Image default
Οικονομία

Capital Economics: Το Ελληνικό Δράμα έχει τελειώσει – Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια

Το ελληνικό δράμα έχει τελειώσει, τουλάχιστον προς το παρόν, σημειώνει η Capital Economics σε ανάλυσή της για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης.

Η βελτίωση στις δαπάνες των νοικοκυριών και η αύξηση των επενδύσεων δείχνουν ότι η ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια, όπως τονίζει. Ωστόσο, η ανάπτυξη παραμένει πολύ αδύναμη, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της προηγούμενης ύφεσης.

Μετά την έναρξη του έτους σε μία σχετικά αδύναμη βάση, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς. Τα στοιχεία των οικονομικών και επιχειρηματικών ερευνών δείχνουν πως στο τρίτο τρίμηνο οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί και οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια φαίνονται επίσης πολύ θετικές.  Η αύξηση των εξαγωγών φαίνεται πάντως να επιβραδύνεται καθώς η ευρωπαϊκή ζήτηση περιορίζεται, ωστόσο η πρόσφατη ανάκαμψη στη βιομηχανική εμπιστοσύνη δείχνει ξεκάθαρα ότι οι προοπτικές για τις επενδύσεις έχουν βελτιωθεί.

Εν τω μεταξύ, όπως προσθέτει η Capital Economics, η αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών αναμένεται να επιταχυνθεί, δεδομένου του πρόσφατου άλματος στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των μειώσεων στον ΦΠΑ και στον φόρο εισοδήματος. Επιπλέον, οι έρευνες επιχειρηματικού κλίματος δείχνουν προς αύξηση της απασχόλησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πτώση του ποσοστού ανεργίας θα συνεχιστεί.

Εκτός των παραπάνω πολύ θετικών εξελίξεων, η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική. Μετά από μια δημοσιονομική επέκταση της τάξης του 2% περίπου του ΑΕΠ το 2019, το σχέδιο προϋπολογισμού της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει μια αύξηση 0,9% του ΑΕΠ το 2020.

Η ανάκαμψη αυτή ακολουθεί χρόνια υποτονικών οικονομικών επιδόσεων, ωστόσο παραμένει αρκετά υποτονική σε σύγκριση με εκείνη άλλων χωρών που έχουν αντιμετωπίσει συγκρίσιμες κρίσεις. Επιπλέον, οι προβλέψεις της Capital Economics για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υποδηλώνουν ότι η οικονομία στα τέλη του 2021 θα παραμείνει συρρικνωμένη κατά 26% σε σχέση με τα επίπεδα του 2007.

Έτσι, όπως καταλήγει η Capital Economics, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει πλήθος ανεπίλυτων διαρθρωτικών προβλημάτων, όπως ο τραπεζικός κλάδος που διατηρεί πολύ υψηλά επίπεδα NPLs, προτού μπορέσει η ανάπτυξη να επιταχυνθεί σημαντικά.

Σχετικα αρθρα

Μήνυμα Ντράγκι προς Γερμανία: Προχωρήστε σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική

admin

H Τράπεζα της Ελλάδος ενισχύει με 779 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του κράτους

admin

Πώς μπορείτε να γλιτώσετε από το «τσουνάμι» των κατασχέσεων

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Τα δικαιολογητικά για την κατάθεση πινακίδων

admin

Συντάξεις : Αναδρομικές αυξήσεις έως 1.800 ευρώ και αυξήσεις έως 45%

admin

Γεωργιάδης: Το Ελληνικό αποτελεί «κλειδί» για την προσέλκυση επενδύσεων

admin

Χρηματιστήριο: Ξεκίνημα με οριακή πτώση 0,09%

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Κρίσιμο σημείο να διευρύνουμε τη φορολογική βάση

admin

Μηταράκης: Δεν θα μειωθούν οι μισθοί με τις διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

admin

Με νέο κατάστημα στο Περιστέρι συνεχίζεται το success story του Μασούτη στην Αθήνα

admin

Sunlight : Αύξηση της παραγωγής και νέες θέσεις εργασίας

admin

Θεοδωρικάκος : Έρχονται 20.000 προσλήψεις στο Δημόσιο και 8.000 στους ΟΤΑ

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Διεκδικούμε να έρθει η Volkswagen στην Ελλάδα

admin

Πετρελαϊκή κρίση: Κερδισμένοι και χαμένοι από την ένταση στον Περσικό Κόλπο

admin

Επίδομα θέρμανσης: Λήγει αύριο η προθεσμία για την αγορά πετρελαίου

admin

ΔΕΗ: Όλες οι αλλαγές στα τιμολόγια

admin

Reuters: Σε ύφεση και φέτος η τουρκική οικονομία

admin