Image default
Επιχειρήσεις

Ξεκίνησε το παζάρι με Βρυξέλλες για τη ΛΑΡΚΟ

Τις διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων που θα αφορούν την τύχη της ζημιογόνου κρατικής βιομηχανίας παραγωγής νικελίου, της ΛΑΡΚΟ, εκκίνησε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος κι είχε χθες επαφές με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής, επιδιώκοντας να διαπραγματευτεί τη μη εφαρμογή της καταδικαστικής σε βάρος της επιχείρησης για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Στον αντίποδα βέβαια η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προτείνει λύση για την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας, η οποία απασχολεί σήμερα 1.200 εργαζόμενους.

Πηγές θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επαναφέρει το σχέδιο του 2014 που προέβλεπε την πώληση της ΛΑΡΚΟ σπάζοντας τη σε δύο κομμάτια. Τότε είχαν αποφασιστεί δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος αφορούσε την πώληση του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη. Ο δεύτερος αφορούσε την πώληση το 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.

Για αυτούς τους διαγωνισμούς απαγορευόταν η συμμετοχή εταιρειών μετόχων της ΛΑΡΚΟ ή εμπλεκόμενων με αυτούς, ενώ δεν υπήρχε υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων της. Ουσιαστικά θα πωλείτο το 33% της καθαρής λογιστικής αξίας της ΛΑΡΚΟ που αντιπροσώπευε το 60% της συνολικής εξορυκτικής δυναμικότητας της βιομηχανίας. Με αυτές τις πωλήσεις το ελληνικό δημόσιο πετύχαινε την ακύρωση της απόφασης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σήμερα, η εικόνα της πάλαι ποτέ κραταιάς νικελοβιομηχανίας έχει χειροτερέψει κατά πολύ και θεωρείται σχεδόν απίθανο η εμφάνιση επενδυτή. Τα χρέη της προς τη ΔΕΗ έχουν ανέλθει στα 310 εκατ. ευρώ, το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο έχει ανέβει στα 160 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις, ενώ η εταιρία χρωστά για την αγορά δικαιωμάτων CO2 κι επίσης δεν αγοράζει πια με αποτέλεσμα να βουλιάζει στις ζημιές. Επιπλέον, η βιομηχανία, φέρεται να μην κατάφερε να πληρώσει τη δόση ρύθμισης του χρέους της προς τη ΔΕH και συγκεκριμένα αυτή του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ με το Ταμείο να αναμένει τις σχετικές πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιουσιακής κατάστασης του δημοσίου. Μέτοχοι της είναι είναι με 55,2% το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με 33,4% και η ΔΕΗ με 11,4%.

Σχετικα αρθρα

Συνάντηση Κούγια με στελέχη της PwC για το θέμα της Folli Follie

admin

Medicon: Εγκρίθηκαν διεύρυνση σκοπού και τροποποίηση του καταστατικού

admin

«Λευκός καπνός» για την κρατική διάσωση της Lufthansa ύψους 9 δισ.

admin

Εσπασε η Mytilineos την πρωτοκαθεδρία ΔΕΠΑ στις εισαγωγές LNG

admin

Inform Λύκος: Σημαντική αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας

admin

MediaMarkt: Νέα υπηρεσία παράδοσης Drive Up

admin

Πετρέλαιο: Κορονοιός και στα συμβόλαιο Ιουνίου – Στα 11,57 δολ. το αμερικάνικο, στα 19,33 το Brent – Ο Νοέμβριος στα 31,66 δολ, ελπίδα ανάκαμψης

admin

Ουρά μνηστήρων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

admin

Flexopack: Στα €3,49 εκατ. τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

WIND: 10% χαμηλότεροι οι λογαριασμοί της WIND VISION

admin

Creta Farms: Αλλαγή στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου

admin

Σιγήν ιχθύος από κυβέρνηση και τράπεζες για την Bad Bank της ΤτΕ

admin

Δέσμευση Energean για μηδενικούς ρύπους ως το 2050

admin

Linkedin: Σχεδιάζει περικοπή 960 θέσεων εργασίας

admin

Δυο υποτροφίες για μεταπτυχιακό στην τεχνολογία από τη Space

admin

Εκτακτο μέρισμα 1 ευρώ δίνει ο ΟΠΑΠ

admin

Βραβείο Καινοτομίας για την Institute of Life ΙΑΣΩ

admin

SATO: Στα €2,7 εκατ. τα μικτά κέρδη εξαμήνου

admin