Image default
Πρώτο Θέμα

Αυτόματο κούρεμα οφειλών σε δημόσιο και τράπεζες το Νοέμβριο

Αλγόριθμος θα «σουμάρει» αυτόματα τις οφειλές προς τράπεζες, εφορία, ταμεία και θα προχωρά στο «κούρεμα» τους, από το Νοέμβριο, με το νέο εξωδικαστικό.

Πρόκειται για μία λύση που θα δώσει «ανάσα» σε δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, εταιρείες και επιχειρήσεις, καθώς θα μπορούν να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους, είτε αυτά αφορούν τραπεζικό δανεισμό, είτε χρέη προς τις εφορίες και τα ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παραπάνω θα προβλέπονται στο νέο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος του Οκτωβρίου και αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τις τράπεζες και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις με τους θεσμούς για να δημιουργηθεί μία υπερπλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορούν με αυτοματοποιημένες διαδικασίες να ρυθμίζουν το σύνολο των οφειλών τους τόσο τα φυσικά, όσο και τα νομικά πρόσωπα.

Θα δίνει δηλαδή τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και κάθε μεγέθους επιχειρήσεις να βγουν από την «κόκκινη» περιοχή και να ρυθμιστούν με τρόπο συμβατό με την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση.

Ωστόσο για να εγκριθεί η υπερπλατφόρμα και να μπει σε λειτουργία θα απαιτηθεί περισσότερο από ένας χρόνος.

Οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό είχαν προαναγγελθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη από τον περασμένο Αύγουστο, και πλέον έχουν μορφοποιηθεί με στόχο πάντα να ξεμπλοκάρουν οι υποθέσεις, να «τρέξουν» ταχύτερα οι διαδικασίες και να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες.

Εξάλλου είναι κοινό μυστικό ότι ο πολυδιαφημισμένος εξωδικαστικός μηχανισμός αποδείχτηκε έωλος στην πράξη. Η πλατφόρμα του είναι σε ισχύ 25 και πλέον μήνες, ωστόσο τα αιτήματα που έχει δεχθεί είναι λιγότερα από 7.000 και οι υποθέσεις που έχουν ρυθμιστεί είναι ελάχιστες, καθώς φαίνεται πως τίποτα δεν προχωρά ειδικά όταν ο οφειλέτης έχει ανοίγματα σε περισσότερες από μία τράπεζες.

Με αργούς ρυθμούς κινείται και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δέχεται τα αιτήματα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όταν ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο ο νέος νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας στόχος ήταν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νέου πλαισίου περί τις 150.000 δανειολήπτες στεγαστικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικία.

Μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα έχουν μπει λιγότεροι από 40.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες και ρύθμιση στα χέρια τους έχουν μόλις 7 ενδιαφερόμενοι.

Σε μία προσπάθεια να πουσαριστεί η πλατφόρμα καταργήθηκαν άλλα δύο δικαιολογητικά και συγκεκριμένα: το πιστοποιητικό γης, στο οποίο καταγράφεται η αξία των ακινήτων, όπως για παράδειγμα είναι τα αγροτεμάχια, η αξία των οποίων δεν προβλέπεται στο Ε9 και το έντυπο υπολογισμού της αξίας των οχημάτων και των λοιπών σκαφών περιουσιακών στοιχείων.

Οι ταχύτητες διεκπεραίωσης των αιτημάτων κάνουν και τους πλέον αισιόδοξους να εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019 που λήγει η προθεσμία ένταξης στις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου, θα έχουν ρυθμιστεί περί τις 50.000 υποθέσεις.

Μετά, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, έρχεται «τσουνάμι» διαταγών πληρωμής και πλειστηριασμών καθώς το ηλεκτρονικό σφυρί θα κτυπάει και για ακίνητα που η αξία τους είναι μικρότερη των 40.000 ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Είναι έτοιμες οι αγορές για μια έκπληξη στις γαλλικές εκλογές;

admin

Γιατί είναι η ευρωζώνη ξανά σε κρίση για την Ελλάδα;

admin

XA: Δυναμικό ξεκίνημα με τράπεζες και ΔΕΗ

admin

Γιατί η Apple και η Microsoft είναι πιο υγιείς από το Facebook

admin

Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα βελτιώσει το σκορ του Μακρόν

admin

Περισσότερες οι κερδοφόρες βιομηχανίες της Αττικής το 2013

admin

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα

admin

Μείωση παραγωγικής δραστηριότητας 30% η βιομηχανία ξυλείας

admin

Πως το «Inferno» των ιταλικών τραπεζών απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη

admin

Εικόνα κατάρρευσης στο Χ.Α. (-7,58%), με τις τράπεζες στο -13,94%

admin

Ο Μακρόν ενισχύει τα σχέδια για τη στήριξη της ΕΕ

admin

Η Κίνα κάνει αυτό που δεν έκανε Ελλάδα

admin

Οι δύο όψεις του ισχυρού ευρώ

admin

Ευνοϊκές οι προθέσεις προσλήψεων στην Ελλάδα

admin

H έξοδος στις αγορές και τα επόμενα βήματα

admin

Ο Τουσκ προειδοποιεί τους οικονομικούς μετανάστες: «Μην έρχεστε στην Ευρώπη»

admin

Capital Economics: Η ελληνική οικονομία έχει ακόμα δουλεία…

admin

Ο παγκόσμιος δείκτης της οικονομικής ελευθερίας δείχνει πως η ΕΕ πρέπει να διαλυθεί

admin