Image default
Πρώτο Θέμα

Citigroup: Βλέπει αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης

Επαναλαμβάνει την εκτίμησή της η Citigroup ότι οι προοπτικές υψηλότερης πλέον ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα πυροδοτήσουν περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ένα μόλις 24ωρο πριν την πολυαναμενόμενη αξιολόγηση του οίκου S&P ο οποίος μετά από 15 περίπου μήνες αναμένεται ευρέως από την αγορά ότι θα “σπάσει” τη σιωπή του και θα προχωρήσει σε αύξηση του rating της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που ο οίκος έδωσε την “ετυμηγορία” του για την Ελλάδα ήταν στις 20 Ιουλίου του 2018, ενώ έχει θέσει τις προοπτικές της αξιολόγησης της χώρας σε θετικές, κάτι που σημαίνει πιθανότητα αναβάθμισης μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες. Οι προσδοκίες της αγοράς για θετική κίνηση από τον οίκο αύριο έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Kοντά στο 2% η ανάπτυξη το 2019-2020

Σύμφωνα με την Citigroup, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κινείται κοντά στο 2%, με την βελτίωση στην οικονομική εμπιστοσύνη και την καλύτερη από την αναμενόμενη δημοσιονομική επίδοση να έχουν συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Το πραγματικό ΑΕΠ όπως επισημαίνει, επιταχύνθηκε στο 1,9% το 2018 και η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί κοντά στο 2% το 2019 και το 2020, έχοντας αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της από ανάπτυξη της τάξης του 1,5% περίπου που προέβλεπε πριν για το συγκεκριμένο διάστημα.

Η πρόσφατη εκτόξευση του καταναλωτικού κλίματος, σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση των capital controls και μια ελαφρώς πιο διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική, θα στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση, σημειώνει. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, το σχέδιο “Ηρακλής” αναμένεται να στηρίξει σημαντικά την μείωση του μεγάλου αποθέματος των NPLs από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών και έτσι θα ενισχύσει έντονα την εγχώρια ρευστότητα.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Citi, η δυνητική ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι απίθανο να υπερβεί το 1% ετησίως μεσοπρόθεσμα, δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών στοιχείων και των πολύ χαμηλών ποσοστών αποταμίευσης. Όπως τονίζει, ο δρόμος προς τη βιώσιμη και ταχύτερη ανάπτυξη και ένα σταθερά μειούμενο δημόσιο χρέος/ΑΕΠ, εξακολουθεί να είναι δύσκολος.

“Κλειδί” η επενδυτική εμπιστοσύνη

Πάντως η Citi υπογραμμίζει την σημαντικότητα την φιλικής προς την αγορά, τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη πολιτική που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία και σημειώνει πως η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών είναι το “κλειδί” για την πορεία της ανάπτυξης. Η ικανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για φορολογικές περικοπές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία του να αντιμετωπίσει άλλα πολιτικά δύσκολα εμπόδια – να καθαρίσει τις τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σχετικα αρθρα

Πώς είδε η Citi τα αποτελέσματα των Alpha Bank, ΕΤΕ και Τράπεζας Πειραιώς – Οι τιμές-στόχοι

admin

Το 2018 αναμένεται η νέα γερμανική κυβέρνηση

admin

Βερολίνο: Δεν υπάρχει στήριξη χωρίς μνημόνιο!

admin

Η επόμενη δόση είναι ζήτημα ημερών…

admin

Οι ασθενείς της Ευρώπης -Αθήνα και Ρώμη- έγιναν καλά, αλλά για πόσο;

admin

Spiegel: Πώς οι διακινητές εκμεταλλεύονται τα ελληνικά νησιά

admin

Επικίνδυνα παιχνίδια Μέρκελ-Ερτογάν

admin

Οι ελληνικές τράπεζες θα ξεμείνουν από εγγυήσεις σε 14 εβδομάδες

admin

Ως πότε φτάνουν τα λεφτά;

admin

DW: Ακόμα περισσότεροι γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2018;

admin

Ο Σουλτς δεν έχει πολλές επιλογές παρά να συμβιβαστεί

admin

Κερέ: Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης- Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά

admin

Στίγκλιτς:Λόγω της ανισότητας διακυβεβεύεται η οικονομία

admin

PwC: Σε επίπεδα ρεκόρ η απαισιοδοξία των CEOs για την παγκόσμια ανάπτυξη

admin

Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις και το καλό ολόκληρης της Ευρώπης

admin

FAZ: Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε διέξοδο με τον Μητσοτάκη

admin

Νέα αναταραχή στις αγορές ομολόγων λόγω Ιταλίας

admin

Άνοιγμα 5 δισ.€ στα έσοδα

admin