Image default
EUROBANK Τράπεζες

Eurobank – Pimco: Ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία

Στην τελική ευθεία μπαίνει η συμφωνία Eurobank – Pimco, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο μέρη έχουν προχωρήσει ένα ακόμη βήμα, έχοντας αναθέσει τη συγγραφή των νομικών κειμένων της συμφωνίας.

Αν και η εξέλιξη αυτή φαίνεται να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων που αφορούσαν το τίμημα της συναλλαγής για την τιτλοποίηση μαμούθ των 7,5 δις ευρώ σε συνδυασμό με την εξαγορά από την Pimco του 80% της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή της FPS, εντούτοις ο δρόμος για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας είναι ακόμη μακρύς. Αυτό γιατί πλήθος είναι οι νομικές λεπτομέρειες που πρέπει να συμφωνηθούν και να αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο που θα έρθει προς έγκριση στα διοικητικά συμβούλια των δύο ομίλων, που έχουν και τον τελικό λόγο για την επικύρωση της συμφωνίας.

Πηγές της τράπεζας εμφανίζονται πάντως αισιόδοξες για τη θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης, η οποία από τα τέλη Σεπτεμβρίου διεξάγεται εκτός του πλαισίου της αποκλειστικότητας που είχε εξασφαλίσει η Pimco μετά τη συμφωνία τον περασμένο Ιούνιο για την τιτλοποίηση του πρώτου χαρτοφυλακίου με την επωνυμία Pillar ύψους 2 δις ευρώ, έναντι τιμήματος που έχει υπολογιστεί στα 110 εκατ. ευρώ. Η Eurobank έχει υπολογίσει έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ από την πώληση της FPS.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την Pimco αφορούν κυρίως το τίμημα για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού – έως και 80% – της FPS αλλά και την εξαγορά του 20% του τίτλου ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) της τιτλοποίησης, που εκτιμάται στο 1,2-1,4 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της τιτλοποίησης η Eurobank θα διαθέσει το 20% του τίτλου ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) και το 20% του τίτλου χαμηλής διαβάθμισης (junior note), διακρατώντας εξ ολοκλήρου στα βιβλία της τον τίτλο υψηλής διαβάθμισης (senior note), δηλαδή το ομόλογο που θα εκδοθεί για τα δάνεια που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες ανάκτησης, το ύψος των οποίων έχει υπολογιστεί στα 2,5-2,7 δις ευρώ. Η δομή της συναλλαγής, δηλαδή το ύψος των ενδιάμεσων τίτλων που θα διατεθεί, δεν επιτρέπει την ένταξη του Cairo στο σχέδιο Ηρακλής που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Οι δύο τιτλοποιήσεις αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου μετασχηματισμού του ομίλου Eurobank, που αποσκοπεί στη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 16% έως τα τέλη του χρόνου και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2023. Το σχέδιο προβλέπει τη διάσπαση της τράπεζας με απόσχιση του τραπεζικού κλάδου και τη δημιουργία της νέας Eurobank. Στη νέα Eurobank, η οποία δεν θα φέρει πλέον τον τίτλο Ergasias, μεταφέρονται όλα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας, καθώς και το senior, το 5% των mezzanine notes και το 5% των junior notes της τιτλοποίησης.

Αντίστοιχα η σημερινή Eurobank, που μετονομάζεται σε Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών, εξακολουθεί να είναι εταιρεία εισηγμένη και μετά την απόσχιση του τραπεζικού κλάδου και θα ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, παρέχοντας μη τραπεζικές υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακίνησης τιμολογίων, λογιστικές και φορολογικές υπηρεσίες προς τρίτους, προς τη νέα Eurobank και προς λοιπές εταιρείες του ομίλου. Η διάσπαση εξυπηρετεί την αποφυγή ενεργοποίησης του νόμου για αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου, λόγω της ζημίας από την πώληση των κόκκινων δανείων.

Σχετικα αρθρα

Τράπεζα της Ελλάδος: Μεγάλη δωρεά 5.000.000 ευρώ στον ΕΟΔΥ

admin

Συμμετοχή της Eurobank στην Agrotica 2020

admin

Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα Αυστραλίας

admin

Οι τράπεζες, ο ελέφαντας στο δωμάτιο και η έκκληση Αδ. Γεωργιάδη

admin

«Συναγερμός» στο ΥΠΟΙΚ για την πρώτη κατοικία

admin

Κλείνει ως τα τέλη του μήνα το deal Eurobank – doValue

admin

Ευχαριστήριο μήνυμα Καραβία στους εργαζομένους της Eurobank

admin

EBA: Κεφαλαιακό έλλειμμα €135 δισ. για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Ερχονται συγχωνεύσεις στις εταιρείες διαχείρισης NPEs

admin

Attica Bank: Στα 6,8 εκατ. τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων στο τρίμηνο

admin

Ολο το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Eurobank FPS: Βλέπει αγορά 50 δισ. για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Η συνταγή για διατήρηση των ξενοδοχείων… σε ζωή

admin

Η ΕΚΤ απαγορεύει ταξίδια στους εργαζόμενούς της λόγω Covid-19

admin

Λέιν: Η ΕΚΤ διατηρεί τον στόχο της για τον πληθωρισμό

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν και μειώσεις χρεώσεων

admin

Η Moody’s αναθεωρεί το outlook για τις καταθέσεις πέντε ελληνικών τραπεζών

admin

Συνεργασία Παγκρήτιας-Finastra για τη διαχείριση κινδύνου

admin