Image default
Οικονομία

Λιτότητα τέλος στην ευρωζώνη;

«Η ευρωζώνη εγκαταλείπει την πολιτική των περικοπών» επιγράφεται ανάλυση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Εξετάζοντας τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2020 που έχουν καταθέσει στις Βρυξέλλες οι εθνικές κυβερνήσεις, η γερμανική εφημερίδα φτάνει στο συμπέρασμα ότι «η εποχή, στην οποία κυριαρχούσε ο ύψιστος στόχος της δημοσιονομικής σταθεροποίησης φτάνει στο τέλος της.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επαπειλούμενη ύφεση οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης προκρίνουν μία πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Ωστόσο η δημοσιονομική στροφή αργεί να υλοποιηθεί. Από τις χώρες με υγιή δημόσια οικονομικά η Ολλανδία είναι εκείνη που κάνει το πιο μεγάλο βήμα: η κυβέρνηση της Χάγης θέλει να μειώσει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε ποσοστό μεγαλύτερο της μίας ποσοστιαίας μονάδας, φτάνοντας στο 0,2%.

Αντιθέτως το γερμανικό πλεόνασμα μειώνεται μόνο κατά 0,5%. Τα πλεονάσματά τους θέλουν επίσης να μειώσουν η Εσθονία, το Λουξεμβούργο και- παρά τα συσσωρευμένα χρέη τους- η Κύπρος και η Ελλάδα».

Εστιάζοντας στη Γερμανία η Handelsblatt σημειώνει ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μάλλον θα δεχθεί εκ νέου κριτική ότι δεν αξιοποιεί τα δημοσιονομικά περιθώρια που διαθέτει.

Υψηλότερες δαπάνες και επενδυτικές πρωτοβουλίες από τη Γερμανία έχουν επίσης ζητήσει προ πολλού το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, αλλά προσκρούουν εις ώτα μη ακουώντων.

Μέχρι στιγμής ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς τηρεί ευλαβικά την αρχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Προβάλλει το επιχείρημα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη αυξήσει τις κρατικές επενδύσεις σε επίπεδα-ρεκόρ, αλλά τα χρήματα εκταμιεύονται με αργούς ρυθμούς, καθώς είναι περιορισμένες οι παραγωγικές δυνατότητες- στον κατασκευαστικό κλάδο, για παράδειγμα».

Νικητής ο Τζόνσον, αλεπού ο Γιούνκερ

Πολλές και διαφορετικές οι απόψεις για τη συμφωνία που πέτυχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Η εφημερίδα Die Welt, σε σχολιο με τίτλο «Γιατί κέρδισε ο Μπόρις Τζόνσον», υποστηρίζει ότι «το αποτέλεσμα αποτελεί καθαρή νίκη για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ο Τζόνσον είναι νικητής, ακόμη κι αν η συμφωνία του δεν περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο».

Διαμετρικά αντίθετη άποψη από τη Leiziger Zeitung: «Ο Γιούνκερ είναι αλεπού. Ποτέ δεν είχε πρόβλημα να τετραγωνίσει τον κύκλο στα αγγλικά, γερμανικά ή γαλλικά, εφόσον οι συνθήκες το απαιτούσαν. Το ίδιο έκανε και τώρα. Καμία σύγκρουση δεν υπάρχει, όλοι αποχωρούν με ψηλά το κεφάλι, το ίδιο και ο Τζόνσον. Αλλά ο απόφοιτος του Ήτον και της Οξφόρδης με την κλασική παιδεία δεν μπορεί παρά να αντιλαμβάνεται ότι o Γιούνκερ και το ισχυρό σύστημα των Βρυξελλών τον έχουν ξεγελάσει πολιτικά με την υποτιθέμενη υποχώρηση στο ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας».

«Brexit is served» είναι ο ευφάνταστος τίτλος της εναλλακτικής Tageszeitung, που θεωρεί ότι «τώρα όλα εξαρτώνται από την πειθώ του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο εσωτερικό μέτωπο».

