Image default
Οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα: Νέα πτώση επτά θέσεων για την Ελλάδα στην διευκόλυνση του επιχειρείν

Μακρύ και δύσβατο δρόμο έχει ακόμη να διανύσει η χώρα μας για να διευκολύνει το επιχειρείν και τις επενδύσεις, με στόχο ταχύτερη ανάπτυξη και ουσιαστική τόνωση της απασχόλησης. Η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business 2020 είναι απογοητευτική. Αν και έγιναν βήματα για την ταχύτερη έναρξη μίας νέας επιχείρησης, όπως επίσης για την προστασία των επενδυτών μειοψηφίας και την μεγαλύτερη διαφάνεια στις αμοιβές των στελεχών, υποχωρούμε επτά σκαλοπάτια στην παγκόσμια κατάταξη, στην 79η θέση μεταξύ 190 χωρών, καθώς άλλες οικονομίες παρουσίασαν πολύ ταχύτερη πρόοδο.  

Η κατάταξη για το 2020 καταρτίστηκε στη βάση αξιολόγησης 294 ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων από τον Μάιο του 2018 έως και τον Μάιο του 2019. Παγκοσμίως 115 οικονομίες διευκόλυναν το επιχειρείν και 26 προώθησαν αλλαγές, που κατέστησαν πιο «εχθρικό» το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. 

Η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 68,4 και απέχει 18,4 μονάδες από την «πρωταθλήτρια» Νέα Ζηλανδία. Είναι δε στη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Αν και στην περσινή έρευνα συγκεντρώναμε ελαφρώς χαμηλότερη βαθμολογία (68,08 βαθμοί), ήμασταν 72οι μεταξύ και πάλι 190 χωρών. Ήταν και πάλι πτώση πέντε θέσεων σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. 

Φέτος την καλύτερη επίδοση στην Ένωση πετυχαίνει η Δανία (4η) με 85,3 βαθμούς, ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο στην 8η, η Νορβηγία και η Σουηδία στην 9η και 10η θέση αντίστοιχα. Οι σκανδιναβικές οικονομίες και οι Βρετανοί, που ετοιμάζονται για έξοδο από την Ένωση, κρατούν σταθερά τα ηνία της ηπείρου στη διαμόρφωση φιλικού για τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος.  Πολύ καλές επιδόσεις έχουμε από τις χώρες της Βαλτικής, με την Εσθονία και τη Λετονία να φιγουράρουν στην 18η και 19η θέση, υποσκελίζοντας Φινλανδία και Γερμανία (20η, 22η). 

Μεταξύ των οικονομιών του Νότου ξεχωρίζει η Ισπανία στην 30η θέση, ενώ 40 θέσεις υψηλότερα από την Ελλάδα (39η) είναι η Πορτογαλία. Πολύ κοντά στις χώρες της Ιβηρικής οι οικονομίες της κεντρικής Ευρώπης, με την Πολωνία 40η και την Τσεχία ένα σκαλοπάτι πιο κάτω. Η Κύπρος είναι 54η και η Ιταλία μένει στην 58η θέση. 

Στην έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η Ελλάδα διευκόλυνε την έναρξη νέων επιχειρήσεων περιορίζοντας το χρόνο που απαιτείται για την εγγραφή, ενώ ενίσχυσε το μηχανισμό προστασίας των επενδυτών μειοψηφίας και υιοθέτησε πλαίσιο που διασφαλίζει περισσότερη διαφάνεια στις αμοιβές των στελεχών. 

Για να δείξει πού χωλαίνουμε επιχειρεί μία σύγκριση με την Κορέα. Η τελευταία είναι η χώρα που αποφασίζει για συμβάσεις ταχύτερα από κάθε άλλη, αφού πραγματοποιεί τα 6 απαραίτητα βήματα σε μόλις τέσσερις μήνες κατά μέσο όρο. Στην Ελλάδα απαιτείται ένας χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Η περιοχή Ασίας- Ειρηνικού μπροστά στην κούρσα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Νέα Ζηλανδία, που βρίσκεται όπως προαναφέραμε στην κορυφή, ακολουθούν η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Ενώ με την παρεμβολή της Δανίας ακόμη μία ασιατική οικονομία, η Κορέα, συμπληρώνει την πρώτα πεντάδα. Οι ΗΠΑ είναι αρκετά υψηλά στην 6η θέση και η Αυστραλία στην 14η. 

Την μεγαλύτερη πρόοδο πάντως κατέγραψαν η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, το Τογκό, το Μπαχρέιν, το Τζακιστικάν, το Πακιστάν, το Κουβέιτ, η Κίνα, η Ινδία και η Νιγηρία. Αυτές οι χώρες προώθησαν αθροιστικά το 1/5 των συνολικών μεταρρυθμίσεων, που έγιναν παγκοσμίως. 

Οι οικονομίες της υποσαχάριας Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής έχουν τις πλέον απογοητευτικές επιδόσεις. 

 – 

Σχετικα αρθρα

Κατώτατος μισθός : Έρχεται η νέα αύξησή του

admin

Βουτιά 20ετίας για το βρετανικό ΑΕΠ

admin

Κοροναϊός : Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπεζι του Eurogroup

admin

Σταθεροποίηση αφίξεων και αύξηση εισπράξεων το 2020

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών

admin

Κορωνοϊός: Στη μάχη για την αντιμετώπισή του και η τράπεζα της Κίνας -Μειώνει επιτόκια

admin

Μάνταλος: Συγγνώμη αν η δήλωσή μου για τον Παναθηναϊκό θεωρήθηκε υποτιμητική

admin

Μπαράζ εξόδων στις αγορές το 2020 – Εκδοση και 30τούς ομολόγου

admin

1 στα 5 νοικοκυριά δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τις τράπεζες

admin

Γεωργιάδης : Τεράστιο το κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

admin

Ταμεία : Τελευταία ευκαιρία για τις 120 δόσεις

admin

ΠΟΕ: Παγκόσμια οικονομική ύφεση χειρότερη από το 2008 λόγω κοροναϊού

admin

Επίσημα νέος διοικητής του ΕΦΚΑ ο Χρήστος Χάλαρης

admin

Αλλάζουν όλα στη φορολοταρία

admin

Tι σύνταξη αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών

admin

Τράπεζες: Λήξαν το ζήτημα με την υποκλοπή στοιχείων αριθμού καρτών

admin

Πετρέλαιο : Βουτιά 25% στο αργό, το δεύτερο χαμηλότερο κλείσιμο στην ιστορία του

admin

Διπλή αποχώρηση από το ταμπλό με την έναρξη του νέου έτους

admin