Image default
Τράπεζες

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-τραπεζιτών

Το σχέδιο «Ηρακλής», οι χρεώσεις στις συναλλαγές, η ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και η προστασία της πρώτης κατοικίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τις διοικήσεις των τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, η συζήτηση στα τέσσερα θέματα εξελίχθηκε ως εξής:

– Σχέδιο «Ηρακλής»: Τα οφέλη από την ένταξή του στο σχέδιο που προβλέπει την κρατική εγγύηση ύψους 9 δισ. ευρώ για τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων έως 30 δισ. ευρώ αναφέρθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη με τους τραπεζίτες τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί. Από την πλευρά τους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών τόνισαν ότι το βήμα είναι θετικό, ωστόσο περιμένουν να δουν τις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου και εν συνεχεία να μετρήσουν τα θετικά και τα αρνητικά της χρήσης του συγκεκριμένου εργαλείου.

Επίσης, οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι θα περιμένουν και την αξιολόγηση που θα κάνει στον «Ηρακλή» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το εποπτικό όργανο της κεντρικής τράπεζας θα δώσει δείκτη μηδενικού ρίσκου (zero risk weighted radio) για τα ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει συμμετοχή από το σύνολο του κλάδου.

– Χρηματοδότηση επιχειρήσεων: Τη σύσκεψη απασχόλησε και το μέγα ζητούμενο για την ελληνική οικονομία που δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σειρά από μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και φορολογικά κίνητρα ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων.

Όσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις στα ακίνητα αναμένεται να συμβάλουν στην αναθέρμανση της αγοράς και κατ’ επέκταση στην περαιτέρω αύξηση των τιμών, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς σημαντικό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων φέρουν εξασφαλίσεις ακίνητα (οικιστικά, εμπορικά κ.ά.).

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους τόνισαν ότι οι τράπεζες τρέχουν ήδη δανειακά προγράμματα επιχειρήσεων κι εφόσον «βγάλουμε από τους ισολογισμούς μεγάλη μάζα κόκκινων δανείων, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία», ανέφεραν.

Αναφορά έγινε και στις «πράσινες» επενδύσεις και τη χρηματοδότησή τους, για τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο.

– Πρώτη κατοικία: Οι δύο πλευρές συζήτησαν και για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και συμφώνησαν ότι οι δανειολήπτες πρέπει να ενημερωθούν πιο σωστά για τα οφέλη του και να αρθούν και τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια. Οι τραπεζίτες ζήτησαν να δοθούν κίνητρα στους δικηγόρους, έτσι ώστε να οδηγούν τους πελάτες τους στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Κι αυτό διότι ακόμη και σήμερα, λένε οι τραπεζίτες, τους σπρώχνουν στα δικαστήρια.

– Χρεώσεις: Οι τραπεζίτες δεσμεύθηκαν ότι θα δουν με ιδιαίτερη ζέση τις χρεώσεις για περιοχές (νησιά κ.λπ.) που έχουν μόνο ένα ΑΤΜ και δεσμεύθηκαν να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Ρευστότητα 16 δισ. χρειάζονται οι ελληνικές εταιρείες το 2021

admin

Δεσμευτική συμφωνία Πειραιώς-Intrum για το Vega

admin

ΤτΕ: Στα €843,3 εκατ. τα καθαρά έσοδα για το 2020 – Στα 0,6720 ευρώ/μετοχή το μέρισμα

admin

Ε.Κ.Τ:«Πράσινο φως» για το νέο νόμο του Τ.Χ.Σ.

admin

Γιώργος Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ): Με περισσότερα από €15 δισ. θα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2021

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Καμία απόφαση μέχρι στιγμής για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

admin

Πέντε αυστηρές προειδοποιήσεις από την ΕΚΤ για τις τράπεζες

admin

Πως η πανδημία αλλάζει για πάντα τις τράπεζες

admin

Γιώργος Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ): Οι τράπεζες δεν θα χορηγήσουν δάνεια που θα «κοκκινήσουν» την επόμενη μέρα

admin

Γ. Στουρνάρας: Επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Στουρνάρας: Σοβαροί οι κίνδυνοι από την καθυστέρηση αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων

admin

Stress tests: Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν να αποστέλλουν στοιχεία για την φετινή άσκηση αντοχής

admin