Για την Süddeutsche Zeitung ο Τζόνσον έκανε σημαντικές υποχωρήσεις, αφού, όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «ο Τζόνσον είχε παραιτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών λόγω του σχεδίου για το Brexit που υπέβαλε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι. Δήλωνε σφόδρα αντίθετος σε μία λύση που θα αντιμετώπιζε τη Βόρεια Ιρλανδία με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο συνέδριο του βορειοϊρλανδικού (προτεσταντικού κόμματος) DUP το 2018 είχε εκφωνήσει μία πύρινη ομιλία, λέγοντας ότι ποτέ δεν θα υπάρξουν τελωνειακά σύνορα στην Ιρλανδική Θάλασσα. Τώρα κάνει μία συμφωνία με τις Βρυξέλλες, η οποία προβλέπει ακριβώς όλα αυτά».

Αναμνήσεις από το δραματικό 2015

«Αποχαιρετώντας το Λονδίνο» επιγράφεται σχόλιο στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) με κριτική διάθεση για τον ρόλο του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και με αναφορές στο δραματικό ελληνικό καλοκαίρι του 2015: «Όποιος επιμένει στη διάσπαση στο εσωτερικό της χώρας με πρωταρχικό κριτήριο τη διατήρηση της εξουσίας του δαπανά προφανώς τόση πολλή ενέργεια, ώστε έχει λίγες δυνατότητες επιτυχίας όταν συγκρούεται μετωπικά σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό ίσχυε προ ετών στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον στομφώδη, αλλά και εν συγχύσει τελώντα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το ίδιο ισχύει σήμερα για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Δεν πρέπει να παραδίδεται κανείς στον φόβο, όταν διαπραγματεύεται με τέτοιους πολιτικούς».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Σχετικα αρθρα

Συμφωνία Βερολίνου – Lufthansa για τη διάσωση της αεροπορικής εταιρίας

admin

Ελληνική εταιρεία ανέλαβε σιδηροδρομικό έργο στη Ρουμανία, ύψους 573 εκατ. ευρώ

admin

Τι σηματοδοτεί η μείωση του 10ετούς ομολόγου κάτω από το 1%

admin

Επικουρικές : Έρχονται αυξήσεις για πάνω από 450.000 συνταξιούχους

admin

Ανατροπές στη ΔΕΗ : Τέλος η μονιμότητα για τους νεοπροσληφθέντες – Όλες οι αλλαγές

admin

Το Παρίσι καλεί τις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες με αφορμή των κοροναϊό

admin

Στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλο το προσωπικό των νοσοκομείων

admin

Γαλλία: «Χειρόφρενο» και στην οικονομία λόγω απεργιών για το συνταξιοδοτικό

admin

VW: Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο του λαού

admin

Έρχονται μειώσεις έως 65% στο νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ

admin

Ασφαλιστικό: Αυξήσεις στις συντάξεις ύστερα από 10 χρόνια

admin

Πότε χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης οι ασφαλιστικές οφειλές – Η απόφαση Βρούτση

admin

Η μείωση φόρων στα βασικά αιτήματα της ΓΣΕΒΕΕ στον ΥΠΟΙΚ

admin

Σταϊκούρας για κοινωνικό μέρισμα: Θα διορθώσουμε τις αδικίες με αύξηση του κονδυλίου

admin

ΣΕΒ: Απόκλιση 10 ποσοστιαίων μονάδων από τους δημοσιονομικούς στόχους 2020 – 2021

admin

Η Ευρωπαϊκή Διύλιση αρωγός στην προσπάθεια για κλιματική ουδετερότητα

admin

Στην Αθήνα το παζάρι με τους Ευρωπαίους για πλεονάσματα και δημοσιονομικό χώρο

admin

Αποδείξεις : Ποιες μετρούν για το χτίσιμο του αφορολογήτου

admin