Image default
Οικονομία

Eurobank: Σε χαμηλό 8 ετών το ποσοστό ανεργίας, η απόκλιση από την Ευρωζώνη παραμένει υψηλή

Η πτώση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα συνεχίστηκε τον Ιούλιο 2019. Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο λόγος των ανέργων ως προς το εργατικό δυναμικό μειώθηκε στο 16,9% (για πρώτη φορά κάτω του 17,0% από τον Μάιο 2011) από 17,1% και 19,1% τον Ιούνιο 2019 και τον Ιούλιο 2018 αντίστοιχα. Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, ο μέσος όρος του ποσοστού ανεργίας διαμορφώθηκε στο 17,7%, μειωμένος κατά -2,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στο εβδομαδιαίο τεύχος του δελτίου “7 Ημέρες Οικονομία”, η Eurobank Research επισημαίνει ότι η προαναφερθείσα δυναμική στην ετήσια πτώση του ποσοστού ανεργίας είναι παρόμοια με αυτή που διαμορφώνεται από το 2ο τρίμηνο 2017 και έπειτα (κοντά στις -2,0 ποσοστιαίες μονάδες). Επί παραδείγματι, στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020, το εκτιμώμενο ποσοστό ανεργίας για τα έτη 2019 και 2020 είναι στο 17,4% και 15,6% αντίστοιχα (από 19,3% το 2018).

Η ψαλίδα ανάμεσα στο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, από τις 15,8 ποσοστιαίες μονάδες τον Οκτώβριο 2013 (27,8% vs 12,0%) μειώθηκε στις 9,4 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο 2019 (16,9% vs 7,5%). Εντούτοις, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή. Τον Ιούλιο 2019 η ελληνική οικονομία είχε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης των 28 Κρατών Μελών. Την εν λόγω αρνητική πρωτιά τη διατηρεί ανελλιπώς από τον Αύγουστο 2012. Εκτός της Ελλάδας, άλλες οικονομίες με σχετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας είναι η Ισπανία (13,9%), η Ιταλία (9,8%) και η Γαλλία (8,5%). Στο άλλο άκρο της κατανομής συναντάμε χώρες με σχετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας (π.χ. κάτω του 4,0%), όπως η Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Γερμανία και η Τσεχία. 

Ποιο είναι το κόστος που επωμίζεται η ελληνική οικονομία λόγω της υψηλής απόκλισης που παρουσιάζει σε όρους ποσοστού ανεργίας σε σύγκριση με την Ευρωζώνη; Η Eurobank Research υπολογίζει τον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων στην Ελλάδα που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό ανεργίας ίσο με αυτό της Ευρωζώνης, ήτοι 7,5%. Κάνοντας την υπόθεση ότι το εργατικό δυναμικό διατηρείται στα τρέχοντα επίπεδα, ήτοι 4.706,5 χιλιάδες άτομα, τότε, αν το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν ίσο με 7,5% αντί για 16,9%, η απασχόληση (3.909,3 χιλ άτομα τον Ιούλιο 2019) θα ήταν υψηλότερη κατά 11,4% ή 444,2 χιλ άτομα. Υπό το πρίσμα μιας νεοκλασικής συνάρτησης παραγωγής (με διαμέτρηση των παραμέτρων βάσει των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας), η προαναφερθείσα ενίσχυση της απασχόλησης ισοδυναμεί με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,6% ή 12,6 δις (υπό την υπόθεση ceteris paribus των υπολοίπων συντελεστών της παραγωγής και της συνολικής παραγωγικότητας).  

Συνεπώς, αν τεθεί ως μέτρο σύγκρισης η οικονομία της Ευρωζώνης, τότε τα προαναφερθέντα μεγέθη αποτελούν μια προσέγγιση του ετήσιου κόστους – σε όρους απολεσθείσας απασχόλησης και παραγωγής – που επωμίζεται η ελληνική οικονομία εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ανεργίας (σε σχέση με την Ευρωζώνη) που τη χαρακτηρίζει. Ταυτόχρονα, ισοδυναμούν με τη σωρευτική ανάπτυξη που δύναται να συνεισφέρει ο παραγωγικός συντελεστής της εργασίας κατά τη διάρκεια της κυκλικής ανάκαμψης της οικονομίας (μεσοπρόθεσμα). Ωστόσο μακροπρόθεσμα η συμβολή του συνδέεται με τον ρυθμό μεταβολής του εργατικού δυναμικού και του πληθυσμού, με τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τον τελευταίο να είναι δυσμενείς για την ελληνική οικονομία. 

Σχετικα αρθρα

Προϋπολογισμος : Οι πρώτες αρρυθμίες λόγω κοροναϊού – Μείωση εσόδων, ποιοι φόροι υστερούν

admin

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Μεγάλες πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Θεοχάρης : Ψήφος εμπιστοσύνης της γερμανικής αγοράς στον ελληνικό Τουρισμό

admin

Επίδομα γέννας: Ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας epidomagennisis.gr

admin

Το LNG Αλεξανδρούπολης είναι η νέα πύλη φυσικού αερίου στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη

admin

Τράπεζα της Αγγλίας : Ενισχύει κατά 100 δισ. λίρες το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

admin

Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δοκιμάζουν ξανά το «πικρό» φάρμακο των απολύσεων

admin

Έξοδος στην αγορές : Έκδοση 7τούς ομολόγου

admin

Ψάχνουν οικόπεδα στα νότια προάστια λόγω της επένδυσης στο Ελληνικό

admin

Μεγάλες απώλειες στο Χρηματιστήριο, ενδοσυνεδριακά έχασε και τις 800 μονάδες

admin

Το ΔΝΤ υπέρ του πακέτου ανάκαμψης της ΕΕ με μεγάλο μέρος του ως επιχορήγηση

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Η ανεργία μειώθηκε στο 16,8% τον Σεπτέμβριο

admin

Σταϊκούρας : Συνεχίζεται η στήριξη εργαζόμενων σε αναστολή

admin

e-ΕΦΚΑ: Στα 1.153,57 ο μέσος μισθός στις επιχειρήσεις

admin

Εκπτωση φόρου για αναβάθμιση ακινήτων -Ποιοι τη δικαιούνται και πόσα χρήματα γλιτώνουν

admin

Μειώνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για θέρμανση με καυσόξυλα και πέλλετ

admin

Ο κορωνοϊός αναδεικνύεται στον «μαύρο κύκνο» του χρηματιστηρίου -Πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης των επενδυτών

admin

Μηταράκης: Δεν κινδυνεύει να κοπεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις

admin