Image default
Οικονομία

Moody’s και DBRS πιστεύουν στη δύναμη του «Ηρακλή»

Πιστωτικά θετικό γεγονός (credit positive) για τις ελληνικές τράπεζες θεωρεί ο οίκος Moody’s το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS), γνωστό και ως «Ηρακλής», με το οποίο θα αντιμετωπιστεί το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων. Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει και ο οίκος DBRS, που σχολιάζει πως ο «Ηρακλής» είναι έτοιμος να «σηκώσει» την Ελλάδα. 

Ο Moody’s  αναφέρει ότι το σχήμα θα βοηθήσει στη μείωση του μεγάλου αποθέματος των κόκκινων δανείων και κατά συνέπεια στην βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών. Αυτό με τη σειρά του θα ενισχύσει σταδιακά τη δανειοδοτική τους ικανότητα και τελικά την κερδοφορία τους, εξηγεί. Ωστόσο σημειώνει πως θα υπάρξει κάποια επίπτωση στα επίπεδα των κεφαλαίων τους την περίοδο 2020-21. 

«Η έγκριση του APS είναι πιστωτικά θετική για τις ελληνικές τράπεζες, γιατί προσφέρει ένα πρόσθετο εργαλεί για τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, επιταχύνοντας τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω τιτλοποιήσεων» αναφέρεται στο σημείωμα του οίκου, που σπεύδει να σχολιάσει πως το ποσοστό των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών, που αξιολογεί. 

Ο οίκος υπενθυμίζει τον τρόπο λειτουργίας του σχήματος, που χτίστηκε στα ιταλικά πρότυπα και εκτιμά ότι οι τράπεζες θα απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια αξίας 30 δισ. ευρώ. 

Ο DBRS από την πλευρά του σχολιάζει πως το σχήμα «δεν θα μεταμορφώσει άμεσα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», αλλά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, που θα ενδυναμώσει τον τραπεζικό τομέα της χώρας, ώστε και αυτός με τη σειρά του να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. 

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του η κυβέρνηση παρεμβαίνει, όπως συνέβη και με το ιταλικό GACS, ως ιδιώτης επενδυτής και για αυτό δεν πρόκειται για κρατική ενίσχυση. Ωστόσο το ρίσκο για το ελληνικό δημόσιο είναι πολύ χαμηλό. Ο DBRS πιστεύει μάλιστα ότι το σχήμα αυτό θα ακολουθηθεί και σε άλλες χώρες, που έχουν ανάγκη από εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή της Πορτογαλίας, όπου έλαβαν χώρα εκτεταμένες τιτλοποιήσεις χωρίς κρατική εγγύηση. «Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως ο ηράκλειος άθλος της μείωσης των ευρωπαϊκών κόκκινων δανείων θα περιλαμβάνει στο προσεχές μέλλον τη χρήση τιτλοποιήσεων» καταλήγει.

Σχετικα αρθρα

IFO : Παροδική η άνοδος των τιμών του πετρελαίου

admin

ILO: Θύματα μόνιμης εκμετάλλευσης οι εποχικοί εργάτες

admin

Η Αθήνα κλείνει το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι δανειστές

admin

«Ελ. Βενιζέλος»: Εννέα επενδυτικά σχήματα για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα

admin

Αυτές είναι οι νέες κατηγορίες εργαζομένων που δικαιούνται τα 800 ευρώ

admin

Για ποια ταμεία παρατείνεται έως 31/12 η ισχύς των ασφαλιστικών ενημεροτήτων

admin

ΔΕΗ: 66.000 πελάτες με υψηλές οφειλές χρωστούν όσα 1,5 εκατ. μικροοφειλέτες

admin

Νέα διασταύρωση για ανασφάλιστα οχήματα

admin

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Αυξημένο το κόστος σε σχέση με πέρυσι

admin

Πιτσιλής : Υπέρβαση εσόδων κατά 580 εκατ. ευρώ – «Θα έχουμε καλή χρονιά»

admin

Χρηματιστήριο-Κλείσιμο: Στις 917,00 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 1,55%

admin

Βρούτσης: Το νέο ασφαλιστικό έχει βιωσιμότητα ως το 2070

admin

Έρευνα της KPMG: Δύσκολη η αφοσίωση των καταναλωτών

admin

ΔΕΗ : Στα 274,8 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ζημίες το α’ εξάμηνο

admin

Τα σχέδια για να μη χρειάζεται ο πολίτης να προσέρχεται στις εφορίες

admin

Αχτσιόγλου : Διαλύουν τα ωράρια, χαρίζουν τα πρόστιμα με νέες αποφάσεις Βρούτση

admin

Το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε έργα ύψους 16,3 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΠΕ: Άμεσος στόχος η δημιουργία σημαντικού χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ

admin