Image default
Πρώτο Θέμα

Διπλή καταδίκη της Τουρκίας για Κύπρο και Συρία


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν στην καταδίκη της Τουρκίας με “στοχευμένες κυρώσεις” για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Έκκληση της ΕΕ στην Άγκυρα να αποσυρθεί από τη βόρεια Συρία.

Σε διπλή καταδίκη της Τουρκίας με στοχευμένες κυρώσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τη στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία προχώρησαν στη διάρκεια της νύχτας οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Παράλληλα η Γαλλία, υποστηριζόμενη από την Ολλανδία και τη Δανία, αρνήθηκε να επιτρέψει τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αλληλεγγύη στην Κύπρο

Αναφορικά με την Τουρκία, επιδεικνύοντας την πλήρη αλληλεγγύη τους σε ένα κράτος μέλος, στην Κύπρο, οι “27” εταίροι της καταδίκασαν τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ προσυπέγραψαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ της περασμένης Τρίτης, τα οποία καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στη λήψη στοχευμένων μέτρων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, δηλαδή επιχειρήσεων τουρκικών και ξένων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ επιβάλει στοχευμένα μέτρα εναντίον χώρας, με την οποία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν επίσης τη μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία και τη απαράδεκτη ανθρώπινη οδύνη που προκαλεί, ενώ καλούν την Άγκυρα μετ΄ επιτάσεως να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση κρατών μελών να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Κατηγορηματική άρνηση Μακρόν στη διεύρυνση

Στο θέμα της διεύρυνσης και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν να πείσουν τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο τελευταίος αρνήθηκε κατηγορηματικά να επιτρέψει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αρνήθηκε επίσης την αποσύνδεση των δύο χωρών, που προτάθηκε από πολλά κράτη μέλη, προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία που θεωρείται πιο έτοιμη. Το Παρίσι ζητάει επιτακτικά να γίνει μια αναθεώρηση της διαδικασίας διεύρυνσης από τους Ευρωπαίους, ώστε να ελέγχονται αυστηρά οι υποψήφιες χώρες, ενώ θέλει να γίνει πολιτική συζήτηση και για το αν η ΕΕ είναι σήμερα σε θέση να δεχθεί κι άλλα μέλη στις τάξεις της. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επανέλθουν σήμερα στο θέμα σε μια προσπάθεια να υπάρξουν συμπεράσματα της Συνόδου για τη διεύρυνση της ΕΕ, ωστόσο είναι βέβαιο ότι στην παρούσα φάση δεν θα αποφασιστεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν επίσης το θέμα του καθορισμού του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027.

Σχετικα αρθρα

Πώς θα μειωθεί το γερμανικό πλεόνασμα

admin

Brexit: Χωρίς τέλος το βρετανικό σήριαλ, ο Τζόνσον επιμένει

admin

Μπορεί να σώσει την Ιταλία ο Ρέντσι;

admin

Η Βενεζουέλα διχάζει τη διεθνή κοινότητα

admin

Η Ελλάδα ξεμένει από ελπίδα και οι εταίροι της από υπομονή

admin

Οι ιταλικοί πολιτικοί πρέπει να σοβαρευτούν

admin

Τρέχουν οι εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο

admin

Eurobank: Πόσα δισ. € θα χάσει… ο έλληνας φορολογούμενος

admin

Τέσσερεις κινδύνους και τρία ατού βλέπει ο ΟΟΣΑ

admin

Η φιλοσοφία Buffett μιλά από μόνη της…

admin

Οι κρατικοί επενδυτές αποφεύγουν την Ευρώπη

admin

Στον αέρα το Eurogrpoup της 7ης Απριλίου

admin

Eurogroup: 15 δισ.€ δόση, 10 χρόνια παράταση και ραντεβού… το 2032

admin

Η σκοτεινή πλευρά της λαμπρής ιδέας του Μακρόν για τη Γαλλία

admin

Ώρα μηδέν για τις επιχειρήσεις

admin

Η Κίνα στα Βαλκάνια και την Ελλάδα

admin

Η Γερμανία φοβάται επιστροφή της κρίσης του ευρώ

admin

Ποιες είναι οι τρεις προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα

admin