Image default
Οικονομία

Πώς το βρώμικο χρήμα αγοράζει το κύρος της Μεγάλης Βρετανίας

Τον δρόμο που ακολουθεί το ξέπλυμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στερλινών βρώμικου χρήματος στη Μεγάλη Βρετανία, κατέγραψε μελέτη της Διεθνούς Διαφάνειας. Κοσμήματα, θαλαμηγοί, αγωνιστικά αυτοκίνητα και πολυτελή διαμερίσματα αποτελούν μέρος αυτής της διαδρομής, με τα λεφτά αυτά να μεταφέρονται επίσης από τράπεζες και πολλούς Βρετανούς μεσάζοντες.

«Η Μεγάλη Βρετανία είναι μια πλατφόρμα για τα χρήματα από τη διαφθορά όλου του κόσμου», παρατηρεί η οργάνωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε έκθεσή της.

Τα χρήματα αυτά που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα «αποκτώνται με τη βοήθεια εταιριών εγγεγραμμένων στη Μεγάλη Βρετανία και στα εξωχώρια χρηματοπιστωτικά της κέντρα, επενδύονται στη Βρετανία σε πολυτελή ακίνητα, χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε εξέχοντες θεσμούς», όπως τα πλέον κορυφαία πανεπιστήμια ή πολιτιστικοί σύλλογοι που δίνουν κύρος στους δωρητές, τονίζει η έκθεση.

«Παρότι το ακριβές ποσό του βρώμικου χρήματος που μπαίνει στη Μεγάλη Βρετανία είναι δύσκολο να υπολογιστεί, η Εθνική Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (NCA) εκτιμά ότι περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια στερλίνες από παράνομες δραστηριότητες επηρεάζουν την οικονομία μας κάθε χρόνο», συνεχίζει η Διεθνής Διαφάνεια, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξετάστηκαν 400 υποθέσεις διαφθοράς

Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του πανίσχυρου Σίτι του Λονδίνου παίζουν κύριο ρόλο στη μεταφορά του χρήματος αυτού, όπως δείχνει η μελέτη, η οποία εξέτασε 400 υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ενεπλάκησαν στο ξέπλυμα τουλάχιστον 325 δισ. στερλινών προερχόμενων από αισχροκέρδεια, δωροδοκίες, υπεξαίρεση χρημάτων κ.ά.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι 421 ακίνητα αξίας 5 δισεκατομμυρίων στερλινών συνολικά αγοράστηκαν «με ύποπτο πλούτο» και ότι αυτό «δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου», καθώς «87.000 ακίνητα στην Αγγλία και την Ουαλία ανήκουν σε επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες σε δικαιοδοσίες που τηρούν το τραπεζικό απόρρητο».

Επίσης, σημειώνονται οι αγορές θαλαμηγών, κοσμημάτων, πολυτελών αυτοκινήτων ή τη χρήση ιδιωτικών τζετ, χωρίς να υπολογιστούν τα πανάκριβα ρούχα και αξεσουάρ στα καταστήματα Harrods ή ένα θεωρείο στο «Stamford Bridge», το ποδοσφαιρικό γήπεδο της ομάδας Τσέλσι.

Η ΜΚΟ αναγνωρίζει ότι η ύπαρξη αυτών των κυκλωμάτων του ξεπλύματος «αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από τους πολιτικούς και τις επιχειρήσεις, κάτι που συνιστά ένα βήμα προς τις δράσεις» για να καταπολεμηθεί αυτή η μάστιγα.

Προτείνονται, μάλιστα, δέκα συστάσεις για να κλείσει ο δρόμος σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που διακινούν και ξεπλένουν τα χρήματά τους στη Μεγάλη Βρετανία και στα εδάφη της.

Από τη μια πλευρά, η άρση του τραπεζικού απορρήτου ή του απορρήτου της ιδιοκτησίας στα βρετανικά εδάφη στα οποία ισχύει ακόμη, όπως οι Παρθένες Νήσοι, ή η προτροπή στα ιδρύματα με κύρος, όπως τα πανεπιστήμια και τα μουσεία, να ορίσουν κανόνες δεοντολογίας για να δέχονται ή να απορρίπτουν δωρεές, χορηγίες, και να δημοσιεύουν τα ονόματα των δωρητών, κ.ά.

Η ενίσχυση της νομικής ευθύνης επιχειρήσεων και προσώπων θα είναι επίσης μια μεγάλη προτροπή για αυστηρότερη εξακρίβωση της προέλευσης των χρημάτων.

Σχετικα αρθρα

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ποιες e-αποδείξεις χτίζουν το 30% του εισοδήματος

admin

ΔΕΔΔΗΕ: Νέο σύστημα μέτρησης κατανάλωσης ρεύματος

admin

Creta Farms: Αγωνία για το μέλλον της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας

admin

Πού και πόσα “μοιράζει” ο Αναπτυξιακός Νόμος

admin

Creta Farms: Ο Δ. Τσίρμπας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας

admin

Η κίνηση της Coca Cola HBC στην Ιταλία

admin

Το Βερολίνο εύχεται στην Ελλάδα να υποδεχθεί φέτος τουρίστες

admin

ΟΔΔΗΧ : Νέα δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 6 Νοεμβρίου

admin

ΕΚΤ: Περιμένει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

admin

Το νέο επενδυτικό σχέδιο του λιμανιού του Πειραιά κατατίθεται στον υπουργό Ναυτιλίας

admin

Ο παγκόσμιος κολοσσός καταναλωτικών προϊόντων που θέλει να μειώσει στο 50% τις πλαστικές συσκευασίες

admin

Κτηματολόγιο : Ξεκίνησε η αποστολή email σε εκατομμύρια πολίτες

admin

Ψυχραιμία για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού συνιστούν οι πρόεδροι των ΣΒΕ και ΣΕΒΕ

admin

Κοροναϊος : Η έκδοση ευρωομολόγου θα χρειαστεί ένα ως τρία χρόνια λέει ο Ρέγκλινγκ

admin

Αναδρομικά : Για την καταβολή τους δεσμεύτηκε ο Μηταράκης

admin

Σόιμπλε: Έφτασε η ώρα για την ενιαία οικονομική πολιτική

admin

Αποδοχή κληρονομιάς: Έρχεται νέα ρύθμιση – Τι αλλάζει

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin