Image default
Πρώτο Θέμα Τράπεζες

Μάριο Ντράγκι: Το τελευταίο μήνυμα για Ελλάδα και Ευρωζώνη

Με τα επιτόκια να παραμένουν αμετάβλητα, όπως και τα σχέδια για τη λήψη νέων μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής με στόχο την τόνωση της οικονομίας, ολοκληρώθηκε σήμερα η θητεία του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπου τον διαδέχεται η πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε υπερήφανος που βρέθηκε στα ηνία της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, λέγοντας μάλιστα πως οι φορείς χάραξης πολιτικής «δεν πρέπει να εγκαταλείπουν ποτέ».

Την ίδια ώρα, έστειλε μήνυμα στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγής και τη βελτίωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας και να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική για να τονώσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία της Ευρωζώνης.

«Όλες οι χώρες θα έπρεπε να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν μια φιλικότερη προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την έξοδο της χώρας στις αγορές με αρνητικά επιτόκια, επιτυχία που, όπως τόνισε, ανήκει πρωτίστως στους Έλληνες που κλήθηκαν να κάνουν «τρομερές» θυσίες».

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε, ωστόσο, ότι η επιτυχία αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη αν οδηγήσει σε χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων.

Είναι μια καλή εποχή για την Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των επιτοκίων, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρησή τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μέχρις ότου ενισχυθεί ο πληθωρισμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάριο Ντράγκι είναι ο πρώτος πρόεδρος της ΕΚΤ που δεν προχώρησε σε καμία αύξηση επιτοκίων κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αντιθέτως, μείωσε τα επιτόκια οκτώ φορές, ενώ διπλασίασε σε μέγεθος τον ισολογισμό της ΕΚΤ αγοράζοντας ομόλογα.

Ο άνθρωπος που έσωσε το ευρώ

Ο Μάριο Ντράγκι μετρούσε μόλις εννέα μήνες στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν εκστόμισε τη φράση που του διασφάλισε μια θέση στα βιβλία της Ιστορίας.

Ήταν η εποχή που η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη βρισκόταν στο απόγειό της, η Ελλάδα είχε ντε φάκτο χρεοκοπήσει και ακόμη και οι ισχυρές οικονομίες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, δυσκολεύονταν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές. Στις αγορές έδιναν και έπαιρναν τα στοιχήματα για το πότε θα κατέρρεε η νομισματική ένωση.

Με μια μόλις φράση του όμως, ο Ντράγκι έβαλε τέλος στα παιχνίδια των κερδοσκόπων.

Στο πλαίσιο της εντολής της «η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ», είχε πει ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης στο πλαίσιο συνέντευξης στο Λονδίνο. «Και πιστέψτε με, θα είναι αρκετά», συμπλήρωσε.

Το μήνυμα προς τις αγορές δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών: Δεν μπορείτε να τα βάλετε με την ΕΚΤ.

Η τακτική του Ντράγκι αποδείχτηκε άκρως αποτελεσματική. Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις περιορίστηκαν, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου μειώθηκαν, σε βαθμό που να δώσουν στην πολιτική και πάλι περιθώρια κινήσεων και παρεμβάσεων.

«Με την ομιλία του στο Λονδίνο ο Ντράγκι μάλλον έσωσε το ευρώ», εκτιμά ο Τόμας Μάγερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank και νυν επικεφαλής του think tank Flossbach von Storch Research Institute.

Στη Γερμανία των «παγκόσμιων πρωταθλητών της αποταμίευσης» ο Ιταλός επικρίθηκε όμως εντονότατα για την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων. «Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος φτώχειας για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας», σχολιάζει ο οικονομολόγος Μάγερ. «Η πολιτική των μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων οδηγεί παράλληλα σε αναδιανομή του πλούτου», όπως λέει. Διότι η αναζήτηση αποδόσεων κατευθύνει πολύ χρήμα σε ακίνητα και μετοχές με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται οι τιμές τους. «Αυτοί που ωφελούνται είναι σαφέστατα οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι κάτοχοι μετοχών. Και στη Γερμανία είναι η μειοψηφία».

