Image default
Διεθνή

Brexit: Συμφωνία στις Βρυξέλλες – Θύελλα στο Λονδίνο

Το Σάββατο αναμένεται ότι θα δοθεί η επόμενη μεγάλη μάχη για το Brexit, αυτή τη φορά όχι σε ευρωπαϊκό, αλλά σε ενδοβρετανικό επίπεδο, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί να ψηφίσει επί της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον με τους ηγέτες της ΕΕ, μετά και την έγκριση των βουλευτών στο σχέδιο της κυβέρνησης για ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου. 
Ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τον υπουργό της κυβέρνησης, αρμόδιο για τις σχέσεις με τη Βουλή, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση στο Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα συζητήσουν εάν θα εγκρίνουν τη νέα του συμφωνία για το Brexit ή η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία.
«Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση ενημερώνοντας τη Βουλή (των Κοινοτήτων) για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συνοψίζεται σε μια πρόταση είτε για την έγκριση μιας συμφωνίας είτε για την έγκριση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει η συζήτηση να διαρκέσει 90 λεπτά.
«Αυτό που θέλουμε είναι μια απάντηση «ναι» ή «όχι» από τη Βουλή – της αρέσει η συμφωνία ή όχι;»Δυνατή η κατάθεση τροπολογιών στη συζήτηση
Πάντως οι βουλευτές ενέκριναν μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης του Σαββάτου, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες.
Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.Η αντίδραση του κόμματος της βόρειας Ιρλανδίας – Καταδικάζουν Εργατικοί και SNP
Άμεση ήταν η αντίδραση του κόμματος της βόρειας Ιρλανδίας– που είναι κυβερνητικός εταίρος των Τόρις- όσο και των Εργατικών αλλά και του σκωτσέζικου SNP που καταδίκασαν τη νέα συμφωνία.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί το υπερσυντηρητικό κόμμα DUP, που έκανε γνωστή την αντίθεση του κόμματος στον συμβιβασμό που αποτελούσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να εκφράζει την θέση μας, τόνισε πηγή του κόμματος. Ωστόσο, ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Guardian, ανέφεραν λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε η συμφωνία, ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα έβαλε τελικά νερό στο κρασί του. Άμεση ήταν η αντίδραση στελεχών του κόμματος που έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το κόμμα δεν έκανε κωλοτούμπα.
«Η συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες «δεν θα ενώσει την χώρα και πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του Brexit είναι να δοθεί στον λαό ο τελευταίος λόγος μέσω της λαϊκής ψήφου», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Οι Εργατικοί καταδικάζουν τη νέα συμφωνία για το Brexit καθώς είναι χειρότερη από αυτή της Τερέζα Μέι» λέει ο ηγέτης του κόμματος.
«Απ’ όσα γνωρίζουμε, ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε ακόμη χειρότερη συμφωνία από την Τερέζα Μέι, η οποία και απορρίφθηκε μαζικά», δήλωσε ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο ίδιος τόνισε ότι ορισμένες από τις προτάσεις του Brexit θέτουν σε κίνδυνο την «ασφάλεια των τροφίμων, τα δικαιώματα των εργαζομένων και το σύστημα υγείας της Βρετανίας».
Υποστηρίζοντας την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία του Brexit, ο ηγέτης Εργατικών έσπευσε να επισημάνει ότι αυτή η συμφωνία ξεπουλά τα πάντα κι ότι διχάζει τη χώρα.
«Αυτή η συμφωνία που ξεπουλά τα πάντα, δεν θα ενώσει την χώρα και θα πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε το Brexit είναι να δώσουμε στους πολίτες τον τελευταίο λόγο με την ψήφο τους». «Όχι και από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας» 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο.
«Προβλέπει μία πολύ σκληρότερη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος Νίκολα Στέρτζον.
«Το Brexit που οραματίζεται ο Μπόρις Τζόνσον είναι μία έξοδος που προβλέπει μία πολύ χαλαρότερη σχέση με την Ε.Ε σε ότι αφορά τους κανόνες για τα προϊόντα διατροφής, την περιβαλλοντική προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων», επισήμανε η Στέρτζον.
«Η Σκωτία δεν ψήφισε υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή και οι βουλευτές του SNP δεν θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή».
Οι θέσεις των τριών κομμάτων- Εργατικοί- DUP και SNP- λειτουργούν ανασταλτικά στα σχέδια της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, η οποία δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο, μετά την διαγραφή 21 βουλευτών των Τόρις.Φιλελεύθεροι και Φάρατζ απορρίπτουν τη συμφωνία
Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αλλά και τον Νάιτζελ Φάρατζ, που ζητά αναβολή του Brexit και εκλογές.
«Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία για το Brexit θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε η ηγέτις των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.
Αλλά και ο ευρωφοβικός λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος του Brexit, τάχθηκε κατά της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας ότι «ειλικρινά» πιστεύει ότι πρέπει να απορριφθεί.
«Θα δεχόμουν περισσότερο μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, που είναι, ειλικρινά, πολύ κακή για εμάς, ή θα προτιμούσα μία αναβολή και εκλογές; Επιλέγω την δεύτερη εκδοχή».Γιούνκερ και Τζόνσον «γιόρτασαν» τη συμφωνία
«Έχουμε συμφωνία για το Brexit», έγραψε στο Twitter o επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον να πανηγυρίζει για τη νέα πρόταση που έλαβε τις ευλογίες της από τις Βρυξέλλες την ώρα που οι Εργατικοί και το βορειοιρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα του σκάβουν το λάκκο.
Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε το εφιαλτικό σενάριο του «Νο deal Brexit», με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της Κομισιόν να ανακοινώνουν την επίτευξη συμφωνίας, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Έχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που φέρνει πίσω τον έλεγχο – τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, το Εθνικό Σύστημα Υγείας), τα εγκλήματα και το περιβάλλον», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά το αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τους όρους της συμφωνίας.
«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και #deal – και έχουμε συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας να βρούμε λύσεις. Προτείνω η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου #EUCO να εγκρίνει αυτή τη συμφωνία», ήταν το μήνυμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σχετικα αρθρα

