Image default
Ευρώπη

Η Κροατία αξιολογείται θετικά για ένταξη στη Σένγκεν… αλλά πρέπει να περιμένει

«Αυτή είναι μια σημαντική μέρα και μια ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία για την Κροατία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς μετά την γνωστοποίηση της εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το Ζάγκρεμπ πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στον χώρο Σένγκεν.

«Από τεχνικής άποψης, σήμερα είχαμε αντικειμενική επαλήθευση, από το μόνο αρμόδιο όργανο, ότι είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ενώ είχαν λάβει θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή το 2011, δεν βρίσκονται ακόμη στη Σένγκεν, καθώς δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών.

Η Επιτροπή ανέφερε σε δήλωσή της την Τρίτη ότι «η Κροατία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων και των προτύπων Σένγκεν.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε η Κροατία θα προσχωρήσει στη Σένγκεν, ο Πλένκοβιτς αρνήθηκε να «κάνει υποθέσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες», αλλά προειδοποίησε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» ότι η Κροατία θα προσχωρήσει στη ζώνη κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Όσον αφορά τον πιθανό αποκλεισμό της ένταξης της Κροατίας από τη Σλοβενία, ο Πλένκοβιτς δήλωσε ότι η συνοριακή διαφωνία με τη Σλοβενία ​​είναι «διμερούς φύσης». «Θα προσπαθήσουμε να διαχωρίσουμε αυτά τα διμερή ζητήματα από αυτό, γιατί αυτό πρέπει να το επιλύσουμε με τη Σλοβενία ​​διαφορετικά, μέσω του διαλόγου και αναζητώντας μια λύση με την οποία θα ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές», πρόσθεσε.

Αντίστροφα, η Σλοβενία, η οποία είχε ήδη υπαινιχθεί ότι ενδέχεται να εμποδίσει την ένταξη του Ζάγκρεμπ, αντέδρασε διαφορετικά.

«Λυπούμαστε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε για ένα τόσο σημαντικό θέμα, την αξιολόγηση της ετοιμότητας της Κροατίας να ενταχθεί στη Σένγκεν, λίγο πριν το τέλος της θητείας της και ενέκρινε πολιτική απόφαση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μάριαν Σάρετς.

«Αναμένουμε ότι η Κροατία θα εκπληρώσει όλες τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού του κράτους δικαίου», ανέφερε, κάνοντας έτσι έναν υπαινιγμό σχετικά με την εφαρμογή μιας διεθνούς διαιτητικής απόφασης σχετικά με τα κοινά σύνορα, την οποία η Κροατία εξακολουθεί να απορρίπτει.

Η απερχόμενη Επίτροπος της Σλοβενίας, Βιόλετα Μπουλκ δήλωσε ότι τα κράτη μέλη θα έχουν τον τελευταίο λόγο, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης στη Λιουμπλιάνα. «Η τελική αξιολόγηση θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που πρέπει να σημειωθεί στους τομείς της μεταναστευτικής πολιτικής, της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, του κράτους δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε η Μπουλκ.

Σχετικα αρθρα

Καμπανάκι Κομισιόν και στη Μαδρίτη για τον προϋπολογισμό

admin

ΤΙΜΕ: Πρόσωπο της Χρονιάς η Γκρέτα

admin

Ε.Ε.: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα-Κύπρο για τη στάση της Τουρκίας σε Αν. Μεσόγειο-Αιγαίο

admin

Στους φιναλίστ τα Χανιά για τo βραβείo Προσβάσιμης Πόλης 2020

admin

Η Βουλγαρία αποβάλλει ρώσο διπλωμάτη για λόγους κατασκοπείας

admin

Κομισιόν: Ορόσημο η άρση των capital controls στην Ελλάδα

admin

Brexit: Οι Ευρωπαίοι αισθάνονται πιο ασφαλείς στη Σκωτία απ’ ό,τι στην Αγγλία

admin

Τραμπ και Μέρκελ προσβλέπουν σε μία εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Ε.Ε. το συντομότερο δυνατόν

admin

Brexit: δεν αναμένονται απόψε άλλες εξελίξεις για τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών (update)

admin

Από τα Fake News στα Deep Fakes

admin

Εύα Καϊλή: Θετικά δείγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη- Θέμα ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ το 2021

admin

Δυσαρέσκεια υπαλλήλων της ΕΚΤ για τον κλειστό κύκλο συμβούλων του Ντράγκι

admin

Πώς αποτιμούν οι FT τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης Μητσοτάκη;

admin

ΙΟΒΕ: Οι προκλήσεις για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα

admin

Τι είπε η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στο συνέδριο της ΝΔ

admin

Προχωρά το ιταλικό μοντέλο για τη φορολογική κατοικία

admin

Πρωτοφανής η υποστήριξη για το ευρώ

admin

Αντίθετες οι Βρυξέλλες σε άνευ όρων επιστροφή της Ρωσίας στη G7

admin