Image default
Επιχειρήσεις

Μεγάλου: Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης η συμφωνία με Intrum

Δημοσιεύθηκε: 23 Οκτωβρίου 2019 – 19:00

Η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ανακοινώνει ότι, στις 23 Οκτωβρίου 2019, ολοκληρώθηκε η στρατηγική συμφωνία με την Intrum για την ίδρυση της κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης πιστώσεων στην Ελλάδα.

O Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε: «Η ολοκλήρωση της στρατηγικής συμφωνίας με την Intrum σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (4,5 μήνες) καταδεικνύει την ευελιξία και αποτελεσματικότητα της Τράπεζας Πειραιώς. Μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα η επένδυση της Intrum στην Ελλάδα, καθώς συνιστά μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Intrum βρίσκονται στο πλευρό των πελατών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών και βιώσιμων λύσεων. Η στρατηγική συμφωνία αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω τη στρατηγική απομείωσης των ΜΕΑ της Τράπεζας Πειραιώς.»

Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, η Intrum έχει αποκτήσει την πλατφόρμα της Τράπεζας Πειραιώς για την εξυπηρέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων (AFS) και την ενοποίησε σε νεοσύστατη εταιρεία, η οποία θα ονομαστεί Intrum Hellas. Η Intrum κατέχει το 80 τοις εκατό της Intrum Hellas, με την Τράπεζα Πειραιώς να κατέχει το υπόλοιπο 20 τοις εκατό

Στο πλαίσιο της συναλλαγής, όπως αναφέρει η Intrum, η Intrum Hellas έχει συνάψει συμφωνίες που περιλαμβάνουν την εξυπηρέτηση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της Τράπεζας Πειραιώς και των Ιδιοκτησιακών Περιουσιακών Στοιχείων (REO) της Τράπεζας Πειραιώς με αρχική δεκαετή συμβατική διάρκεια.

“Η ολοκλήρωση αυτής της εξαγοράς εξασφαλίζει την ηγετική μας θέση σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές μη-εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη με συνεχή αναπτυξιακό δυναμικό. Θα δημιουργήσει ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη, συμβάλλοντας σε ισχυρές ταμειακές ροές και σε σημαντική αύξηση των κερδών ανά μετοχή, ενισχύοντας την πορεία μας προς τους στόχους μας για το 2020 “, σύμφωνα με τον Mikael Ericson, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Intrum.

Οπως έχει γράψει το Euro2day.gr, το τίμημα του deal διαμορφώνεται στα 328 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 296 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν τοις μετρητοίς, ενώ τα υπόλοιπα 32 εκατ. ευρώ μετά το 2022, εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι, που περιλαμβάνει η συμφωνία μετόχων.

Η AFS μετά τη μεταβίβαση του 80% αποτιμάται με βάση τους όρους της συμφωνίας, στα 370 εκατ. ευρώ (σ.σ. το 100%), ενώ αν συνυπολογισθεί και το υπερτίμημα των 32 εκατ. ευρώ, η αποτίμησή της ανέρχεται σε 410 εκατ. ευρώ. Από τη συναλλαγή η Πειραιώς θα εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος, ενώ θετική επίδραση στα κεφάλαια θα επέλθει και από την αποτίμηση του 20% της AFS, το οποίο θα διατηρήσει στην κατοχή της.

Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη από τη συναλλαγή θα ενισχύσουν, σύμφωνα με όσα ανέφερε η τράπεζα στους αναλυτές κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη, τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας και τον Common Equity Tier I (CET I) κατά περίπου 75 μονάδες βάσης.

Πόσοι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στην AFS

Στην AFS μεταφέρθηκαν περίπου 1.100 εργαζόμενοι από τον όμιλο Πειραιώς. Εξ αυτών οι περίπου 850 προέρχονται από τη διεύθυνση Recovery Banking Unit (RBU) και οι υπόλοιποι 250 από άλλες διευθύνσεις της τράπεζας και από θυγατρικές της. Από τους 850 της RBU, οι περίπου 600 αποδέχθηκαν τη μεταφορά τους ως μόνιμου προσωπικού, και οι υπόλοιποι 250 πήγαν από την τράπεζα στην AFS ως δανειζόμενο προσωπικό.

Στην τράπεζα παρέμειναν περίπου 300 εργαζόμενοι της RBU, οι οποίοι εναντιώθηκαν στη μεταφορά τους και δεν υπέγραψαν συμβάσεις δανεισμού. Η Πειραιώς ετοιμάζει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, καθώς η εσωτερική διεύθυνση διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταργείται.

Ετήσια εξοικονόμηση δαπανών 60 εκατ. ευρώ

Τα κίνητρα πρόωρης αποχώρησης που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τις επόμενες ημέρες θα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, που να πριμοδοτούν την αποχώρηση των 300 εργαζομένων της καταργούμενης διεύθυνσης. Όσοι μείνουν, θα καλύψουν κενές θέσεις κυρίως σε θυγατρικές της τράπεζας.

Εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι αποχώρησης, η Πειραιώς θα καταφέρει να μειώσει το προσωπικό της από τη μεταφορά στην Intrum, το δανειζόμενο προσωπικό και την εθελουσία, κατά περίπου 1.300 άτομα. Η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών θα ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ, αλλά το εφάπαξ κόστος για τη μεταφορά ή αποχώρησή της ήταν μεγαλύτερο από το προϋπολογισθέν.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Ασφαλιστική: Για τις 28/11 μετατέθηκε η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών

admin

ΔΕΗ: Στα 333,6 εκατ. ευρώ τα EBITDA του 2019 – Στάσσης: Συνεχίζουμε την διαδικασία μετασχηματισμού

admin

Tην DAS Hellas εξαγοράζει η Ergo Ασφαλιστική

admin

Φθηνό ρεύμα σε φοιτητές δίνει η Φυσικό Αέριο

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Q&R

admin

ΕΑΕΕ: Με κίνητρα και συνεργασία με την Πολιτεία η επόμενη μέρα για την ιδιωτική ασφάλιση

admin

ΗΠΑ: “Μαύρο” ρεκόρ με 2.108 θύματα σε 24 ώρες

admin

MIG: Αναχρηματοδοτεί δάνεια 228,8 εκατ. ευρώ η Πειραιώς

admin

Libra: Αγοράζει από την China New Energy φωτοβολταϊκά 30 MW

admin

Σηκώνουν ρολά 66.010 επιχειρήσεις – Ποια καταστήματα επαναλειτουργούν – Αναλυτικά όλοι κανόνες λειτουργίας

admin

Αλλάζει το καθεστώς αδειών για τις κεραίες κινητής

admin

Banco Santander: Δεν καταβάλλει μέρισμα για το 2019 σε συμμόρφωση με το αίτημα της ΕΚΤ

admin

Διαγραφή των μετοχών από το ΧΑ ζητούν οι μέτοχοι της ΕΛΤΡΑΚ

admin

Ισημερινός: Σε γιγάντια ψυχόμενα κοντέινερ τα θύματα του κορονοϊού

admin

Interamerican: Eφαρμογή «Drive On» στο κινητό των πελατών της Οδικής Βοήθειας

admin

Διευρύνεται το δίκτυο της Jysk στην Ελλάδα

admin

Βρετανία-κορονοϊός: Ο Μάικλ Γκόουβ σε απομόνωση

admin

Θεοχάρης: Με υγειονομικό διαβατήριο θα έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα

admin