Image default
Οικονομία

Κτηματολόγιο : Τρέξτε να κάνετε δήλωση για να μην έχετε μπλεξίματα

Σε οκτώ μέρες (δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου) λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε 17 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Στο διάστημα που απομένει μετράει και το Σαββατοκύριακο επειδή υπάρχει η δυνατότητα της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης.

Ειδικότερα, η συλλογή δηλώσεων λήγει στο τέλος του μήνα στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας/Ξάνθης, Θάσου/Ροδόπης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Βοιωτίας/Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λασιθίου, Ηρακλείου Ι, Δυτικής Αττικής και Μαγνησίας.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, ενώ από το Κτηματολόγιο καλούνται οι ιδιοκτήτες να ανταποκριθούν άμεσα στη δήλωση ακίνητης περιουσίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας.

Εως το τέλος του χρόνου

Στην πράξη, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μια τελευταία «σιωπηρή» ευκαιρία έως το τέλος του χρόνου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους προκειμένου να γλιτώσουν από μελλοντικά μπλεξίματα (δηλαδή να χάσουν χρόνο και να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη).

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά την προαναφερόμενη «σιωπηρή» ευκαιρία, από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι διατεθειμένοι να μην ενεργοποιήσουν τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις. Ωστόσο, από τις αρχές του επόμενου έτους το σκηνικό αλλάζει με την επιβολή κλιμακωτών προστίμων σε όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν εγκαίρως τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία – ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης της υποβολής της δήλωσης.

Δεν χάνουν την περιουσία τους

Οπως ξεκαθαρίζουν πηγές από το Κτηματολόγιο, «καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους». Συνεπάγεται, ωστόσο, αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως – και – δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα, μια και πολλά ακίνητα είναι μοιρασμένα «διά λόγου», με συνέπεια να μην υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας – ιδιαίτερα στα μη ηλεκτροδοτούμενα αγροτεμάχια.

Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς «τρέχει» η συλλογή δηλώσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, στην οποία η προθεσμία υποβολής δηλώσεων έληξε στις 14 Οκτωβρίου, το συνολικό ποσοστό δηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης», ξεπέρασε το 68%.

Την ιδια ώρα, στα Δωδεκάνησα (Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο) το συνολικό ποσοστό δηλώσεων αγγίζει το 97%, ενώ στη Λάρισα ξεπέρασε το 78%. Τον Σεπτέμβριο επίσης σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή δηλώσεων για το 2019, ξεπερνώντας τις 700 χιλιάδες.

Στις περιοχές όπου η συλλογή δηλώσεων πρόκειται να λήξει στις 31 Οκτωβρίου, η πορεία των δηλώσεων κρίνεται από το Κτηματολογικό ως ικανοποιητική και αντίστοιχη του προηγούμενου μήνα καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τις προβλέψεις, αναμένεται να ξεπεράσει τον συμβατικό στόχο του 55% μέχρι το τέλος του μήνα, που είναι και η προϋπόθεση για την ασφαλή μετάβαση στα στάδια της κτηματογράφησης.

Κατά το Κτηματολόγιο έγκαιρη δήλωση της ιδιοκτησίας σημαίνει:

. Οριστική, χωρίς αμφισβητήσεις, καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών.

. Ταχύτερες διαδικασίες μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας.

. Διαφάνεια και ασφάλεια στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

. Αναβάθμιση της αγοράς ακινήτων και αύξηση της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας με συνέπεια την προσέλκυση επενδύσεων.

. Πλήρη διασφάλιση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας.

. Αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. Η αμετάκλητη οριοθέτηση των δασών και του αιγιαλού θα αποτελέσει σοβαρότερο εμπόδιο ενάντια στις καταπατήσεις και την αυθαιρεσία.

. Ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας και διευκόλυνση των επενδύσεων.

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης : Συναντήσεις με εκπροσώπους κορυφαίων εταιρειών τηλεπικοινωνιών και ενέργειας

admin

Ρουμανία: Έργο προτεραιότητας ο αγωγός φυσικού αερίου BRUA

admin

Πόθεν Έσχες: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής

admin

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις φόρων η Ελλάδα

admin

«Σαφάρι» ελέγχων του υπουργείου για αδήλωτη εργασία

admin

Σε ρύθμιση 11,8 δισ. χρέη προς ταμεία και εφορίες – Η χαρτογράφηση των 140 δισ. που χρωστούν πολίτες και επιχειρήσεις

admin

Κινεζικό ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

admin

ΠΣΕ : Αισιοδοξία για την πορεία των εξαγωγών

admin

Τρόμος για τη Wall Street η πιθανότητα νέας οικονομικής ύφεσης

admin

Ευρωζώνη: Σε στασιμότητα ο επιχειρηματικός τομέας τον Οκτώβριο

admin

Άλλα 31 επενδυτικά σχέδια στη δράση του ΕΣΠΑ για τα νησιά του Ιονίου

admin

Γ. Στουρνάρας: Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας

admin

Airbnb : Οι αλλαγές που έρχονται στις αγορές το 2020

admin

Κορωνοϊός: Προβληματισμός στην τουριστική βιομηχανία -Το Πάσχα το τεστ για την Ελλάδα

admin

Χρεώσεις τραπεζών : Προειδοποίηση του προέδρου του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη

admin

Βρετανία: Σε χαμηλό τριών εβδομάδων η στερλίνα -Απογοήτευση από τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ

admin

Σε θέσεις «μάχης» τράπεζες και δανειολήπτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Στουρνάρας: Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική κατηγορία

admin