Γερμανοί καθηγητές επιρρίπτουν την ίδια ώρα στον Ντράγκι ότι με την πολιτική του υπερέβη τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ καθώς επέτρεψε τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών. Σχετικές προσφυγές ωστόσο δεν ευοδώθηκαν. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κύριος αντίζηλος του κεντρικού τραπεζίτη στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας Γενς Βάιντμαν. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης που κατά διαστήματα προαλειφόταν για τη διαδοχή, δήλωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κινούνται εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων τους.

Η παρακαταθήκη του Ντράγκι

Εν μέσω της κρίσης, όμως, ο Μάριο Ντράγκι έπρεπε να λάβει αποφάσεις και αυτές δεν μπορούσαν να ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Προτεραιότητά του ήταν μέσω της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης να αγοράσει χρόνο για τις μαστιζόμενες από την κρίση χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Χρόνο τον οποίο, όπως τόνιζε επανειλημμένως, έπρεπε να αξιοποιήσουν για την υλοποίηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Εν προκειμένω: μείωση δαπανών, προώθηση αναπτυξιακών μέτρων, μείωση κινδύνου και κυρίως των κόκκινων δανείων. Τραγική ειρωνεία για τον ίδιο ότι οι εκκλήσεις του προσέκρουαν σε ώτα μη ακουόντων κυρίως στην πατρίδα του, την Ιταλία. Επίσης, δεν κατάφερε να πετύχει έναν από τους βασικούς του στόχους. Ο πληθωρισμός σήμερα απέχει σημαντικά από το όριο του 2% που θέτει η ΕΚΤ.

Με τα σύννεφα της αβεβαιότητας να πυκνώνουν και πάλι πάνω από την Ευρώπη, η ΕΚΤ φαίνεται να έχει εξαντλήσει τα όπλα της φαρέτρας της. Στην πραγματικότητα δεν έχει άλλα εργαλεία στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει την επαπειλούμενη ύφεση. Με δεδομένο ότι τα επιτόκια συνεχίζουν να κινούνται στο μηδέν, το μόνο εναπομείναν όπλο είναι το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Αυτό που πέτυχε χωρίς καμία αμφιβολία ο Μάριο Ντράγκι είναι η διάσωση της νομισματικής ένωσης. Και δη μόνος του, κόντρα σε πολλές και σθεναρές αντιστάσεις. Γεγονός είναι βέβαια, ότι εν όψει της επόμενης κρίσης αφήνει άδειο το οπλοστάσιο της ΕΚΤ στη διάδοχό του Κριστίν Λαγκάρντ. Και αυτή η κρίση θα έρθει σίγουρα, εκτιμά ο Τόμας Μάγερ: «Θα συμβούλευα την Κριστίν Λαγκάρντ να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση και να αναζητήσει εναλλακτικές ως προς την νυν πολιτική».

Σχετικα αρθρα

Τρίτο μέτωπο το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις

admin

JP Morgan: Τι δεν βλέπει η αγορά στις ελληνικές τράπεζες

admin

Σχεδόν έτοιμο το σχέδιο για έξοδο στις αγορές

admin

Οι «μαύροι κύκνοι» που απειλούν τις αγορές

admin

DW: Η Ελλάδα της κρίσης μετά τα μνημόνια

admin

Ο λογαριασμός του Brexit δεν πρέπει να εκτροχιάσει τις συζητήσεις

admin

Η Κίνα άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου

admin

Στην επόμενη ύφεση, η πολιτική θα είναι καταστροφική

admin

DW: Δεν υπάρχει δικαίωμα στην απόσχιση της Καταλονίας

admin

Morgan Stanley: Απολύει traders που έκρυψαν ζημίες έως $140 εκατ.

admin

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο μετά την κρίση

admin

Τι σημαίνουν οι περιπέτειες της Μέρκελ για την ΕΕ

admin

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου εγκρίνεται από το Δ.Σ. το σχέδιο μετασχηματισμού της Eurobank

admin

ΤΧΣ: Οι αλλαγές θα ενισχύσουν σημαντικά τη λειτουργία του ΔΣ της ΕΤΕ

admin

Βρετανία και ΕΕ στα πρόθυρα συμφωνίας

admin

DW: Το SPD χρειάζεται ένα θαύμα για να νικήσει

admin

Bank of America: Πτώση 4% στα κέρδη το τελευταίο τρίμηνο του 2019

admin

Ευτυχισμένος καινούριος χρόνος για την Ευρώπη;

admin