Image default
Οικονομία Τράπεζες

Νόμος του κράτους τον Νοέμβριο η νομική κάλυψη στα στελέχη τραπεζών για τις αναδιαρθρώσεις NPLs

Νόμος του κράτους θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο η παροχή νομικής κάλυψης στα στελέχη των τραπεζών για να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που κρίνονται βιώσιμα. Η παροχή της νομικής κάλυψης θα δοθεί στις τράπεζες από την κυβέρνηση με ζητούμενο από αυτές να αναλάβουν, ανεμπόδιστα και άμεσα, το μερίδιο που τους αναλογεί στο “στοίχημα” της ανάπτυξης της Οικονομίας.

Την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τον Νοέμβριο την παροχή προστασίας στα στελέχη των τραπεζών, βάζοντας τέλος σε ένα κρίσιμο ζήτημα που όλο όδευε προς ρύθμιση και πάντα έμενε αρρύθμιστο, με αποτέλεσμα την άρνηση της υπογραφής αναδιαρθρώσεων υπό τον φόβο της αυτεπάγγελτης δίωξης, έκανε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε ο υπουργός, μιλώντας στο 11ο Risk and Management Compliance Forum, η κυβέρνηση κινείται με μεγάλη ταχύτητα στο θέμα της κατ΄ έγκληση ποινικής δίωξης που έχουν ζητήσει οι τράπεζες, για να μπορούν να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις είτε για την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων είτε για την πτώχευση μη βιώσιμων και να εξυγιανθεί η Οικονομία.

“Δεν δίνουμε ασυλία στα στελέχη των τραπεζών. Νομοθετούμε την ποινική δίωξη κατ΄ έγκληση, αντί της μέχρι τώρα αυτεπάγγελτης δίωξης, γιατί θέλουμε να αισθάνεστε νομικά ασφαλείς, να μην μπορεί κακόβουλα, ο ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων να μπλοκάρει τις αναδιαρθρώσεις και να κάνετε γρήγορα και σωστά την δουλειά σας. Εκεί που πρόκειται για το κοινό συμφέρον, δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε εγωισμοί, ούτε άλλα κίνητρα και να παίρνει 2 χρόνια για να γίνει μια αναδιάρθρωση. Μας ενδιαφέρει η Οικονομία να πάρει μπρος, τα κόκκινα δάνεια να καθαρίσουν, οι επιχειρήσεις που μπορούν να σωθούν και η Οικονομία να έχει την ευκαιρία να αναπνεύσει”, είπε ο υπουργός. Με τον στόχο αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζει και το νέο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού που θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένος, απαλλάσσοντας τα στελέχη τραπεζών και Δημοσίου από το βάρος της υπογραφής αναδιαρθρώσεων.

“Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε τις ανησυχίες σας. Τώρα πρέπει και εσείς να αντιληφθείτε τις δικές μας ανησυχίες”, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, απευθυνόμενος στους τραπεζίτες, καλώντας τους να αξιοποιήσουν το γεγονός  ότι  έχουν να κάνουν με μία κυβέρνηση που έχει πραγματική διάθεση να βρει λύσεις, αλλά και με μια συγκυρία που δεν πρέπει να χαθεί.

“Η διεθνής συγκυρία των αρνητικών επιτοκίων μάς προσφέρει μια ευκαιρία που κανείς δεν εγγυάται ότι θα ξαναέρθει. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Το στοίχημα της ανάπτυξης δεν είναι μόνο της κυβέρνησης. Είναι όλων μας, και των τραπεζών. Είναι κοινή μας ευθύνη να κάνουμε πραγματικότητα την δυναμική που έχει η Ελλάδα να γίνει η “νέα Πορτογαλία” και το αναπτυξιακό θαύμα της Ευρώπης. Ο χρόνος είναι χρήμα και αν λήξει η ευκαιρία, δεν έχει νόημα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζετε πολύ καλύτερα οι τραπεζίτες από εμένα που είμαι ένας απλός βιβλιοπώλης”, είπε χαρακτηριστικά στους τραπεζίτες ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Δηλώνοντας την υποστήριξη της κυβέρνησης στις τράπεζες, με κοινό ζητούμενο την ανάπτυξη της Οικονομίας (“η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή για να ακούσω κάθε αίτημά σας, οι τραπεζίτες δεν θα είναι ο εύκολος στόχος που θα δέχεται τα βέλη και τα πυρά όσων θέλουν να βρίσουν τις τράπεζες ή το κράτος”, είπε χαρακτηριστικά), ο υπουργός Οικονομίας κάλεσε αυστηρά τους τραπεζίτες να έχουν και αυτοί ευήκοα ώτα στην κοινωνία. “Δεν μπορεί να δίνεται η αίσθηση για συνεννόηση στις χρεώσεις των καρτών και στις συναλλαγές των πελατών”, κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας, προαναγγέλλοντας συνάντηση για το θέμα με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, την Πέμπτη στο Μαξίμου.

 

Σχετικα αρθρα

ΕΤΕ: Οι προσδοκίες για ΛΕΠΕΤΕ και το ορόσημο του Αυγούστου

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στήριξη της ελληνικής περιφέρειας με νέα οικονομικά εργαλεία

admin

Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί αμέσως η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

admin

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% το 2019

admin

Εκτός λειτουργίας το site της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων το Σαββατοκύριακο

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επιτυχής τιμολόγηση της διεθνούς έκδοσης ομολογιών αξίας 70 εκατ. ευρώ

admin

Κοροναϊός : Η χώρα βιώνει συνθήκες πολέμου – Πιο μαύρη θα είναι η επόμενη ημέρα

admin

Μόλις 36 ρυθμίσεις πρώτης κατοικίας σε 22 εβδομάδες

admin

Εθνική : Στα 423 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη στο εννεάμηνο

admin

Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στην AGROTICA 2020

admin

ΑΑΔΕ: 20.100 αιτήματα εξυπηρέτησης από τον Μάιο στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων

admin

ΕΦΚΑ: Ποιος ήταν ο μέσος μισθός και ημερομίσθιο τον Ιούνιο του 2019

admin

Eurobank: Προκήρυξη 8ου κύκλου του προγράμματος «egg» που στηρίζει την επιχειρηματική καινοτομία

admin

Εστίαση : Σχέδια για άνοιγμα νωρίτερα -Τι θα γίνει με το ΦΠΑ

admin

Αλμυρή… θα γίνει η σαμπάνια για τους Αμερικανούς με την τιμή της να διπλασιάζεται

admin

Παράταση στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού – Ποιοι είναι δικαιούχοι

admin

Goldman Sachs: Γιατί οι τελευταίες ημέρες ήταν ένα αξιοθαύμαστο ταξίδι για τις μετοχές

admin

Με SMS και e-mails «βομβαρδίζει» η ΑΑΔΕ χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου

admin