Image default
Επιχειρήσεις

Ξεκίνησε το παζάρι με Βρυξέλλες για τη ΛΑΡΚΟ

Τις διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων που θα αφορούν την τύχη της ζημιογόνου κρατικής βιομηχανίας παραγωγής νικελίου, της ΛΑΡΚΟ, εκκίνησε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος κι είχε χθες επαφές με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής, επιδιώκοντας να διαπραγματευτεί τη μη εφαρμογή της καταδικαστικής σε βάρος της επιχείρησης για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Στον αντίποδα βέβαια η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προτείνει λύση για την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας, η οποία απασχολεί σήμερα 1.200 εργαζόμενους.

Πηγές θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επαναφέρει το σχέδιο του 2014 που προέβλεπε την πώληση της ΛΑΡΚΟ σπάζοντας τη σε δύο κομμάτια. Τότε είχαν αποφασιστεί δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος αφορούσε την πώληση του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη. Ο δεύτερος αφορούσε την πώληση το 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.

Για αυτούς τους διαγωνισμούς απαγορευόταν η συμμετοχή εταιρειών μετόχων της ΛΑΡΚΟ ή εμπλεκόμενων με αυτούς, ενώ δεν υπήρχε υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων της. Ουσιαστικά θα πωλείτο το 33% της καθαρής λογιστικής αξίας της ΛΑΡΚΟ που αντιπροσώπευε το 60% της συνολικής εξορυκτικής δυναμικότητας της βιομηχανίας. Με αυτές τις πωλήσεις το ελληνικό δημόσιο πετύχαινε την ακύρωση της απόφασης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σήμερα, η εικόνα της πάλαι ποτέ κραταιάς νικελοβιομηχανίας έχει χειροτερέψει κατά πολύ και θεωρείται σχεδόν απίθανο η εμφάνιση επενδυτή. Τα χρέη της προς τη ΔΕΗ έχουν ανέλθει στα 310 εκατ. ευρώ, το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο έχει ανέβει στα 160 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις, ενώ η εταιρία χρωστά για την αγορά δικαιωμάτων CO2 κι επίσης δεν αγοράζει πια με αποτέλεσμα να βουλιάζει στις ζημιές. Επιπλέον, η βιομηχανία, φέρεται να μην κατάφερε να πληρώσει τη δόση ρύθμισης του χρέους της προς τη ΔΕH και συγκεκριμένα αυτή του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ με το Ταμείο να αναμένει τις σχετικές πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιουσιακής κατάστασης του δημοσίου. Μέτοχοι της είναι είναι με 55,2% το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με 33,4% και η ΔΕΗ με 11,4%.

Σχετικα αρθρα

Στο Μαρούσι το 25ο εστιατόριο McDonalds στην Ελλάδα

admin

ΔΕΗ: Ο τελικός λογαριασμός από τις αλλαγές στα τιμολόγια

admin

Το κομμάτι που… λείπει από το παζλ των μέτρων για ΔΕΗ

admin

Eurobank: Η Property Solutions Asset Management σύμβουλος για την πώληση του Opus

admin

Μουσικός Οίκος Νάκα: Με +8% «τρέχει» στο α’ εξάμηνο

admin

EY: «Ηγέτης» στις συμβουλευτικές υπηρεσίες ψηφιακής στρατηγικής

admin

Συνεργασία Interamerican- Ευρωκλινικής και στα ογκολογικά- αιματολογικά περιστατικά

admin

Επιταχύνει η ΔΕΠΑ τους ρυθμούς στα διεθνή έργα

admin

Κέρδισε ανανέωση έργου στην Αυστρία η Austriacard

admin

Νέο πακέτο ψηφιακών εργαλείων από τη Vofafone

admin

Οι δύο «κρυφές» εκκρεμότητες στο Ελληνικό

admin

Η Alpha Bank υιοθετεί τις έξι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών

admin

Νέο πρέσινγκ Βρυξελλών για το μονοπώλιο της ΔΕΗ

admin

Η νέα αρχιτεκτονική του ομίλου Eurobank

admin

Νέο κανονισμό πωλήσεων υιοθέτησε η Interamerican

admin

Επίσκεψη Πρεμ Γουάτσα με… γεμάτη ατζέντα

admin

«Πρεσβευτής» επενδύσεων ο Prem Watsa

admin

Attica DPS: Αποκλειστική διάθεση της συλλογής Led Zeppelin x John Varvatos

admin