Image default
Οικονομία

Αντικειμενικές αξίες : Φέρνουν μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και φόρους ακινήτων

Λίφτινγκ στον ΕΝΦΙΑ και στους φόρους των ακινήτων φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που σχεδιάζει ο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν στα ακίνητα όλης της χώρας θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020 και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα φανεί αν υπάρχει το περιθώριο να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συντελεστές φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Η κυβέρνηση δρομολογεί νέες φορολογικές ελαφρύνσεις στην ακίνητη περιουσία με όχημα την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη διεύρυνση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε 7.000 περιοχές.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση προωθεί νέες ελαφρύνσεις στους φόρους ακινήτων ταυτόχρονα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε 7.000 περιοχές όπου σήμερα δεν εφαρμόζεται.

Διαβάστε επίσης : Mείωση του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές

Το ίδιο στέλεχος  εκτίμησε ότι υπάρχουν τα περιθώρια για την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και των άλλων φόρων επί των ακινήτων την επόμενη χρονιά.

Τα περιθώρια αυτά δημιουργούνται κυρίως από την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα νέων περιοχών καθώς επίσης και από την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στοχεύει στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι, και η Ευελπίδων. Αυξήσεις αναμένονται και αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα.

Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%.

Οι αλλαγές που φέρνουν οι αντικειμενικές αξίες

Υπολογίζεται ότι από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες μπορεί να προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος έως και 500 εκατ. ευρώ.

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αναμόρφωση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σχεδιάζεται να διατεθεί:

– Για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών να μην ακυρώσει την πρόσφατη μείωση του φόρου μεσοσταθμικά κατά 22% αλλά και να γίνει η δεύτερη μείωση προκειμένου συνολικά να ανέλθει στο 30% που είναι και η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης

– Αναμόρφωση της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με επανεξέταση των αφορολόγητων ορίων και των συντελεστών για φόρους μεταβίβασης πρώτης κατοικίας, κληρονομιάς, δωρεάς και γονικών παροχών.

Σχετικα αρθρα

Οι δήμοι αποκτούν πρόσβαση στο μητρώο της ΑΑΔΕ

admin

Xenia 2019: 32.000 επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας έδωσαν το «παρών»

admin

Τι απαντά ο ΟΤΕ για το πρόστιμο για τα διαφημιστικά μηνύματα

admin

Ασφαλιστικές εισφορές : Έρχονται ριζικές αλλαγές – Ποιες προωθούνται

admin

Επίδομα στέγασης: Εγκρίθηκε το κονδύλι για τον Οκτώβριο

admin

Επαφές Θεοχάρη με ξένους τουριστικούς ομίλους και opinion leaders στο Λονδίνο

admin

ΤτΕ : Πώς κινούνται οι τιμές σε γραφεία και καταστήματα

admin

Έρχεται νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020

admin

Κλείνει η ΔΟΥ στον Βύρωνα: Δείτε σε ποιο παράρτημα θα εξυπηρετείστε

admin

Με οριακή άνοδο 0,73% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

«Ελ. Βενιζέλος»: Εννέα επενδυτικά σχήματα για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα

admin

Γεωργιάδης: Όλες οι επενδύσεις ξεμπλοκάρουν

admin

Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί: Χτυπά ξανά το σφυρί για πάνω από 400 ακίνητα

admin

Μητσοτάκης: Οι πολίτες είναι πλέον πιο αισιόδοξοι

admin

Χρήστος Σταϊκούρας: Επιλύεται το πρόβλημα με τα αναδρομικά ποσά συντάξεων

admin

Μίχαλος : Διαπραγμάτευση με τους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων

admin

«Οι Έλληνες παίρνουν χρήματα για τα χρέη τους»

admin

ΕΚΤ : Επιπλέον ρευστότητα και διεύρυνση της αγοράς ομολόγων, αμετάβλητα επιτόκια

admin