Image default
Οικονομία

Ο Τόμσεν ξαναχτυπά : Κόψτε συντάξεις και αφορολόγητο προς όφελος της ανάπτυξης

Τις πάγιες θέσεις του ΔΝΤ για μείωση των συντάξεων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή μείωση του αφορολογήτου, επαναλαμβάνει ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, επιμένοντας εμμονικά στην ίδια συνταγή, παρά την αποτυχία κυρίως του πρώτου μνημονίου στην Ελλάδα, τις συνεχείς αστοχίες του ΔΝΤ για τις οποίες αναγκάστηκε ουκ ολίγες φορές να ζητήσει «συγγνώμη», αλλά και την εγκατάλειψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο της αυστηρής λιτότητας.

«Ναι, μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε ο Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά συνέδεσε αυτό τον στόχο με την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις», όπως αρέσκεται να ονομάζει ο Τόμσεν τις βίαιες περικοπές.

Πάντα λέγαμε ότι η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση, είναι μια από τις χώρες με τις μικρότερες αυξήσεις στην παραγωγικότητα και προβληματικό δημογραφικό. Γι’ αυτό η δυνητική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι χαμηλή, κάτω του 1% , σημείωσε ο Πολ Τόμσεν.

Νομίζω ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να κινηθεί καλύτερα από άλλες στην παραγωγικότητα, επισήμανε. «Τα θέματα είναι γνωστά, υπάρχει η ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις, άνοιγμα της οικονομίας και των κλειστών επαγγελμάτων».

Εντυπωσιακή προσαρμογή, αλλά όχι με φιλοαναπτυξιακο τρόπο

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα επιτεύχθηκε εν μέρει κατά τα προγράμματα που προηγήθηκαν εκτίμησε. «Έχουμε πει επίσης ότι ενώ η χώρα κατάφερε εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή αυτό έγινε με μη φιλικό τρόπο προς την ανάπτυξη», η δημοσιονομική εξυγίανση επιτεύχθηκε με ένα ιδιαίτερα αντιαναπτυξιακό μείγμα πολιτικής.

«Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι το πρόγραμμα έχει δώσει στην Ελλάδα ένα χώρο να αναπνεύσει και ένα σημαντικό μέτρο μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που μαζί με μια πολύ ευνοϊκή αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει τον χώρο που χρειάζεται για να αρχίσει σταδιακά να κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», εξήγησε.

Οι βασικές προκλήσεις

Επανερχόμενος στις πάγιες θέσεις του Ταμείου σημείωσε ότι προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει ένα καλύτερο «δημοσιονομικό μείγμα» είναι κρίσιμο να υπάρξει μεταρρύθμιση στις συντάξεις που είναι πολύ μεγάλες και διεύρυνση της φορολογικής βάσης (το 60% των πολιτών είναι στο αφορολόγητο, δήλωσε).

«Πρόκειται για προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν. Και είχαμε απογοητευτεί από το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αντιστράφηκαν μετά το τέλος του προγράμματος. Νομίζω ότι ήταν λάθος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε το Ταμείο βλέπει τις μεταρρυθμίσεις ως ένα συνολικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Θετικά τα πρώτα δείγματα γραφής της ΝΔ

«Νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε να κάνει μερικά από αυτά. Μερικά από τα σχέδια, για παράδειγμα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, νομίζω ότι είναι καλά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τόμσεν.

Παραμένει η πρόκληση των κόκκινων δανείων

Τέλος, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ αποσαφήνισε ότι το Ταμείο δεν γνωρίζει ακόμα τις λεπτομέρειες του σχεδίου «Ηρακλής», που στοχεύει στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Όπως μάλιστα είπε, η ανάπτυξη ενός τέτοιου σχεδίου συνιστά μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας.

(- ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικα αρθρα

Reuters: Oι ΗΠΑ εξέταζαν αποκλεισμό της Huawei από το τραπεζικό σύστημα

admin

ΕΦΚΑ: Πώς βγαίνουν οι μακροχρόνια άνεργοι στη σύνταξη

admin

Fed : Ανθεκτική χαρακτηρίζει την αμερικανική οικονομία ο Πάουελ

admin

Άμεση ανάλυση Π. Τσακλόγλου για την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ευρωζώνη: Συμφωνία των υπουργών Οικονομικών για τη μεταρρύθμιση του ESM

admin

Μέτρα για τον κορονοϊο ζητά από τις τράπεζες η ΕΚΤ

admin

Στις 25 Νοεμβρίου η αποπληρωμή του ΔΝΤ

admin

ΚΕΠΕ: Η αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα

admin

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα από «σταθερή» σε «θετική»

admin

Ράλι ανόδου στη Wall Street με νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

admin

Νέο πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ για απαλλοτρίωση ακινήτων από τους δήμους

admin

Χρηματιστήριο: Άνοιγμα με πτώση 0,42%

admin

Υπ. Περιβάλλοντος: Άμεσα οι άδειες για την «Ελληνικός Χρυσός» – Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ποιες επιχειρήσεις θα μοιραστούν 150 εκατ. ευρώ

admin

Η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση κλείνει, το νέο πτωχευτικό πλαίσιο ανοίγει

admin

Χρυσή Βίζα: Επέλαση των Κινέζων στην ελληνική αγορά ακινήτων

admin

ΕΦΚΑ : Ποιες συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά

admin

ΕΝΦΙΑ : Στο τραπέζι νέα μείωση του φόρου στα ακίνητα

admin