Image default
Επιχειρήσεις

Ωρα αποφάσεων για τον Πύργο στον Πειραιά

Άνοιξε χθες η μοναδική προσφορά που είχε κατατεθεί στον δήμο Πειραιά, από την κοινοπραξία των Prodea ΑΕΑΑΠ (πρώην Πανγαία) – DimandEBRD, για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η επένδυση που προωθεί η τελευταία προσεγγίζει τα 50.000.000 ευρώ.

Μετά το χθεσινό άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο και εάν εγκριθεί θα οδεύσει προς το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπό προϋποθέσεις, η σχετική σύμβαση παραχώρησης θα μπορούσε να υπογραφεί εντός του έτους υποστηρίζουν οι πλέον αισιόδοξοι.

Η κοινοπραξία έχει προτείνει την αξιοποίηση του Πύργου τόσο για τη δημιουργία ξενοδοχείου, όσο και καταστημάτων και χώρων γραφείων. Το κτίριο των 25 ορόφων, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί Χούντας και παραμένει «στα μπετά» από το 1974 (ο γυάλινος σκελετός κρύβει τη…γύμνια του), βρίσκεται στο στόχαστρο σχεδόν κάθε δημάρχου Πειραιά εδώ και δεκαετίες.

Ο Πύργος Πειραιά είναι ιδιοκτησία του δήμου Πειραιά εκτός από ένα ισόγειο κατάστημα 335 τετραγωνικών μέτρων που είχε περιέλθει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το ισόγειο και οι δύο πρώτοι όροφοι του κτιρίου είχαν κατά καιρούς λειτουργήσει με διάφορες χρήσεις.  

Η κατασκευή του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά είχε ξεκινήσει το 1972 επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση. Η αρχιτεκτονική μελέτη είχε ανατεθεί στους αρχιτέκτονες Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζο και η στατική μελέτη στον καθηγητή Αρίσταρχο Οικονόμου. Η κατασκευή του φέροντος οργανισμού είχε ολοκληρωθεί από το 1974, αλλά επί σχεδόν μία δεκαετία οι κάτοικοι του Πειραιά έβλεπαν μόνο τα μπετά… Τελικά το 1983, επί δημαρχίας Γιάννη Παπασπύρου, έγινε επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου με γυάλινα και μεταλλικά ελάσματα.

Προχωρά η επένδυση σε «Παπαστράτο»

Στον Πειραιά προχωρά, πάντως, η άλλη επένδυση της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand, στην οποία συμμετέχουν τόσο η Grivalia, όσο και η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Πρόκειται για την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στον Αγιο Διονύσιο, σε μια επένδυση που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Στους γραφειακούς χώρους που έχουν ήδη κατασκευαστεί εγκαταστάθηκαν ο γνωστός πολυεθνικός όμιλος Teleperfomance και η Alpha Bank (τμήμα που ασχολείται με τα τεχνολογικά συστήματα). Το υπόλοιπο τμήμα των γραφειακών χώρων θα αρχίσει να παραδίδεται από την Ανοιξη του 2020.

Σχετικα αρθρα

ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ: Συνέργεια με τα σούπερ μάρκετ Δ.Θανόπουλος Α.Ε

admin

Χαλυβουργική: Απάντηση στην αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης

admin

BFF: Η νέα εταιρική ταυτότητα μετά τη συγχώνευση με τη DEPObank

admin

SAP: Νέα λύση για το ηλεκτρονικό εμπόριο

admin

Τεχνητό κρέας: Αυτές είναι οι 4 SOS επιχειρηματικές συμβουλές από τον «βασιλιά» του είδους

admin

Jumbo: Eπιστροφή με click inside – Σε ποια καταστήματα

admin

ΙΣΝ: Ενισχύει τον στόλο του ΕΚΑΒ με δύο νέα ελικόπτερα αξίας 10,1 εκατ. ευρώ

admin

Λαζαρίδης: Η τεχνολογία διαμορφώνει το μέλλον των κεφαλαιαγορών

admin

Η ρωσική ATON επέλεξε το Axia της Profile

admin

Amazon Fresh: Το πρώτο σούπερ μάρκετ της Amazon χωρίς ταμεία άνοιξε στο Λονδίνο

admin

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ ετοιμάζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

admin

COSMOTE 5G: Το μεγαλύτερο 5G δίκτυο με 90% πληθυσμιακή κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

admin