Image default
Διεθνή

Brexit : Τα επόμενα βήματα και τα «αγκάθια» μετά τη συμφωνία

Στο τέλος του φαίνεται πως φτάνει το θρίλερ του Brexit. Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο και να καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα γίνει το «διαζύγιο» στις 31 Οκτωβρίου.

Την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε για «καταπληκτική συμφωνία» και κάλεσε τους βρετανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν τη νέα συμφωνία στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.

Τι απομένει

Ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλίσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, όπου δεν έχει πλέον την πλειοψηφία και θα πρέπει να στηριχθεί στην υποστήριξη του DUP, που συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το Συντηρητικό Κόμμα.

Το μικρό προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, που κατέχει δέκα έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, δηλώνει ότι είναι αντίθετο με την συμφωνία, τη δεύτερη συμφωνία για το Brexit, στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, λοιπόν, είναι αμφίβολο αν η συγκεκριμένη συμφωνία εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο. Οι ζυμώσεις πάντως έχουν ήδη αρχίσει στο παρασκήνιο και το επόμενο διήμερο αναμένεται σίγουρα ιδιαίτερα θερμό.

Σημειώνεται πως η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η συγκατάθεση της Βόρεια Ιρλανδίας θα ζητηθεί τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των τελωνειακών διευθετήσεων. Θα μπορούν να παραταθούν για άλλα τέσσερα χρόνια με την έγκριση του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας μόνο με απλή πλειοψηφία.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για το Brexit, στη Βρετανία έχουν εκφραστεί ήδη οι πρώτες αντιδράσεις.

Ειδικότερα, ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε δήλωσή του χαρακτηρίζει την συμφωνία που επετεύχθη σήμερα «ακόμα χειρότερη» από εκείνη που είχε φέρει η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Από όσα γνωρίζουμε, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει διαπραγματευθεί μία ακόμα χειρότερη συμφωνία από εκείνη της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε συντριπτικά» αναφέρει.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα» δήλωσε.

Και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δηλώνει ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα, ότι δεν μπορεί δηλαδή να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας, ισχύει και μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίστηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28, τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

 

Σχετικα αρθρα

Η Ουγκάντα εξετάζει το άνοιγμα πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

admin

Κορωνοϊός: Τα μέτρα για να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση αρχίζουν να αποδίδουν, λέει αξιωματούχος της Κίνας

admin

«Κόκκινο» από τη γερμανική Βουλή στην υποδοχή προσφυγόπουλων από την Ελλάδα

admin

Διάσκεψη του Βερολίνου : Τι πραγματικά θέλουν οι «μεγάλοι» από τη Λιβύη

admin

Ερντογάν: Συνεχίζονται οι πολύπλευρες επιθέσεις σε βάρος μας

admin

Προειδοποίηση Νασράλα για τις διαδηλώσεις: Ο Λίβανος γίνεται στόχος, μπορεί να οδηγηθεί στο χάος

admin

Κοροναϊός: Από θερμικές κάμερες θα περνούν οι ταξιδιώτες από την Κίνα στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι

admin

Ένταση στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας λόγω (και) του κοροναϊού

admin

Ιταλία : Επιβράδυνση του ρυθμού μετάδοσης του κοροναϊού – Ανοίγουν και πάλι καφέ μπαρ και εστιατόρια

admin

Ξεπερνούν τα 322.000 ευρώ οι ετήσιες αποδοχές της Φον ντερ Λάιεν

admin

Λεσότο: Ο πρωθυπουργός που θεωρείται ύποπτος για τον φόνο της συζύγου του επικαλείται ασυλία

admin

Γερμανία: Θα πάρουμε ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα παρά την κρίση του κορωνοϊού

admin

Brexit : Με μια «ερωτική επιστολή» αποχαιρετά τη Βρετανία ο Φρανς Τίμερμανς

admin

Mega : Οι μέλισσες εκπέμπουν SOS για την κλιματική αλλαγή

admin

Κορωνοϊός – Βρετανία: Η βασίλισσα εγκατέλειψε το παλάτι – Σχέδιο να μπει σε καραντίνα

admin

Αλβανία: Η βουλή ενέκρινε τα μέτρα περί συκοφαντικής δυσφήμισης παρά τις έντονες αντιδράσεις

admin

ΗΠΑ: Ο 38χρονος ομοφυλόφιλος Πιτ Μπούτιγκιγκ φέρνει τα «πάνω-κάτω» στις προκριματικές της Αϊόβα

admin

Σοκ στη Βρετανία: Νεκρός άνδρας που μαχαιρώθηκε σε σταθμό του μετρό

admin