Image default
Επιχειρήσεις

Ωρα αποφάσεων για τον Πύργο στον Πειραιά

Άνοιξε χθες η μοναδική προσφορά που είχε κατατεθεί στον δήμο Πειραιά, από την κοινοπραξία των Prodea ΑΕΑΑΠ (πρώην Πανγαία) – DimandEBRD, για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η επένδυση που προωθεί η τελευταία προσεγγίζει τα 50.000.000 ευρώ.

Μετά το χθεσινό άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο και εάν εγκριθεί θα οδεύσει προς το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπό προϋποθέσεις, η σχετική σύμβαση παραχώρησης θα μπορούσε να υπογραφεί εντός του έτους υποστηρίζουν οι πλέον αισιόδοξοι.

Η κοινοπραξία έχει προτείνει την αξιοποίηση του Πύργου τόσο για τη δημιουργία ξενοδοχείου, όσο και καταστημάτων και χώρων γραφείων. Το κτίριο των 25 ορόφων, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί Χούντας και παραμένει «στα μπετά» από το 1974 (ο γυάλινος σκελετός κρύβει τη…γύμνια του), βρίσκεται στο στόχαστρο σχεδόν κάθε δημάρχου Πειραιά εδώ και δεκαετίες.

Ο Πύργος Πειραιά είναι ιδιοκτησία του δήμου Πειραιά εκτός από ένα ισόγειο κατάστημα 335 τετραγωνικών μέτρων που είχε περιέλθει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το ισόγειο και οι δύο πρώτοι όροφοι του κτιρίου είχαν κατά καιρούς λειτουργήσει με διάφορες χρήσεις.  

Η κατασκευή του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά είχε ξεκινήσει το 1972 επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση. Η αρχιτεκτονική μελέτη είχε ανατεθεί στους αρχιτέκτονες Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζο και η στατική μελέτη στον καθηγητή Αρίσταρχο Οικονόμου. Η κατασκευή του φέροντος οργανισμού είχε ολοκληρωθεί από το 1974, αλλά επί σχεδόν μία δεκαετία οι κάτοικοι του Πειραιά έβλεπαν μόνο τα μπετά… Τελικά το 1983, επί δημαρχίας Γιάννη Παπασπύρου, έγινε επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου με γυάλινα και μεταλλικά ελάσματα.

Προχωρά η επένδυση σε «Παπαστράτο»

Στον Πειραιά προχωρά, πάντως, η άλλη επένδυση της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand, στην οποία συμμετέχουν τόσο η Grivalia, όσο και η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Πρόκειται για την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στον Αγιο Διονύσιο, σε μια επένδυση που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Στους γραφειακούς χώρους που έχουν ήδη κατασκευαστεί εγκαταστάθηκαν ο γνωστός πολυεθνικός όμιλος Teleperfomance και η Alpha Bank (τμήμα που ασχολείται με τα τεχνολογικά συστήματα). Το υπόλοιπο τμήμα των γραφειακών χώρων θα αρχίσει να παραδίδεται από την Ανοιξη του 2020.

Σχετικα αρθρα

Φιλίπ: Η Γαλλία είναι πιθανόν ότι θα χαλαρώσει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα

admin

Πολωνική ξενοδοχειακή επέκταση στην Ελλάδα

admin

Εβροφάρμα: Στις 5 Σεπτεμβρίου η τακτική Γενική Συνέλευση

admin

Στην Ελλάδα η παραγωγή των τσιγάρων Winston

admin

Αύξηση τζίρου, μείωση κερδών για τα Πλαστικά Θράκης στο εξάμηνο

admin

Ικτίνος: Ο Βασίλης Πετίνης εξελέγη νέο μέλος στην Επιτροπή Ελέγχου

admin

Σοϊλού: Η χώρα άρχισε να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης πριν ακόμη εκδηλωθεί η επιδημία

admin

Η EY δεσμεύεται για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το τέλος του 2020

admin

To Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας συμμετέχει για 2η χρονιά στη ΔΕΘ

admin

Folli Follie: Επιβεβαίωσε την απόσυρση του αιτήματος για αλλαγή διοίκησης

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τρίτη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού

admin

Επίδομα 125 εκατ. ευρώ δίνει η Αίγυπτος για όσους εργάζονται στον τομέα υγείας

admin

ΜΕΤΡΟ: Αύξηση τζίρου 6% το 2019

admin

Επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ στο real estate από την Prodea

admin

BriQ: Δέσμευση από τους βασικούς μετόχους για την ΑΜΚ ως 50 εκατ.

admin

ΟΠΑΠ: Πέμπτη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού δανείου

admin

Τεχνική Ολυμπιακή: Τη διερεύνηση αναδιάρθρωσης της δομής του Ομίλου ενέκρινε η ΓΣ

admin

ΔΕΔΔΗΕ: Δωρεά υλικού για την ενεργειακή αυτονομία σε Ρω και Στρογγυλή

admin