Image default
Ευρώπη Πρώτο Θέμα

FAZ: «Αντίο Βαλκάνια;»

«Αντίο Βαλκάνια;» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και στον υπότιτλο αναφέρει πως «η απόφαση της ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία ήταν τομή στην πολιτική διεύρυνσής της». Το άρθρο ξεκινάει υπενθυμίζοντας ότι «το 2003 στη Θεσσαλονίκη τα 15 τότε κράτη-μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε μια ανακοίνωση που ήταν παράλληλα και υπόσχεση: ‘το μέλλον των Βαλκανίων ανήκει στην ΕΕ.

Ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι είχε χαρακτηρίσει την προσέγγιση των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ μια διαδικασία χωρίς επιστροφή».

Το άρθρο υπενθυμίζει τη δύσκολη τότε εποχή στα Βαλκάνια με τον πόλεμο και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τους 130.000 νεκρούς και τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων. Η FAZ σχολιάζοντας το σήμερα παρατηρεί: «Δεκαέξι χρόνια αργότερα η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης δεν αντικατοπτρίζει τη διάθεση που επικρατεί στα σχεδόν διπλάσια μέλη της ΕΕ σε σύγκριση με τότε. …Το Ευρωβαρόμετρο της κοινής γνώμης στα κράτη μέλη εδώ και χρόνια καταδεικνύει έναν ολοένα και μεγαλύτερο σκεπτικισμό σε σχέση με τη διεύρυνση».

Και λίγο παρακάτω σχολιάζει πως «δεν ήταν ο Μακρόν αυτός που με την άρνηση του για διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία κατέστρεψε τη μέχρι σήμερα πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ. Έβαλε μόνο την ταφόπλακα. Η ΕΕ ήταν εδώ και πολύ καιρό αναξιόπιστη».

Η τελευταία ομιλία Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο

«Φροντίστε την Ευρώπη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel το οποίο αναφέρεται στην τελευταία ομιλία του αποχωρούντος προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κάνοντας τον απολογισμό του αναφέρεται στις αποτυχίες και τις επιτυχίες των τελευταίων χρόνων. Το άρθρο σημειώνει: «Η επανένωση της Κύπρου δεν πέτυχε, το νέο πλαίσιο συμφωνίας με την Ελβετία επίσης δεν πέτυχε. Η ενοποίηση των τραπεζών δεν ολοκληρώθηκε κάτι που θα ενίσχυε το ευρώ. Και οι επιτυχίες; Η Ευρώπη έγινε πιο κοινωνική. ‘Η Ευρώπη πρέπει να ανήκει στους εργαζόμενους’ δήλωσε.

Και μετά αναφέρθηκε στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης το καλοκαίρι του 2015 η χώρα το οφείλει και στον Γιούνκερ που ο τότε υπουργός Οικονομικών Bόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν κατάφερε να επιβάλει την ιδέα του προσωρινού Grexit. ‘καταφέραμε να δώσουμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της άξιζε».

Ο Γιούνκερ μιλάει όμως και για ένα άλλο σπουδαίο αγαθό την ειρήνη και μάλιστα στα γερμανικά. «’Η ειρήνη δεν είναι αυτονόητη’ λέει και επισημαίνει πως την ώρα που μιλάει γίνονται 60 πόλεμοι στον κόσμο αλλά κανένας από αυτούς σε ευρωπαϊκό έδαφος. Προειδοποιεί για μια διολίσθηση στον εθνικισμό και ζητά στο μέλλον η ΕΕ στην εξωτερική πολιτική να μην αποφασίζει ομόφωνα ώστε να μπορέσει να είναι πιο δυνατή». Και το άρθρο καταλήγει με την προτροπή του Γιούνκερ «Φροντίστε την Ευρώπη και πολεμήστε τον ανόητο εθνικισμό». 

Η πρόταση της Γερμανίας για ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία

ΑΗ Süddeutsche Zeitung αναφερόμενη στην πρόταση της υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ για τη δημιουργία ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία σημειώνει: «Πρέπει η Γερμανία να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη στον κόσμο; Οι πολιτκοί σχεδόν όλων των παρατάξεων ισχυρίζονται πως ναι. Μεγαλύτερη ευθύνη σημαίνει όμως και περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις διαφορετικά οι εταίροι δεν σε παίρνουν σοβαρά».

Και η εφημερίδα καταλήγει πως «η πρόταση είναι γενναία». Το γεγονός όμως ότι η υπουργός αιφνιδίασε ακόμα και το υπουργείο Εξωτερικών με την πρότασή της «είναι αφελές».

Σχετικα αρθρα

Η ΕΕ στηρίζει με 600 εκατομμύρια ευρώ τους κορυφαίους ερευνητές της Ευρώπης

admin

ΕΕ: Ο εμπλουτισμός του ουρανίου που ανακοινώθηκε από το Ιράν, παραβιάζει τη Συμφωνία της Βιέννης

admin

Η ακροδεξιά της Αυστρίας γιορτάζει τη νίκη του παιδιού-θαύματος

admin

«Φοροκαταιγίδα» εξευμενισμού των Ευρωπαίων

admin

Έφοδοι στην Deutsche Bank για ξέπλυμα χρήματος

admin

Το Uffizi της Φλωρεντίας τιμά με εικονική έκθεση τα 700 χρόνια από τον θάνατο του Δάντη

admin

Bloomberg: Τα νέα φαραωνικά σχέδια Ερντογάν

admin

Το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων και το τέλος του χρόνου …

admin

Υψηλός ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης, τονίζει ο Γάλλος ΥΠΕΣ

admin

Πτώση… δίχως φρένα για την τουρκική λίρα

admin

Η μεταναστευτική μεταρρύθμιση του Μακρόν προσβάλει τους πάντες

admin

Ο γαμπρός του Ερντογάν μιλά στο Bloomberg: Τι λέει για Ελλάδα, λίρα και χρυσό

admin

Πώς το καταλανικό δημοψήφισμα απειλεί την Ευρώπη

admin

Η βία δεν είναι η απάντηση για την Καταλονία

admin

Γερμανία: Το πείραμα του εισοδήματος 1.200 ευρώ -τον μήνα- χωρίς εργασία

admin

Η ΕΕ καλεί την Ιαπωνία να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες για την προστασία παιδιών

admin

Η δημοκρατία (ξανα)νίκησε…

admin

Δύο ρυθμίσεις – ανάσα για όσους χρωστούν σε εφορία και Ταμεία – Πώς τα πληρωθούν οι οφειλές σε πολλές δόσεις

admin