Image default
Τράπεζες

Ψήφος εμπιστοσύνης στον «Ηρακλή» από Moody’s και DBRS

Θα είναι τελικά το σχεδιαζόμενο APS με την ονομασία «Ηρακλής» ο «ήρωας» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος; διερωτάται  η DBRS. Όπως αναφέρει, με την πρόσφατη έγκρισή του από την Κομισιόν, το project αυτό πιθανότατα θα υλοποιηθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθυμίζει, έκρινε πως το APS «Ηρακλής» δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. Αν το πρόγραμμα εγκριθεί και από την ελληνική βουλή, θα διευκολύνει τις προσπάθειες των τραπεζών να τιτλοποιήσουν «δεξαμενές» μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως συνέβη και στο πλαίσιο του αντίστοιχου ιταλικού προγράμματος GACS.

Η DBRS δεν θεωρεί πως το πρόγραμμα «Ηρακλής» θα μεταμορφώσει αμέσως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο σημειώνει πως μπορεί να βοηθήσει ώστε να ενισχυθούν οι ελληνικές τράπεζες, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάκαμψη.

Κατά την DBRS, το APS «Ηρακλής» θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και να επιταχύνουν την εκκαθάριση των προβληματικών αυτών δανείων.

Επιπροσθέτως, η στήριξη που παρέχεται στους δανειολήπτες μέσω του προγράμματος προστασίας πρώτης κατοικίας, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να στηρίξει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων επί της πρώτης κατοικίας τους, θα βοηθήσει και αυτό ώστε να εκκαθαριστούν ορισμένα προβληματικά δάνεια, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους ευάλωτους δανειολήπτες και μειώνοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η DBRS εκτιμά πως το πρόγραμμα αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς που δεν πληρώνουν ώστε να ενταχθούν σε ένα αρχικό στάδιο ανάκαμψης και να ξανα-αρχίσουν οι εισροές ρευστού σε πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό, με τη σειρά του, θα  βοηθήσει να στηριχθούν τα επιχειρησιακά σχέδια των servicers και οι ανακτήσεις στο πλαίσιο των χαρτοφυλακίων NPLs.

Η DBRS σημειώνει επίσης πως, καθώς στην περίπτωση του APS «Ηρακλής» το κράτος παρεμβαίνει θεωρητικά ως ιδιώτης επενδυτής και άρα αυτό δεν συνιστά κρατική βοήθεια, το πρόγραμμα πιθανότατα θα επαναληφθεί και σε άλλες χώρες.

Moody’s: Πιστωτικά θετικός ο “Ηρακλής”

Από την πλευρά της, η Moody’s τονίζει ότι είναι «πιστωτικά θετικό γεγονός για τον τραπεζικό κλάδο καθώς προσφέρει ένα επιπλέον εργαλείο για να βελτιωθεί η ποιότητα ενεργητικού, επιταχύνοντας τη μείωση των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων. Παράλληλα, η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού μέσω του σχήματος σταδιακά θα διευρύνει τα περιθώρια δανεισμού και εν τέλει την κερδοφορία, αν και η χρήση του θα είναι κάπως επιβλαβής για τα κεφαλαιακά επίπεδα το 2020-21.

Εκτιμώντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα, το σχήμα αναμένεται να είναι λειτουργικό πριν το τέλος της χρονιάς δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να ξεφορτωθούν έως και 30 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια από τα συνολικά 75,4 δισ. ευρώ που είχαν με βάση στοιχεία Ιουνίου 2019.

Ο οίκος αξιολόγησης θυμίζει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν κατά πάνω από 70% τα NPEs ως το 2021, έναντι αυτών που είχαν το 2016 και γι΄ αυτό έχουν κινητοποιήσει σειρά εργαλείων (αναδιαρθρώσεις, πωλήσεις, διαγραφές και τιτλοποιήσεις). Τα σχέδια που υπέβαλαν στις ρυθμιστικές αρχές δεν λαμβάνουν υπόψη τον «Ηρακλή».

Συνολικά, καταλήγει η Moody’s, ο Ηρακλής θα έχει θετικό αντίκτυπο στο χρηματοοικονομικό προφίλ του κλάδου, ο βαθμός του οποίου εξαρτάται από το επίπεδο συμμετοχής, το κόστος συμμετοχής (προμήθειες στο κράτος) και την «όρεξη» των επενδυτών για ελληνικό ενεργητικό «υπό πίεση», με το τελευταίο να αυξάνει τα τελευταία τρίμηνα. Ταυτόχρονα, η δυνητική βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού θα διευρύνει την δυνατότητα των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια, στηρίζοντας τα δομικά έσοδα και την κερδοφορία, ενώ κατά τον οίκο η συμμετοχή στο σχήμα θα οδηγήσει σε κάποιες επιπρόσθετες κεφαλαιακές απώλειες το επόμενο 18μηνο, οι οποίες θα είναι κάπως επιβλαβείς για τα κεφαλαιακά επίπεδα αλλά διαχειρίσιμες.

Σχετικα αρθρα

HSBC: Αγοράστε ελληνικές τράπεζες

admin

Η Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθεί να μάθει γερμανικά

admin

Alpha Bank: Δραστική μείωση NPEs και νέα δάνεια 14 δισ.

admin

Οριακές μεταβολές στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων

admin

Εγγύηση ελληνικά ομόλογα για το «zero risk» του Ηρακλή

admin

Σουηδία: Φόρος στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της άμυνας

admin

Bundesbank: Αδύναμη η ανάπτυξη στη Γερμανία και το Q1 του 2020

admin

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-τραπεζιτών

admin

Alpha Bank: Κέρδη μετά φόρων 92 εκατ. ευρώ

admin

Προμήθειες 700 εκατ. από τους καταναλωτές στις τράπεζες το α΄ εξάμηνο

admin

Ζαββός: Οι διαχειριστές θα δώσουν λύσεις στα κόκκινα δάνεια

admin

Σύμπνοια δανειστών-τραπεζιτών για το zero risk του Ηρακλή

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Νέα εικόνα μετά την ολοκλήρωση του deal με Intrum

admin

JP Morgan: Πιο υποστηρικτικό για τις τράπεζες το νέο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας

admin

Τσεκούρι σε 1.500 θέσεις εργασίας από τη Morgan Stanley

admin

Η Alpha Bank «Best Private Bank in Greece» για δεύτερη συνεχή χρονιά

admin

Goldman Sachs: Πτώση 6% στα κέρδη δευτέρου τριμήνου

admin

Ποιες προμήθειες έκοψαν οι τράπεζες

admin