Image default
Οικονομία

Eurobank: Σε χαμηλό 8 ετών το ποσοστό ανεργίας, η απόκλιση από την Ευρωζώνη παραμένει υψηλή

Η πτώση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα συνεχίστηκε τον Ιούλιο 2019. Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο λόγος των ανέργων ως προς το εργατικό δυναμικό μειώθηκε στο 16,9% (για πρώτη φορά κάτω του 17,0% από τον Μάιο 2011) από 17,1% και 19,1% τον Ιούνιο 2019 και τον Ιούλιο 2018 αντίστοιχα. Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, ο μέσος όρος του ποσοστού ανεργίας διαμορφώθηκε στο 17,7%, μειωμένος κατά -2,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στο εβδομαδιαίο τεύχος του δελτίου “7 Ημέρες Οικονομία”, η Eurobank Research επισημαίνει ότι η προαναφερθείσα δυναμική στην ετήσια πτώση του ποσοστού ανεργίας είναι παρόμοια με αυτή που διαμορφώνεται από το 2ο τρίμηνο 2017 και έπειτα (κοντά στις -2,0 ποσοστιαίες μονάδες). Επί παραδείγματι, στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020, το εκτιμώμενο ποσοστό ανεργίας για τα έτη 2019 και 2020 είναι στο 17,4% και 15,6% αντίστοιχα (από 19,3% το 2018).

Η ψαλίδα ανάμεσα στο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, από τις 15,8 ποσοστιαίες μονάδες τον Οκτώβριο 2013 (27,8% vs 12,0%) μειώθηκε στις 9,4 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο 2019 (16,9% vs 7,5%). Εντούτοις, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή. Τον Ιούλιο 2019 η ελληνική οικονομία είχε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης των 28 Κρατών Μελών. Την εν λόγω αρνητική πρωτιά τη διατηρεί ανελλιπώς από τον Αύγουστο 2012. Εκτός της Ελλάδας, άλλες οικονομίες με σχετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας είναι η Ισπανία (13,9%), η Ιταλία (9,8%) και η Γαλλία (8,5%). Στο άλλο άκρο της κατανομής συναντάμε χώρες με σχετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας (π.χ. κάτω του 4,0%), όπως η Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Γερμανία και η Τσεχία. 

Ποιο είναι το κόστος που επωμίζεται η ελληνική οικονομία λόγω της υψηλής απόκλισης που παρουσιάζει σε όρους ποσοστού ανεργίας σε σύγκριση με την Ευρωζώνη; Η Eurobank Research υπολογίζει τον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων στην Ελλάδα που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό ανεργίας ίσο με αυτό της Ευρωζώνης, ήτοι 7,5%. Κάνοντας την υπόθεση ότι το εργατικό δυναμικό διατηρείται στα τρέχοντα επίπεδα, ήτοι 4.706,5 χιλιάδες άτομα, τότε, αν το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν ίσο με 7,5% αντί για 16,9%, η απασχόληση (3.909,3 χιλ άτομα τον Ιούλιο 2019) θα ήταν υψηλότερη κατά 11,4% ή 444,2 χιλ άτομα. Υπό το πρίσμα μιας νεοκλασικής συνάρτησης παραγωγής (με διαμέτρηση των παραμέτρων βάσει των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας), η προαναφερθείσα ενίσχυση της απασχόλησης ισοδυναμεί με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,6% ή 12,6 δις (υπό την υπόθεση ceteris paribus των υπολοίπων συντελεστών της παραγωγής και της συνολικής παραγωγικότητας).  

Συνεπώς, αν τεθεί ως μέτρο σύγκρισης η οικονομία της Ευρωζώνης, τότε τα προαναφερθέντα μεγέθη αποτελούν μια προσέγγιση του ετήσιου κόστους – σε όρους απολεσθείσας απασχόλησης και παραγωγής – που επωμίζεται η ελληνική οικονομία εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ανεργίας (σε σχέση με την Ευρωζώνη) που τη χαρακτηρίζει. Ταυτόχρονα, ισοδυναμούν με τη σωρευτική ανάπτυξη που δύναται να συνεισφέρει ο παραγωγικός συντελεστής της εργασίας κατά τη διάρκεια της κυκλικής ανάκαμψης της οικονομίας (μεσοπρόθεσμα). Ωστόσο μακροπρόθεσμα η συμβολή του συνδέεται με τον ρυθμό μεταβολής του εργατικού δυναμικού και του πληθυσμού, με τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τον τελευταίο να είναι δυσμενείς για την ελληνική οικονομία. 

Σχετικα αρθρα

Σε 24ωρη απεργία την επόμενη εβδομάδα προσανατολίζονται τα Συνδικάτα

admin

ΔΕΗ: Εντολή διακοπής ρεύματος για 30.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές

admin

Ράλι για τη στερλίνα -Περιορίζονται οι φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία

admin

Βρούτσης: Αυξήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις θα λάβουν 465.112 συνταξιούχοι

admin

FAZ: Το «Σχέδιο Ηρακλής» έχει ιταλικό πρότυπο

admin

Πήρε μπρος η οικοδομή

admin

28η Οκτωβρίου: Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται

admin

ΟΠΕΚΑ: Πότε καταβάλλονται επιδόματα, συντάξεις και παροχές

admin

Reuters: H Aramco ανακοινώνει την έναρξη δημόσιας προσφοράς μετοχών της

admin

120 δόσεις: Όλες οι λεπτομέρειες μέσα από 18 ερωταπαντήσεις

admin

ΟΠΕΚΑ: Εντός του μήνα το επίδομα έως και 600 ευρώ για χιλιάδες δικαιούχους

admin

Thomas Cook: Κλυδωνισμοί και στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι φόροι που θα πληρώσουν το 2020 μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες (πίνακας)

admin

ΟΑΕΔ : 14 ανοιχτά προγράμματα με 55.489 προσφερόμενες θέσεις απασχόλησης

admin

Τράπεζες : Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε καταστήματα

admin

Κτηματολόγιο: Παράταση σε έξι δήμους

admin

Σε λειτουργία το νέο site της Τράπεζας της Ελλάδας

admin

Κίνα-Γαλλία: Οικονομική συμφωνία ύψους 13,5 δισ. ευρώ

admin