Image default
Πρώτο Θέμα

Διπλή καταδίκη της Τουρκίας για Κύπρο και Συρία


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν στην καταδίκη της Τουρκίας με “στοχευμένες κυρώσεις” για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Έκκληση της ΕΕ στην Άγκυρα να αποσυρθεί από τη βόρεια Συρία.

Σε διπλή καταδίκη της Τουρκίας με στοχευμένες κυρώσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τη στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία προχώρησαν στη διάρκεια της νύχτας οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Παράλληλα η Γαλλία, υποστηριζόμενη από την Ολλανδία και τη Δανία, αρνήθηκε να επιτρέψει τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αλληλεγγύη στην Κύπρο

Αναφορικά με την Τουρκία, επιδεικνύοντας την πλήρη αλληλεγγύη τους σε ένα κράτος μέλος, στην Κύπρο, οι “27” εταίροι της καταδίκασαν τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ προσυπέγραψαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ της περασμένης Τρίτης, τα οποία καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στη λήψη στοχευμένων μέτρων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, δηλαδή επιχειρήσεων τουρκικών και ξένων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ επιβάλει στοχευμένα μέτρα εναντίον χώρας, με την οποία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν επίσης τη μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία και τη απαράδεκτη ανθρώπινη οδύνη που προκαλεί, ενώ καλούν την Άγκυρα μετ΄ επιτάσεως να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση κρατών μελών να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Κατηγορηματική άρνηση Μακρόν στη διεύρυνση

Στο θέμα της διεύρυνσης και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν να πείσουν τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο τελευταίος αρνήθηκε κατηγορηματικά να επιτρέψει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αρνήθηκε επίσης την αποσύνδεση των δύο χωρών, που προτάθηκε από πολλά κράτη μέλη, προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία που θεωρείται πιο έτοιμη. Το Παρίσι ζητάει επιτακτικά να γίνει μια αναθεώρηση της διαδικασίας διεύρυνσης από τους Ευρωπαίους, ώστε να ελέγχονται αυστηρά οι υποψήφιες χώρες, ενώ θέλει να γίνει πολιτική συζήτηση και για το αν η ΕΕ είναι σήμερα σε θέση να δεχθεί κι άλλα μέλη στις τάξεις της. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επανέλθουν σήμερα στο θέμα σε μια προσπάθεια να υπάρξουν συμπεράσματα της Συνόδου για τη διεύρυνση της ΕΕ, ωστόσο είναι βέβαιο ότι στην παρούσα φάση δεν θα αποφασιστεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν επίσης το θέμα του καθορισμού του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027.

Σχετικα αρθρα

H Ευρώπη ανέκτησε την αυτοπεποίθησή της, αλλά τα προβλήματα παραμένουν

admin

To ελληνικό έπος, οι μύθοι και η συμφωνία Ελλάδος – δανειστών

admin

Οι αντίπαλοι του Brexit βρίσκουν νέα στρατηγική να εμποδίσουν την έξοδο

admin

Η Airbnb χάνει μομέντουμ

admin

Η Βραζιλία μετατρέπει το φιάσκο της σε νίκη

admin

Γιατί η Αργεντινή δυσκολεύεται να γίνει μια κανονική χώρα ;

admin

Το πολιτικό ρίσκο ανησυχεί τους διεθνείς οίκους

admin

Η Ευρωπαϊκή «χαμένη δεκαετία»

admin

Η διακριτική μπουρζουαζία πίσω από την άνοδο του Φρανσουά Φιγιόν

admin

ΕΕ: Παγώνει η δημοσιονομική πειθαρχία–ΔΝΤ: Υφεση χειρότερη από το 2008

admin

Το σχέδιο του Δαυίδ για τη σωτηρία της Frigoglass

admin

Ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν φέτος στην Ευρώπη

admin

ΟΤΕ: Ενεργοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση οπτικών ινών μέχρι το σπίτι

admin

Για την Ευρώπη, δεν υπάρχει παράκαμψη της δημοσιονομικής ένωσης

admin

Ο ακήρυκτος πόλεμος τραπεζιτών-τρόικας

admin

Ο «Χορός των Σκιών» των Μεγάλων Τραπεζών

admin

Ο πονοκέφαλος Ερντογάν χαρά των τουριστών

admin

Ισπανία: H Ανδαλουσία και η άνοδος του ακροδεξιού Vox

admin