Image default
EUROBANK Τράπεζες

Eurobank – Pimco: Ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία

Στην τελική ευθεία μπαίνει η συμφωνία Eurobank – Pimco, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο μέρη έχουν προχωρήσει ένα ακόμη βήμα, έχοντας αναθέσει τη συγγραφή των νομικών κειμένων της συμφωνίας.

Αν και η εξέλιξη αυτή φαίνεται να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων που αφορούσαν το τίμημα της συναλλαγής για την τιτλοποίηση μαμούθ των 7,5 δις ευρώ σε συνδυασμό με την εξαγορά από την Pimco του 80% της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή της FPS, εντούτοις ο δρόμος για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας είναι ακόμη μακρύς. Αυτό γιατί πλήθος είναι οι νομικές λεπτομέρειες που πρέπει να συμφωνηθούν και να αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο που θα έρθει προς έγκριση στα διοικητικά συμβούλια των δύο ομίλων, που έχουν και τον τελικό λόγο για την επικύρωση της συμφωνίας.

Πηγές της τράπεζας εμφανίζονται πάντως αισιόδοξες για τη θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης, η οποία από τα τέλη Σεπτεμβρίου διεξάγεται εκτός του πλαισίου της αποκλειστικότητας που είχε εξασφαλίσει η Pimco μετά τη συμφωνία τον περασμένο Ιούνιο για την τιτλοποίηση του πρώτου χαρτοφυλακίου με την επωνυμία Pillar ύψους 2 δις ευρώ, έναντι τιμήματος που έχει υπολογιστεί στα 110 εκατ. ευρώ. Η Eurobank έχει υπολογίσει έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ από την πώληση της FPS.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την Pimco αφορούν κυρίως το τίμημα για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού – έως και 80% – της FPS αλλά και την εξαγορά του 20% του τίτλου ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) της τιτλοποίησης, που εκτιμάται στο 1,2-1,4 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της τιτλοποίησης η Eurobank θα διαθέσει το 20% του τίτλου ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) και το 20% του τίτλου χαμηλής διαβάθμισης (junior note), διακρατώντας εξ ολοκλήρου στα βιβλία της τον τίτλο υψηλής διαβάθμισης (senior note), δηλαδή το ομόλογο που θα εκδοθεί για τα δάνεια που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες ανάκτησης, το ύψος των οποίων έχει υπολογιστεί στα 2,5-2,7 δις ευρώ. Η δομή της συναλλαγής, δηλαδή το ύψος των ενδιάμεσων τίτλων που θα διατεθεί, δεν επιτρέπει την ένταξη του Cairo στο σχέδιο Ηρακλής που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Οι δύο τιτλοποιήσεις αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου μετασχηματισμού του ομίλου Eurobank, που αποσκοπεί στη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 16% έως τα τέλη του χρόνου και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2023. Το σχέδιο προβλέπει τη διάσπαση της τράπεζας με απόσχιση του τραπεζικού κλάδου και τη δημιουργία της νέας Eurobank. Στη νέα Eurobank, η οποία δεν θα φέρει πλέον τον τίτλο Ergasias, μεταφέρονται όλα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας, καθώς και το senior, το 5% των mezzanine notes και το 5% των junior notes της τιτλοποίησης.

Αντίστοιχα η σημερινή Eurobank, που μετονομάζεται σε Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών, εξακολουθεί να είναι εταιρεία εισηγμένη και μετά την απόσχιση του τραπεζικού κλάδου και θα ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, παρέχοντας μη τραπεζικές υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακίνησης τιμολογίων, λογιστικές και φορολογικές υπηρεσίες προς τρίτους, προς τη νέα Eurobank και προς λοιπές εταιρείες του ομίλου. Η διάσπαση εξυπηρετεί την αποφυγή ενεργοποίησης του νόμου για αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου, λόγω της ζημίας από την πώληση των κόκκινων δανείων.

Σχετικα αρθρα

Την 1η Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για προστασία πρώτης κατοικίας

admin

Και η Fortress στη διαπραγμάτευση με την Eurobank για το χαρτοφυλάκιο Cairo

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Νέα εικόνα μετά την ολοκλήρωση του deal με Intrum

admin

Καλύτερη επενδυτική τράπεζα στην Ελλάδα η Citi

admin

Μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ινδίας

admin

Λέιν: Η ΕΚΤ διατηρεί τον στόχο της για τον πληθωρισμό

admin

Το βαρίδι που κρατά καθηλωμένες τις ευρωτράπεζες

admin

Κέντρο ψηφιακής γνώσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις δημιουργεί η Eurobank

admin

Eurobank: Η σκυτάλη για περαιτέρω αύξηση των καταθέσεων πρέπει να περάσει στην πραγματική οικονομία

admin

Το αρνητικό euribor μειώνει τις δόσεις των δανείων

admin

H κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε τα επιτόκια

admin

Alpha Bank: Σήμερα οι μη δεσμευτικές για NPEs 1,8 δισ. ευρώ

admin

ΕΚΤ: Την Πέμπτη η τελευταία συνεδρίαση υπό τον Μάριο Ντράγκι

admin

Παγκρήτια: Παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους ο Ν. Μυρτάκης

admin

Τράπεζες: Επανέρχεται το αίτημα για περισσότερες αγορές ομολόγων

admin

Κέντρο ψηφιακής γνώσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις δημιουργεί τη Eurobank

admin

Εθνική: Επιστρέφει τόκους σε συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών

admin

Ντε Γκίντος: Η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια

admin