Η Airbnb στο «σκαμνί»: Κρίσιμη δίκη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Έρευνα: Σχεδόν 4 στις 10 χώρες του πλανήτη θα βιώσουν κοινωνική αναταραχή μέσα στη χρονιά

admin

Τη… σκόνη της Κέιτ Μίντλετον τρώει η Μέγκαν Μαρκλ

admin

Κοροναϊός στην Κίνα: Άλλα 17 κρούσματα – Τρεις ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

admin

Επίσημη πρόσκληση Μακρόν στον Χάφταρ να επισκεφτεί το Παρίσι

admin

Mπέρκοου: Tο Brexit είναι το μεγαλύτερο λάθος της Βρετανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο

admin

Παραπομπή Τραμπ : Εγκρίθηκε η διαδικασία – Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφοφορία

admin

Ρωσία : Λουκέτο στη ΜΚΟ «Για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

admin

Δίκη Ασάνζ: «Η ελευθερία σου είναι η ελευθερία μας», φώναζε ο κόσμος κατά τη μεταφορά του στο δικαστήριο

admin

Μαίνονται οι εχθροπραξίες στη Λιβύη – Προελαύνουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ

admin

Ιαπωνικό δίκτυο NHK: Συγγνώμη για την ψευδή είδηση για τη Βόρεια Κορέα

admin

ΗΠΑ : Το Κογκρέσο ενέκρινε τον περιορισμό της προεδρικής εξουσίας στην κήρυξη πολέμου

admin

Φρίκη στη Ρωσία: Βρέθηκαν τμήματα από το σώμα της φοιτήτριας που τεμάχισε ο Σοκολόφ

admin

Ελ Σαλβαδόρ: Αθώα η 21χρονη που γέννησε το μωρό της νεκρό και δικαζόταν για ανθρωποκτονία

admin

Τραγωδία στην Κένυα: Κροκόδειλος σκότωσε αξιωματούχο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος

admin

Νταβός: Ξεκινά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – Γιατί η Greenpeace καταγγέλλει τους συμμετέχοντες

admin

Σαουδική Αραβία: Ανοιχτή η στρατιωτική «απάντηση» για την επίθεση στην Aramco

admin

Βρετανία : Το Brexit στο επίκεντρο του συνεδρίου του DUP

admin