Image default
Τράπεζες

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-τραπεζιτών

Το σχέδιο «Ηρακλής», οι χρεώσεις στις συναλλαγές, η ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και η προστασία της πρώτης κατοικίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τις διοικήσεις των τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, η συζήτηση στα τέσσερα θέματα εξελίχθηκε ως εξής:

– Σχέδιο «Ηρακλής»: Τα οφέλη από την ένταξή του στο σχέδιο που προβλέπει την κρατική εγγύηση ύψους 9 δισ. ευρώ για τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων έως 30 δισ. ευρώ αναφέρθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη με τους τραπεζίτες τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί. Από την πλευρά τους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών τόνισαν ότι το βήμα είναι θετικό, ωστόσο περιμένουν να δουν τις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου και εν συνεχεία να μετρήσουν τα θετικά και τα αρνητικά της χρήσης του συγκεκριμένου εργαλείου.

Επίσης, οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι θα περιμένουν και την αξιολόγηση που θα κάνει στον «Ηρακλή» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το εποπτικό όργανο της κεντρικής τράπεζας θα δώσει δείκτη μηδενικού ρίσκου (zero risk weighted radio) για τα ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει συμμετοχή από το σύνολο του κλάδου.

– Χρηματοδότηση επιχειρήσεων: Τη σύσκεψη απασχόλησε και το μέγα ζητούμενο για την ελληνική οικονομία που δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σειρά από μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και φορολογικά κίνητρα ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων.

Όσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις στα ακίνητα αναμένεται να συμβάλουν στην αναθέρμανση της αγοράς και κατ’ επέκταση στην περαιτέρω αύξηση των τιμών, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς σημαντικό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων φέρουν εξασφαλίσεις ακίνητα (οικιστικά, εμπορικά κ.ά.).

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους τόνισαν ότι οι τράπεζες τρέχουν ήδη δανειακά προγράμματα επιχειρήσεων κι εφόσον «βγάλουμε από τους ισολογισμούς μεγάλη μάζα κόκκινων δανείων, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία», ανέφεραν.

Αναφορά έγινε και στις «πράσινες» επενδύσεις και τη χρηματοδότησή τους, για τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο.

– Πρώτη κατοικία: Οι δύο πλευρές συζήτησαν και για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και συμφώνησαν ότι οι δανειολήπτες πρέπει να ενημερωθούν πιο σωστά για τα οφέλη του και να αρθούν και τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια. Οι τραπεζίτες ζήτησαν να δοθούν κίνητρα στους δικηγόρους, έτσι ώστε να οδηγούν τους πελάτες τους στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Κι αυτό διότι ακόμη και σήμερα, λένε οι τραπεζίτες, τους σπρώχνουν στα δικαστήρια.

– Χρεώσεις: Οι τραπεζίτες δεσμεύθηκαν ότι θα δουν με ιδιαίτερη ζέση τις χρεώσεις για περιοχές (νησιά κ.λπ.) που έχουν μόνο ένα ΑΤΜ και δεσμεύθηκαν να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα.

Σχετικα αρθρα

Ζαββός: Καθοριστική η συμβολή του σχεδίου Ηρακλής στη μείωση των NPLs

admin

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι προθεσμιακές καταθέσεις

admin

Αντιπρόεδρος της Εθνικής η Αικατερίνη Μπερίτση

admin

Στουρνάρας: Παραμένει ισχυρή και επεκτείνεται η ελληνική ναυτιλία

admin

Ανάπτυξη και τιμές ακινήτων κρίνουν τα stress tests

admin

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το APS των τραπεζών

admin

Ξεκινά το «στεκάρισμα» εκκρεμών υποθέσεων για ένταξη στον ν. Κατσέλη

admin

Εκδόσεις ομολόγων 100 δισ. στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

admin

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την Τράπεζα Κύπρου

admin

Alpha Bank: Μειώνει τα NPEs κατά 12 δισ. με 2 δισ. κόστος

admin

Alpha Bank: Πουλά επιχειρηματικά δάνεια 1,8 δισ. ευρώ

admin

Δραματική βουτιά κερδών και εσόδων για την HSBC παγκοσμίως

admin

Στην Intrum κόκκινα δάνεια ύψους 2,4 δισ. ευρώ από την PQH

admin

Alpha Bank: Κέρδη μετά φόρων 92 εκατ. ευρώ

admin

«Γερμανικά» επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις

admin

Ο Ντράγκι παρέδωσε τη σκυτάλη στη Λαγκάρντ σε πανηγυρική τελετή

admin

Commerzbank: Στα 271 εκατ. ευρώ τα κέρδη το β’ τρίμηνο

admin

Κάτω του ορίου του 5% το ποσοστό της Schroders στην Alpha Bank

admin