Image default
Επιχειρήσεις

Jumbo: Συντηρητικές προσδοκίες και guidance για +5% στις πωλήσεις

Συντηρητική εκτίμηση για την τρέχουσα –υπερδωδεκάμηνη χρήση εφόσον εγκριθεί από τη Γ.Σ. των μετόχων της- διατηρεί η διοίκηση της Jumbo, σύμφωνα με την τοποθέτηση της στην ετήσια παρουσίαση στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Απόστολος Βακκάκης ανάφερε ότι αμφισβητεί πως «οι όποιοι ρυθμοί ανάπτυξης θα μετακυλήσει στην κατανάλωση» και ως εκ τούτου διατύπωσε την πρόβλεψη για αύξηση πωλήσεων της τάξης του 5%. Η παραπάνω εκτίμηση έρχεται μετά από την επίδοση αύξησης πωλήσεων κατά 8,22% στο α’ τρίμηνο του 2019, ωστόσο ο πάντοτε συντηρητικός κ. Βακκάκης, σημείωσε πως παραμένει κρίσιμο το πώς θα κινηθεί το β’ τρίμηνο του 2019, που συμπίπτει με την εορταστική περίοδο.

Ο κ.Βακκάκης ανάφερε ότι μέχρις στιγμής η ελληνική αγορά (μέσα Οκτωβρίου) κινείται θετικά, ωστόσο, σημείωσε πως συνολικά η οικονομία βρίσκεται «σε μεταβατικό στάδιο».

«Εκτιμώ ότι υπάρχει υποεκτίμηση της δυσκολίας για την πραγματική επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». 

Ο ίδιος ανάφερε πως η μέση απόδειξη στην αλυσίδα Jumbo κινείται στο επίπεδο των 21 ευρώ (έναντι 25 ευρώ προ κρίσης). Εκτίμησε δε ότι  το ποσό αυτό προέρχεται κατά το ήμισυ από τον προσπορισμό μεριδίων αγοράς και κατά το ήμισυ οφείλεται στο καταναλωτικό εισόδημα. 

Η στρατηγική

Πέραν της εκτίμησης για το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και την κατανάλωση, ο κ.Βακκάκης αναφέρθηκε στις στρατηγικές που ακολουθεί η αλυσίδα προκειμένου να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Σ’αυτό το πλαίσιο συνεχίζει τις επενδύσεις σε φυσικό δίκτυο σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο, με έναν ετήσιο προϋπολογισμό δαπάνης 40-50 εκατ. ευρώ. Στόχος δε της εταιρείας είναι η διαρκής βελτίωση των φυσικών καταστημάτων, και διαθέτει πλάνο μετεγκατάστασης ώστε στη  προσεχή τριετία η πλειονότητα του δικτύου να διαθέτει και αποθηκευτικούς χώρους.

Όσον αφορά το κανάλι του ηλεκτρονικού καταστήματος, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Jumbo έκανε λόγο για μικρή συμμετοχή στο συνολικό τζίρο, «της τάξης του 1,5 καταστήματος Jumbo». Κατά τον ίδιο η δυναμική του online καταστήματος δεν μπορεί να είναι αξιοσημείωτη, καθώς τα είδη που εμπορεύεται η αλυσίδα -λόγω της χαμηλής τιμής- δεν ανήκουν στις κατηγορίες που ο καταναλωτής αναζητά διαδικτυακά. 

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μέρος του προϊοντικού μίγματος – το οποίο προσδιόρισε στο 9% του σημερινού τζίρου της Jumbο- εκτιμάται ότι θα αποκτήσει θέση στην online αγορά, και ως εκ τούτου η αλυσίδα σκοπεύει να εγκαταλείψει την εμπορία τους. Ο κ. Βακκάκης θύμισε την «απομάκρυνση» της Jumbο από το ηλεκτρονικό παιχνίδι, προκειμένου να μην υποστεί πίεση στο μικτό περιθώριο κέρδους της, χαρακτηρίζοντας την ως μια κίνηση στρατηγικής.

Σε ότι αφορά την χρηματοοικονομική διαχείριση, η διοίκηση της Jumbo διατηρεί παραδοχές για τη ισοτιμίες νομισμάτων (καθώς εξαρτάται από τη διακύμανση του δολαρίου, προμηθευόμενη τον κύριο όγκο προϊόντων της από την Κίνα) και για τα μεταφορικά, χωρίς σήμερα να διαβλέπει θεαματικές ανακατατάξεις.

Ο κ. Βακκάκης εξήγησε επίσης πως η απόφαση για αύξηση του διανεμόμενου μερίσματος έρχεται σε μια συγκυρία όπου η υπερβάλλουσα ρευστότητα της εταιρίας (244,6 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης 2018-2019) δεν αποδίδει λόγω των αρνητικών επιτοκίων. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η παραγωγή θετικών ταμειακών ροών και η συσσώρευση ρευστότητας αποτελούν «μαξιλάρι» για τις κακοτοπιές, αλλά και συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας.

Η διοίκηση

Ο κ.Βακκάκης επέμεινε στις αναφορές του σ’ένα μοντέλο συντηρητικής, αλλά άμεσης διαχείρισης της εταιρίας, ενώ αρνήθηκε τον ενδεχόμενο σχεδιασμό αποχώρησης του από τη θέση του επικεφαλής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σχετικα αρθρα

Ασφαλιστικός Γονέας: Επιστροφή ασφαλίστρων στους κατόχους του προγράμματος για H1

admin

Εξαντλήσαμε τις επιλογές διαμηνύει η Πειραιώς στην ΟΤΟΕ

admin

Ασφαλιστικές: Οι επιδόσεις των ελληνικών ομίλων στην Κύπρο

admin

Inform Λύκος: Οι μεγάλες αλλαγές και το μετοχικό ράλι

admin

Αύξηση παραγωγής και κερδών για την Interlife το πρώτο εξάμηνο

admin

Φορολογική ώθηση στις εγχώριες επενδύσεις

admin

Μη δεσμευτική προσφορά για Croatian Airlines υπέβαλε η Aegean

admin

Creta Farms: Το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και η εκκρεμής χρηματοδότηση

admin

Intracom: Στην Cubico Ltd η K-Wind έναντι 18 εκατ. ευρώ

admin

Praxia: Πιθανή παράταση για υποβολή προσφορών

admin

Eurobank: Η Property Solutions Asset Management σύμβουλος για την πώληση του Opus

admin

Chivas Venture: Οι τέσσερις ελληνικές εταιρίες που διεκδικούν θέση στον τελικό

admin

Τι προβλέπει το business plan της ΔΕΗ

admin

Eurobank: Bonuses άνω των 25 χιλ. για μεταφορά στην FPS

admin

Τράπεζες: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Fortress για «Στάδιο Καραισκάκης ΑΕ»

admin

Τι παζαρεύει η Αθήνα με τις Βρυξέλλες για τη ΔΕΗ

admin

Profile: Ο Ευάγγελος Αγγελίδης εξελέγη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ

admin

ΕΧΑΕ: Αλλαγές στα καθήκοντα διευθυντικών στελεχών

admin