Image default
Οικονομία

28η Οκτωβρίου : Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου ανήκει όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα Β.Δ. 748/1966, στις μη υποχρεωτικές αργίες του έτους και επομένως επειδή η εορτή αυτή συμπίπτει εφέτος σε ημέρα Δευτέρα η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων κατ΄ αυτή δεν απαγορεύεται.

Εκτός αν υπάρχει άλλη διάταξη με την οποία τοπικά η ημέρα αυτή έχει ορισθεί ως υποχρεωτική αργία, όπως πράγματι συμβαίνει σε πολλές πόλεις της Ελλάδος με εφαρμογή αντίστοιχων Προεδρικών ή άλλων Διαταγμάτων.

Η πληρωμή για την 28η Οκτωβρίου

Συνέπεια των παραπάνω, όπως αναφέρει στο in.gr ο Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχ/σεων, της ΠΙΜ Εργασιακή Αντώνης Δεσπότης είναι τα εξής:

Α. Μισθωτοί που θα εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, νόμιμα ή παράνομα.

α) Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται το ημερομίσθιό τους προσαυξημένο κατά 75% (οι εργοδότες έχουν την δυνατότητα την προσαύξηση του 75% να την υπολογίσουν επί του νομίμου ημερομισθίου που δικαιούνται οι εργαζόμενοι με βάση την Σ.Σ.Ε. στην οποία ανήκουν και όχι επί του πράγματι καταβαλλομένου μεγαλύτερου ημερομισθίου).

β) Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό δικαιούνται για την ημέρα αυτή, πέραν των μηνιαίων αποδοχών τους, προσαύξηση 75% επί του 1/25ου του νομίμου μισθού τους.

γ) Σε περίπτωση παροχής εργασίας πέραν των 8 ωρών στην εξαήμερη εργασία ή των 9 ωρών στην πενθήμερη εργασία, ως υπερωρία, η αποζημίωση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, για την εργασία τους αυτή, προφανώς θα υπολογισθεί επί του αυξημένου κατά 75% ωρομισθίου τους.

Β. Στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (π.χ. κλινικές, επισιτιστικά καταστήματα, συγκοινωνίες κ.λπ.) και εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, θα καταβληθεί το ημερομίσθιό τους ή το 1/25 των μηνιαίων αποδοχών τους, με προσαύξηση 75%. Στις περιπτώσεις δε των μισθωτών αυτών, που αμείβονται με ημερομίσθιο ή με ποσοστά, και έχει προγραμματισθεί η ημέρα αυτή ως ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσής τους (ρεπό), τους καταβληθεί σύμφωνα με τη νομολογία το ημερομίσθιό τους, πέρα των αποδοχών τους των 6 ή των 5 ημερών που εργάσθηκαν την συγκεκριμένη εβδομάδα.

Γ. Για τους εργαζόμενους γενικά, που η μέρα αυτή έχει ορισθεί ως ημέρα ανάπαυσης (repo) και αμείβονται με ημερομίσθιο, θα καταβληθεί το ημερομίσθιο τους για την ημέρα αυτή χωρίς να εργασθούν, δηλαδή θα αμειφθούν και θα ασφαλισθούν για 27 ημερομίσθια, όσες δηλαδή είναι οι εργάσιμες ημέρες το μήνα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της ημέρα της εορτής αυτής.

Δ. Αν η επιχείρηση λειτουργήσει κανονικά κατά την ημέρα αυτή και κάποιοι εργαζόμενοί της δεν προσέλθουν αδικαιολόγητα να εργασθούν, θα τους περικοπούν 8 ωρομίσθια από τον μηνιαίο μισθό τους, αν εργάζονται με 5θήμερο ή ένα ημερομίσθιο, αν εργάζονται με 6ήμερο και θα ασφαλισθούν στον Ε.Φ.Κ.Α. για μία ημέρα λιγότερη από τις εργάσιμες ημέρες του μήνα.

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης: Σαρώνουμε τα αντικίνητρα για τις επενδύσεις

admin

Τρεις βραβεύσεις για τα προϊόντα ΔΕΛΤΑ στα Healthy Diet Awards 2020

admin

Τράπεζες : Νέα έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Χρηματιστήριο: Μεγάλα κέρδη για τη μετοχή της ΔΕΗ

admin

«Συνωστισμός» για ένταξη στις 120 δόσεις

admin

Moody’s: Γιατί η Ελλάδα θα παραμείνει στην κατηγορία «Β»

admin

Μαξίμου : Επιτυχημένες οι 120 δόσεις – Ρυθμίστηκαν οφειλές άνω των 11 δισ. ευρώ

admin

«Ο προϋπολογισμός οδηγεί στην αύξηση των ανισοτήτων»

admin

Με μικτές τάσεις το κλείσιμο της Wall Street

admin

ΕΛΠΕ – Αποτελέσματα β’ τριμήνου: Υψηλή κερδοφορία και βελτίωση ισολογισμού [πίνακας]

admin

Εξετάζεται μείωση φόρων σε αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας

admin

Eurostat: Σε Ελλάδα και Κύπρο η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης το β’ τρίμηνο

admin

Αποδείξεις : Ποιες μετρούν για το χτίσιμο του αφορολογήτου

admin

Πόσο ισχυρή είναι η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Μακεδονία;

admin

Γεωργιάδης: Θέλουμε να γίνουμε η πιο φιλική χώρα στις επιχειρήσεις

admin

Πάιατ: Πολύ κρίσιμη η γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης

admin

Προϋπολογισμός : Θετικά μέτρα ύψους 1,2 δισ. και μείωση φόρων προβλέπει το προσχέδιο

admin