Image default
Τράπεζες

Το Μαξίμου καλεί τους τραπεζίτες για τις χρεώσεις στις συναλλαγές

Οι αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές, ηλεκτρονικές και μη, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr να μονοπωλήσει – παράλληλα με το σχέδιο «Ηρακλής» – την συνάντηση που θα έχουν αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό οι διευθύνοντες σύμβουλοι των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συμμετέχει και ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Το ζήτημα των χρεώσεων στις απλές τραπεζικές συναλλαγές έχει εγείρει έντονες αντιδράσεις, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο και εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους επικεφαλής των τραπεζών να μετριάσουν την επιθετική τιμολογιακή πολιτική.

Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών υποστηρίζουν ότι οι χρεώσεις, οι οποίες έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον προηγούμενο Ιούλιο, δεν απέχουν ιδιαίτερα από τις αντίστοιχες που εφαρμόσουν οι τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν τα έσοδά τους, καθώς απώτερος στόχος είναι η διατήρηση της κερδοφορίας τους και η αύξηση των χρεώσεων συμβάλλει και προς αυτή την στρατηγική κατεύθυνση.

Υπουργική σπόντα

Αιχμές για το θέμα άφησε εχθές στην ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο ο αρμόδιος υπουργός για θέματα ρύθμισης αγοράς Αδ. Γεωργιάδης. Κάλεσε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι υπάρχει θετική κυβερνητική διάθεση για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως για παράδειγμα την προστασία της υπογραφής των στελεχών από ποινικές διώξεις, αλλά και στήριξη στην αντιμετώπιση εταιρικών προβληματικών δανείων και σύστησε στους επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων να έχουν κι εκείνοι από την πλευρά τους «ευήκοα ώτα προς την κοινωνία». Μάλιστα, ανέφερε ότι για παράδειγμα στις χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών που πραγματοποιούν οι πολίτες «υπάρχει η αίσθηση ότι έχετε (σ.σ. οι τράπεζες) συνεννοηθεί μεταξύ σας».

Αναφορά στο θέμα των υψηλών χρεώσεων έκανε στην ίδια εκδήλωση και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μάρτιν Τζούρντα, ο οποίος υπογράμμισε ότι σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης δεν υπάρχουν χρεώσεις για να στείλεις χρήματα από την μία τράπεζα σε μια άλλη στην ίδια χώρα. Από την πλευρά τους τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών ανέφεραν ότι «οι υπηρεσίες πρέπει να χρεώνονται, όπως συμβαίνει και στις ευρωπαϊκές χώρες» και επισημαίνουν ότι λειτουργούν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Οι χρεώσεις

Οι χρεώσεις που έχουν οι τράπεζες για ανάληψη μετρητών μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ διαμορφώνονται από 2,5 έως και 3 ευρώ. Για την πληρωμή λογαριασμών Κοινής Ωφέλειας μέσω e-banking το κόστος ανέρχεται σε 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή, για έκδοση PIN σε χρωστική ή πιστωτική κάρτα, εφόσον το αίτημα γίνει στο κατάστημα, η χρέωση διαμορφώνεται στα 5 ευρώ, ενώ τα ποσά κυμαίνονται στα 20 με 30 ευρώ για ανάκληση και σφράγιση επιταγής.

Σχετικα αρθρα

Τι ανακάλυψε η BofA στην επίσκεψη στην Αθήνα

admin

Τι είδους δάνεια ζητούν τώρα οι Ελληνες

admin

Πώς είδε η Citi τα αποτελέσματα των Alpha Bank, ΕΤΕ και Τράπεζας Πειραιώς – Οι τιμές-στόχοι

admin

Deutsche Bank: Πόσα κέρδη θα παρουσιάσουν οι τράπεζες το Q2

admin

Λέιν: Η ΕΚΤ διατηρεί τον στόχο της για τον πληθωρισμό

admin

Deutsche Bank: «Τσεκούρι» σε 18.000 θέσεις εργασίας

admin

Με κλιμακωτό επιτόκιο το σχέδιο ΤΧΣ για τις τράπεζες

admin

Ολο το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Κλείνει άμεσα το ντιλ Eurobank-doValue

admin

Alpha Bank: Σύσταση «outperform» από την KBW

admin

Εθνική: Κέρδη 423 εκατ. στο εννεάμηνο

admin

Νέο αίτημα των τραπεζών για τα δάνεια που έχουν κρατική εγγύηση

admin

Eurobank: Ικανοποιητικές οι δύο προσφορές για το mega deal

admin

«Γκάζι» για τα κόκκινα δάνεια ζητά η Ουάσιγκτον

admin

Κομισιόν: Ενέκρινε την πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της Πειραιώς στη Eurobank

admin

Creta Farms: Οι μνηστήρες, η ρευστότητα και το χρονοδιάγραμμα

admin

Δάνεια ονομαστική αξίας 17,4 δισ. έδωσαν προς διαχείριση οι τράπεζες

admin

Στο σχήμα APS και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες

admin