Image default
Επιχειρήσεις

Jumbo: Συντηρητικές προσδοκίες και guidance για +5% στις πωλήσεις

Συντηρητική εκτίμηση για την τρέχουσα –υπερδωδεκάμηνη χρήση εφόσον εγκριθεί από τη Γ.Σ. των μετόχων της- διατηρεί η διοίκηση της Jumbo, σύμφωνα με την τοποθέτηση της στην ετήσια παρουσίαση στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Απόστολος Βακκάκης ανάφερε ότι αμφισβητεί πως «οι όποιοι ρυθμοί ανάπτυξης θα μετακυλήσει στην κατανάλωση» και ως εκ τούτου διατύπωσε την πρόβλεψη για αύξηση πωλήσεων της τάξης του 5%. Η παραπάνω εκτίμηση έρχεται μετά από την επίδοση αύξησης πωλήσεων κατά 8,22% στο α’ τρίμηνο του 2019, ωστόσο ο πάντοτε συντηρητικός κ. Βακκάκης, σημείωσε πως παραμένει κρίσιμο το πώς θα κινηθεί το β’ τρίμηνο του 2019, που συμπίπτει με την εορταστική περίοδο.

Ο κ.Βακκάκης ανάφερε ότι μέχρις στιγμής η ελληνική αγορά (μέσα Οκτωβρίου) κινείται θετικά, ωστόσο, σημείωσε πως συνολικά η οικονομία βρίσκεται «σε μεταβατικό στάδιο».

«Εκτιμώ ότι υπάρχει υποεκτίμηση της δυσκολίας για την πραγματική επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». 

Ο ίδιος ανάφερε πως η μέση απόδειξη στην αλυσίδα Jumbo κινείται στο επίπεδο των 21 ευρώ (έναντι 25 ευρώ προ κρίσης). Εκτίμησε δε ότι  το ποσό αυτό προέρχεται κατά το ήμισυ από τον προσπορισμό μεριδίων αγοράς και κατά το ήμισυ οφείλεται στο καταναλωτικό εισόδημα. 

Η στρατηγική

Πέραν της εκτίμησης για το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και την κατανάλωση, ο κ.Βακκάκης αναφέρθηκε στις στρατηγικές που ακολουθεί η αλυσίδα προκειμένου να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Σ’αυτό το πλαίσιο συνεχίζει τις επενδύσεις σε φυσικό δίκτυο σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο, με έναν ετήσιο προϋπολογισμό δαπάνης 40-50 εκατ. ευρώ. Στόχος δε της εταιρείας είναι η διαρκής βελτίωση των φυσικών καταστημάτων, και διαθέτει πλάνο μετεγκατάστασης ώστε στη  προσεχή τριετία η πλειονότητα του δικτύου να διαθέτει και αποθηκευτικούς χώρους.

Όσον αφορά το κανάλι του ηλεκτρονικού καταστήματος, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Jumbo έκανε λόγο για μικρή συμμετοχή στο συνολικό τζίρο, «της τάξης του 1,5 καταστήματος Jumbo». Κατά τον ίδιο η δυναμική του online καταστήματος δεν μπορεί να είναι αξιοσημείωτη, καθώς τα είδη που εμπορεύεται η αλυσίδα -λόγω της χαμηλής τιμής- δεν ανήκουν στις κατηγορίες που ο καταναλωτής αναζητά διαδικτυακά. 

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μέρος του προϊοντικού μίγματος – το οποίο προσδιόρισε στο 9% του σημερινού τζίρου της Jumbο- εκτιμάται ότι θα αποκτήσει θέση στην online αγορά, και ως εκ τούτου η αλυσίδα σκοπεύει να εγκαταλείψει την εμπορία τους. Ο κ. Βακκάκης θύμισε την «απομάκρυνση» της Jumbο από το ηλεκτρονικό παιχνίδι, προκειμένου να μην υποστεί πίεση στο μικτό περιθώριο κέρδους της, χαρακτηρίζοντας την ως μια κίνηση στρατηγικής.

Σε ότι αφορά την χρηματοοικονομική διαχείριση, η διοίκηση της Jumbo διατηρεί παραδοχές για τη ισοτιμίες νομισμάτων (καθώς εξαρτάται από τη διακύμανση του δολαρίου, προμηθευόμενη τον κύριο όγκο προϊόντων της από την Κίνα) και για τα μεταφορικά, χωρίς σήμερα να διαβλέπει θεαματικές ανακατατάξεις.

Ο κ. Βακκάκης εξήγησε επίσης πως η απόφαση για αύξηση του διανεμόμενου μερίσματος έρχεται σε μια συγκυρία όπου η υπερβάλλουσα ρευστότητα της εταιρίας (244,6 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης 2018-2019) δεν αποδίδει λόγω των αρνητικών επιτοκίων. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η παραγωγή θετικών ταμειακών ροών και η συσσώρευση ρευστότητας αποτελούν «μαξιλάρι» για τις κακοτοπιές, αλλά και συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας.

Η διοίκηση

Ο κ.Βακκάκης επέμεινε στις αναφορές του σ’ένα μοντέλο συντηρητικής, αλλά άμεσης διαχείρισης της εταιρίας, ενώ αρνήθηκε τον ενδεχόμενο σχεδιασμό αποχώρησης του από τη θέση του επικεφαλής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σχετικα αρθρα

Υπό την «ομπρέλα» της Ergo η DAS Hellas – Ποιους καλύπτει η Νομική Προστασία

admin

Ματαιώθηκε η Γενική Συνέλευση της Folli-Follie

admin

Νέα υπηρεσία Mobile Check από τα Public

admin

ΕΛΤΡΑΚ: Στο 94,89% το ποσοστό των ELTRAK CP και Ν. Κόβας

admin

ΕΕΣΥΠ: Παράταση της προκήρυξης για τη μελέτη απολιγνιτοποίησης και μετασχηματισμού των λιγνιτικών περιοχών

admin

Οι μπουλντόζες των επενδύσεων ξεκίνησαν από την Αργολίδα

admin

Οικονομικές αιτίες και αρνητικά αποτελέσματα…

admin

Αθανασίου (Lamda): Επενδύουμε 2 δισ. στο Ελληνικό την πρώτη 5ετία

admin

Οι ξενοδόχοι περιμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα – Θετικοί στα μέτρατης κυβέρνησης

admin

Coca-Cola 3Ε: Λανσάρει στην Ελλάδα τα προϊόντα της Costa Coffee

admin

ΕΥΔΑΠ: Δεν υπάρχει ανάγκη για ουρές στα ταμεία

admin

Άνοδο 51% στις πωλήσεις της το 2019 στην Ελλάδα πέτυχε η Audi

admin

Καλωσορίζει τη μείωση κρουσμάτων σε διάφορες χώρες ο ΠΟΥ – Προειδοποιεί κατά του εφησυχασμού

admin

Πώς επηρεάζει το Airbnb τη φοιτητική στέγη – Ο νέος «χάρτης» των ενοικίων

admin

Γιατί η Air Baltic βάζει τα «γυαλιά» στις αεροπορικές

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Ανοδος κερδών 59,5% στο εννεάμηνο

admin

Κορονοϊός: “Μας στέλνουν στον θάνατο με γυμνά χέρια”, καταγγέλλουν ιατροί και νοσοκόμοι στη Ρουμανία

admin

Τα μηνύματα από το Digitalized 2019 της Alpha Bank

admin