Image default
Οικονομία

28η Οκτωβρίου : Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου ανήκει όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα Β.Δ. 748/1966, στις μη υποχρεωτικές αργίες του έτους και επομένως επειδή η εορτή αυτή συμπίπτει εφέτος σε ημέρα Δευτέρα η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων κατ΄ αυτή δεν απαγορεύεται.

Εκτός αν υπάρχει άλλη διάταξη με την οποία τοπικά η ημέρα αυτή έχει ορισθεί ως υποχρεωτική αργία, όπως πράγματι συμβαίνει σε πολλές πόλεις της Ελλάδος με εφαρμογή αντίστοιχων Προεδρικών ή άλλων Διαταγμάτων.

Η πληρωμή για την 28η Οκτωβρίου

Συνέπεια των παραπάνω, όπως αναφέρει στο in.gr ο Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχ/σεων, της ΠΙΜ Εργασιακή Αντώνης Δεσπότης είναι τα εξής:

Α. Μισθωτοί που θα εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, νόμιμα ή παράνομα.

α) Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται το ημερομίσθιό τους προσαυξημένο κατά 75% (οι εργοδότες έχουν την δυνατότητα την προσαύξηση του 75% να την υπολογίσουν επί του νομίμου ημερομισθίου που δικαιούνται οι εργαζόμενοι με βάση την Σ.Σ.Ε. στην οποία ανήκουν και όχι επί του πράγματι καταβαλλομένου μεγαλύτερου ημερομισθίου).

β) Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό δικαιούνται για την ημέρα αυτή, πέραν των μηνιαίων αποδοχών τους, προσαύξηση 75% επί του 1/25ου του νομίμου μισθού τους.

γ) Σε περίπτωση παροχής εργασίας πέραν των 8 ωρών στην εξαήμερη εργασία ή των 9 ωρών στην πενθήμερη εργασία, ως υπερωρία, η αποζημίωση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, για την εργασία τους αυτή, προφανώς θα υπολογισθεί επί του αυξημένου κατά 75% ωρομισθίου τους.

Β. Στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (π.χ. κλινικές, επισιτιστικά καταστήματα, συγκοινωνίες κ.λπ.) και εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, θα καταβληθεί το ημερομίσθιό τους ή το 1/25 των μηνιαίων αποδοχών τους, με προσαύξηση 75%. Στις περιπτώσεις δε των μισθωτών αυτών, που αμείβονται με ημερομίσθιο ή με ποσοστά, και έχει προγραμματισθεί η ημέρα αυτή ως ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσής τους (ρεπό), τους καταβληθεί σύμφωνα με τη νομολογία το ημερομίσθιό τους, πέρα των αποδοχών τους των 6 ή των 5 ημερών που εργάσθηκαν την συγκεκριμένη εβδομάδα.

Γ. Για τους εργαζόμενους γενικά, που η μέρα αυτή έχει ορισθεί ως ημέρα ανάπαυσης (repo) και αμείβονται με ημερομίσθιο, θα καταβληθεί το ημερομίσθιο τους για την ημέρα αυτή χωρίς να εργασθούν, δηλαδή θα αμειφθούν και θα ασφαλισθούν για 27 ημερομίσθια, όσες δηλαδή είναι οι εργάσιμες ημέρες το μήνα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της ημέρα της εορτής αυτής.

Δ. Αν η επιχείρηση λειτουργήσει κανονικά κατά την ημέρα αυτή και κάποιοι εργαζόμενοί της δεν προσέλθουν αδικαιολόγητα να εργασθούν, θα τους περικοπούν 8 ωρομίσθια από τον μηνιαίο μισθό τους, αν εργάζονται με 5θήμερο ή ένα ημερομίσθιο, αν εργάζονται με 6ήμερο και θα ασφαλισθούν στον Ε.Φ.Κ.Α. για μία ημέρα λιγότερη από τις εργάσιμες ημέρες του μήνα.

Σχετικα αρθρα

ΔΕΗ : Στα 274,8 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ζημίες το α’ εξάμηνο

admin

Τα μυστικά της έκπτωσης φόρου για όσους ανακαινίζουν τα ακίνητά τους

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένο το δημόσιο χρέος για το 3ο τρίμηνο του 2018

admin

Κομισιόν: «Ναι» στη χρήση των κερδών από τα ομόλογα για επενδύσεις, «ευαίσθητο θέμα» το πλεόνασμα

admin

Πρεμιέρα Λαγκάρντ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ

admin

Μίχαλος : Διαπραγμάτευση με τους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων

admin

«Πράσινο φως» του ESM στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ – Τα οφέλη για την Ελλάδα

admin

Η Βρετανία θα εφαρμόσει νέους παγκόσμιους εμπορικούς δασμούς

admin

Αποδείξεις : Ποιοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με επιπλέον φόρο 22%

admin

Απάτη – «μαμούθ» με εικονικές ασφαλίσεις – Πάνω από 15 εκατ. ευρώ η απώλεια για το Δημόσιο

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

ΕΝΦΙΑ: Αναρτούνται στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά

admin

Χατζηδάκης: Σε εκκαθάριση εν λειτουργία η ΛΑΡΚΟ

admin

Ταμεία : Τελευταία ευκαιρία για τις 120 δόσεις

admin

Αύξηση της ανεργίας παγκοσμίως προβλέπει ο ILO – 188 εκατ. άνθρωποι χωρίς δουλειά

admin

Σε ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

admin

Βουλή: Κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020

admin

Τι αναζητούν οι millennials από την αγορά εργασίας

admin