Image default
Τράπεζες

Οι φάκελοι Μητσοτάκη στη συνάντηση με τους τραπεζίτες

Στον απόηχο της ανακοίνωσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της αναστολής για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες, η κυβέρνηση προσδοκά πως οι «καλές ειδήσεις» για τους πολίτες θα συνεχιστούν και σήμερα. Αφορμή, η συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στους οποίους, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος χθες μιλώντας στον Economist, θα θέσει το θέμα των «άδικων χρεώσεων» που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

«Θα συναντηθώ με τις ηγεσίες των πιστωτικών ιδρυμάτων για να αντιμετωπιστούν κάποιες άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν. Για παράδειγμα να πληρώνει κάποιος επιπλέον κόστος για να  μάθει, απλώς, την κίνηση του λογαριασμού του. Ή να επιβαρύνεται ένας νησιώτης που αναγκαστικά εξυπηρετείται από το ΑΤΜ μιας τράπεζας επειδή στο χωριό του δεν υπάρχει άλλη», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ο οποίος ταυτίζει το «υγιές τραπεζικό σύστημα» με την «υγιή συμπεριφορά των τραπεζών στους πελάτες που τις στηρίζουν».

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε -ακόμα και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας- από την αύξηση των χρεώσεων των τραπεζικών υπηρεσιών, σήμανε συναγερμός, με το θέμα να συζητείται εκτενώς στον «πρωινό καφέ» όπου αποφασίστηκε η άμεση λήψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Τη συγκεκριμένη εξέλιξη προανήγγειλε από την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως «όταν διευρύνεται ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών το διοικητικό κόστος των τραπεζών πέφτει. Επομένως, αυτό, που περιμένουμε να δούμε είναι μειώσεις και όχι αυξήσεις στις χρεώσεις», διεμήνυσε.

Ακόμα πιο αιχμηρός ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας απευθυνόμενος στους τραπεζίτες, πως «υπάρχει η αίσθηση στον κόσμο ότι συνεννοηθήκατε για τις προμήθειες στις κάρτες». Ταυτόχρονα, μάλλον δεν ήταν τυχαία η αναφορά του την ίδια στιγμή στην αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης του αιτήματος των τραπεζών για την προστασία της υπογραφής των στελεχών τους από ποινικές διώξεις, όπως θα περιληφθεί στις προσεχείς αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. «Μας το ζητήσατε και το κάναμε», τόνισε και πρόσθεσε με νόημα: «Πρέπει όμως κι εσείς να αντιληφθείτε τις δικές μας ανησυχίες».

Ισχυρό τραπεζικό σύστημα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη βαρύτητα σε ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια και στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι σήμερα θα τεθεί και το δρομολογημένο σχέδιο «Ηρακλής». Μέσα σε μόλις τρεις μήνες, κατά τον κ. Μητσοτάκη, έγινε η κατάρτιση του σχεδίου και ελήφθη η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ουσιαστικά, όπως τονίζει, είναι ένα «ειδικό όχημα» που θα επιτρέπει  στις τράπεζες να τιτλοποιούν τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και να τα κατηγοριοποιούν σε τρεις διαβαθμίσεις: υψηλής, ενδιάμεσης και χαμηλής. Οι πρώτοι τίτλοι, τους οποίους οι τράπεζες κυρίως διακρατούν, θα καλύπτονται από κρατική εγγύηση. Οι τίτλοι ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης θα πωλούνται σε επενδυτές. Αυτή η λύση, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, επιτρέπει την διάθεση των κόκκινων δανείων με χαμηλότερο κόστος ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. «Αναμένουμε ότι όλες οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν την βοήθεια και υπάρχει αισιοδοξία ότι ο ‘Ηρακλής’ θα συμβάλει στην ταχεία και με χαμηλό κόστος μείωση των κόκκινων δανείων», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση θα μετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Σχετικα αρθρα

Ανοιξε το πρώτο υποκατάστημα της Optima Bank

admin

Ερευνα ΕΚΤ: Στο 1,1% υποβαθμίζεται η ανάπτυξη φέτος στην ευρωζώνη

admin

Η κυβερνητική γραμμή στη μάχη για το zero risk στον «Ηρακλή»

admin

Goldman Sachs: Πτώση 6% στα κέρδη δευτέρου τριμήνου

admin

Αυξήθηκαν κατά 1,76 δισ. οι ιδιωτικές καταθέσεις τον Ιούνιο

admin

Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αύριο

admin

Crash test στα φοιτητικά δάνεια

admin

Το παράδοξο με τις τραπεζικές μετοχές

admin

Δάνεια 20,1 δισ. στις εταιρείες διαχείρισης NPEs

admin

Μυλωνάς: Το 2022 ο δείκτης NPEs θα πέσει στο 5%

admin

UBS: Οι κροίσοι βλέπουν μεγάλο sell off πριν από το τέλος του 2020

admin

Με ποιες αλλαγές πάει… Βρυξέλλες ο Ηρακλής

admin

Περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ζητά η ΤτΕ

admin

Παγώνουν οι τράπεζες αυξήσεις στις προμήθειες

admin

Νέες ονομασίες σε επιχειρηματικές μονάδες της Goldman Sachs

admin

Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες από Morgan Stanley

admin

Τι βλέπουν για το Q3 των τραπεζών JP Morgan-Deutshe Bank

admin

Το Μαξίμου καλεί τους τραπεζίτες για τις χρεώσεις στις συναλλαγές

admin