Image default
Οικονομία

Λιτότητα τέλος στην ευρωζώνη;

«Η ευρωζώνη εγκαταλείπει την πολιτική των περικοπών» επιγράφεται ανάλυση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Εξετάζοντας τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2020 που έχουν καταθέσει στις Βρυξέλλες οι εθνικές κυβερνήσεις, η γερμανική εφημερίδα φτάνει στο συμπέρασμα ότι «η εποχή, στην οποία κυριαρχούσε ο ύψιστος στόχος της δημοσιονομικής σταθεροποίησης φτάνει στο τέλος της.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επαπειλούμενη ύφεση οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης προκρίνουν μία πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Ωστόσο η δημοσιονομική στροφή αργεί να υλοποιηθεί. Από τις χώρες με υγιή δημόσια οικονομικά η Ολλανδία είναι εκείνη που κάνει το πιο μεγάλο βήμα: η κυβέρνηση της Χάγης θέλει να μειώσει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε ποσοστό μεγαλύτερο της μίας ποσοστιαίας μονάδας, φτάνοντας στο 0,2%.

Αντιθέτως το γερμανικό πλεόνασμα μειώνεται μόνο κατά 0,5%. Τα πλεονάσματά τους θέλουν επίσης να μειώσουν η Εσθονία, το Λουξεμβούργο και- παρά τα συσσωρευμένα χρέη τους- η Κύπρος και η Ελλάδα».

Εστιάζοντας στη Γερμανία η Handelsblatt σημειώνει ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μάλλον θα δεχθεί εκ νέου κριτική ότι δεν αξιοποιεί τα δημοσιονομικά περιθώρια που διαθέτει.

Υψηλότερες δαπάνες και επενδυτικές πρωτοβουλίες από τη Γερμανία έχουν επίσης ζητήσει προ πολλού το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, αλλά προσκρούουν εις ώτα μη ακουώντων.

Μέχρι στιγμής ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς τηρεί ευλαβικά την αρχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Προβάλλει το επιχείρημα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη αυξήσει τις κρατικές επενδύσεις σε επίπεδα-ρεκόρ, αλλά τα χρήματα εκταμιεύονται με αργούς ρυθμούς, καθώς είναι περιορισμένες οι παραγωγικές δυνατότητες- στον κατασκευαστικό κλάδο, για παράδειγμα».

Νικητής ο Τζόνσον, αλεπού ο Γιούνκερ

Πολλές και διαφορετικές οι απόψεις για τη συμφωνία που πέτυχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Η εφημερίδα Die Welt, σε σχολιο με τίτλο «Γιατί κέρδισε ο Μπόρις Τζόνσον», υποστηρίζει ότι «το αποτέλεσμα αποτελεί καθαρή νίκη για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ο Τζόνσον είναι νικητής, ακόμη κι αν η συμφωνία του δεν περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο».

Διαμετρικά αντίθετη άποψη από τη Leiziger Zeitung: «Ο Γιούνκερ είναι αλεπού. Ποτέ δεν είχε πρόβλημα να τετραγωνίσει τον κύκλο στα αγγλικά, γερμανικά ή γαλλικά, εφόσον οι συνθήκες το απαιτούσαν. Το ίδιο έκανε και τώρα. Καμία σύγκρουση δεν υπάρχει, όλοι αποχωρούν με ψηλά το κεφάλι, το ίδιο και ο Τζόνσον. Αλλά ο απόφοιτος του Ήτον και της Οξφόρδης με την κλασική παιδεία δεν μπορεί παρά να αντιλαμβάνεται ότι o Γιούνκερ και το ισχυρό σύστημα των Βρυξελλών τον έχουν ξεγελάσει πολιτικά με την υποτιθέμενη υποχώρηση στο ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας».

«Brexit is served» είναι ο ευφάνταστος τίτλος της εναλλακτικής Tageszeitung, που θεωρεί ότι «τώρα όλα εξαρτώνται από την πειθώ του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο εσωτερικό μέτωπο».

Για την Süddeutsche Zeitung ο Τζόνσον έκανε σημαντικές υποχωρήσεις, αφού, όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «ο Τζόνσον είχε παραιτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών λόγω του σχεδίου για το Brexit που υπέβαλε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι. Δήλωνε σφόδρα αντίθετος σε μία λύση που θα αντιμετώπιζε τη Βόρεια Ιρλανδία με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο συνέδριο του βορειοϊρλανδικού (προτεσταντικού κόμματος) DUP το 2018 είχε εκφωνήσει μία πύρινη ομιλία, λέγοντας ότι ποτέ δεν θα υπάρξουν τελωνειακά σύνορα στην Ιρλανδική Θάλασσα. Τώρα κάνει μία συμφωνία με τις Βρυξέλλες, η οποία προβλέπει ακριβώς όλα αυτά».

Αναμνήσεις από το δραματικό 2015

«Αποχαιρετώντας το Λονδίνο» επιγράφεται σχόλιο στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) με κριτική διάθεση για τον ρόλο του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και με αναφορές στο δραματικό ελληνικό καλοκαίρι του 2015: «Όποιος επιμένει στη διάσπαση στο εσωτερικό της χώρας με πρωταρχικό κριτήριο τη διατήρηση της εξουσίας του δαπανά προφανώς τόση πολλή ενέργεια, ώστε έχει λίγες δυνατότητες επιτυχίας όταν συγκρούεται μετωπικά σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό ίσχυε προ ετών στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον στομφώδη, αλλά και εν συγχύσει τελώντα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το ίδιο ισχύει σήμερα για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Δεν πρέπει να παραδίδεται κανείς στον φόβο, όταν διαπραγματεύεται με τέτοιους πολιτικούς».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Σχετικα αρθρα

Παραεμπόριο : Αυξήθηκαν οι παραβάσεις – Μπαράζ κατασχέσεων

admin

Διασφάλιση και σταθεροποίηση της εργασιακής σχέσης στους φορείς Κοινωνικής Πρόνοιας

admin

Alibaba: Έσπασαν το φράγμα των 30 δισ. οι πωλήσεις για την Ημέρα των Singles

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στα €16,5 δισ. το εμπορικό έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

admin

«Χαστούκι» από τον Moody’s στη Βρετανία

admin

Ο Τζόνσον ζητεί από τον Τραμπ να μην επιβάλλει άλλους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα

admin

Συνάντηση Ζαββού με τον επικεφαλής του SSM για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

admin

Σε χαμηλό 30ετίας η ανάπτυξη στην Κίνα

admin

Ο τιμοκατάλογος της αγοραπωλησίας ενός ακινήτου

admin

Πτωτικό άνοιγμα στο Χρηματιστήριο -Στις 854,07 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

admin

Στο τραπέζι του EuroWorking Group η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων

admin

Οι εκατομμυριούχοι του κόσμου αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατομμύριο

admin

Χρηματιστήριο: Άνοιγμα με μικρή πτώση

admin

Brexit : Ικανοποίηση από το ΔΝΤ για τη συμφωνία

admin

Σταϊκούρας : Θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις για την προστασία της Α΄ κατοικίας

admin

Ακίνητα : Διπλό «αναπτυξιακό σοκ» με πάγωμα ΦΠΑ και έκπτωση φόρου για αποδείξεις

admin

HΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αγορά εργασίας

admin