Image default
Ευρώπη

Η Κροατία αξιολογείται θετικά για ένταξη στη Σένγκεν… αλλά πρέπει να περιμένει

«Αυτή είναι μια σημαντική μέρα και μια ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία για την Κροατία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς μετά την γνωστοποίηση της εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το Ζάγκρεμπ πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στον χώρο Σένγκεν.

«Από τεχνικής άποψης, σήμερα είχαμε αντικειμενική επαλήθευση, από το μόνο αρμόδιο όργανο, ότι είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ενώ είχαν λάβει θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή το 2011, δεν βρίσκονται ακόμη στη Σένγκεν, καθώς δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών.

Η Επιτροπή ανέφερε σε δήλωσή της την Τρίτη ότι «η Κροατία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων και των προτύπων Σένγκεν.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε η Κροατία θα προσχωρήσει στη Σένγκεν, ο Πλένκοβιτς αρνήθηκε να «κάνει υποθέσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες», αλλά προειδοποίησε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» ότι η Κροατία θα προσχωρήσει στη ζώνη κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Όσον αφορά τον πιθανό αποκλεισμό της ένταξης της Κροατίας από τη Σλοβενία, ο Πλένκοβιτς δήλωσε ότι η συνοριακή διαφωνία με τη Σλοβενία ​​είναι «διμερούς φύσης». «Θα προσπαθήσουμε να διαχωρίσουμε αυτά τα διμερή ζητήματα από αυτό, γιατί αυτό πρέπει να το επιλύσουμε με τη Σλοβενία ​​διαφορετικά, μέσω του διαλόγου και αναζητώντας μια λύση με την οποία θα ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές», πρόσθεσε.

Αντίστροφα, η Σλοβενία, η οποία είχε ήδη υπαινιχθεί ότι ενδέχεται να εμποδίσει την ένταξη του Ζάγκρεμπ, αντέδρασε διαφορετικά.

«Λυπούμαστε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε για ένα τόσο σημαντικό θέμα, την αξιολόγηση της ετοιμότητας της Κροατίας να ενταχθεί στη Σένγκεν, λίγο πριν το τέλος της θητείας της και ενέκρινε πολιτική απόφαση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μάριαν Σάρετς.

«Αναμένουμε ότι η Κροατία θα εκπληρώσει όλες τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού του κράτους δικαίου», ανέφερε, κάνοντας έτσι έναν υπαινιγμό σχετικά με την εφαρμογή μιας διεθνούς διαιτητικής απόφασης σχετικά με τα κοινά σύνορα, την οποία η Κροατία εξακολουθεί να απορρίπτει.

Η απερχόμενη Επίτροπος της Σλοβενίας, Βιόλετα Μπουλκ δήλωσε ότι τα κράτη μέλη θα έχουν τον τελευταίο λόγο, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης στη Λιουμπλιάνα. «Η τελική αξιολόγηση θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που πρέπει να σημειωθεί στους τομείς της μεταναστευτικής πολιτικής, της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, του κράτους δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε η Μπουλκ.

Σχετικα αρθρα

Συνάντηση Αναστασιάδη με Μακρόν στο Παρίσι την Πέμπτη

admin

Μηδενικοί οι θάνατοι από τον κορονοϊό στο Βέλγιο, πρώτη φορά από τον Μάρτιο

admin

Κομισιόν: Νέα συμφωνία «επί της αρχής» Ρωσίας-Ουκρανίας-ΕΕ για τη μεταφορά αερίου

admin

Λεμέρ: Η Ευρώπη βρέθηκε κοντά στην καταστροφή

admin

Κομισιόν: Πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

admin

Για πρώτη φορά, χωρίς ετικέτα και από ανακυκλωμένο πλαστικό φιάλη νερού

admin

Δένδιας: η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη σειρά προκλήσεων – νέα πραγματικότητα στις διεθνείς σχέσεις

admin

Κομισιόν: «Ανενεργός» ο νόμος Ξανθού – Πολάκη για τα καπνικά προϊόντα

admin

Στην Ελλάδα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, για το μεταναστευτικό

admin

10 γυναίκες που έκαναν τη διαφορά τη χρονιά που μας πέρασε

admin

Στοπ στις ψευδοπράσινες επενδύσεις επιχειρεί η ΕΕ

admin

Κεραμέως: Ενεργοποιείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

admin

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ): παραπλάνηση η «μειωμένη βλάβη» στα θερμαινόμενα τσιγάρα

admin

Στρέφεται προς το LNG η Ανατολική Μεσόγειος;

admin

Brexit: Συμφωνούμε σε όλα πλην ΦΠΑ, λέει ο Μπαρνιέ – Δεν υπολόγισε το DUP

admin

Μέρκελ στο Άουσβιτς: Η μνήμη των ναζιστικών εγκλημάτων είναι αναπόσπαστη από την γερμανική ταυτότητα

admin

Αποστάσεις Γερμανίας-Πολωνίας από τα σχόλια Μακρόν για ΝΑΤΟ

admin

Βέλγιο: Εναλλακτικές διακοπές σε σκηνές που κρέμονται από δέντρα

admin