Image default
Τράπεζες

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-τραπεζιτών

Το σχέδιο «Ηρακλής, οι χρεώσεις στις συναλλαγές, η ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και η προστασία της πρώτης κατοικίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τις διοικήσεις των τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr η συζήτηση στα τέσσερα θέματα εξελίχθηκε ως εξής:

– Σχέδιο «Ηρακλής»: Τα οφέλη από την ένταξή του στο σχέδιο που προβλέπει την κρατική εγγύηση ύψους 9 δισ. ευρώ για τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων έως 30 δισ. ευρώ αναφέρθηκαν στην χθεσινή σύσκεψη με τους τραπεζίτης τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί. Από την πλευρά τους οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών τόνισαν ότι το βήμα είναι θετικό, ωστόσο περιμένουν να δουν τις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου και εν συνεχεία να μετρήσουν τα θετικά και τα αρνητικά της χρήσης του συγκεκριμένου εργαλείου.

Επίσης, οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι θα περιμένουν και την αξιολόγηση που θα κάνει στον «Ηρακλή» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το εποπτικό όργανο της κεντρικής τράπεζας θα δώσει δείκτη μηδενικού ρίσκου (zero risk weighted radio) για τα ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει συμμετοχή από το σύνολο του κλάδου.

– Χρηματοδότηση επιχειρήσεων: Την σύσκεψη απασχόλησε και το μέγα ζητούμενο για την ελληνική οικονομία που δεν είναι άλλο από την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σειρά από μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και φορολογικά κίνητρα ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων.

Όσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις στα ακίνητα αναμένεται να συμβάλλουν στην αναθέρμανση της αγοράς και κατ’ επέκταση στην περαιτέρω αύξηση των τιμών, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς σημαντικό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων φέρουν εξασφαλίσεις ακίνητα (οικιστικά, εμπορικά κ.ά.).

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους τόνισαν ότι οι τράπεζες τρέχουν ήδη δανειακά προγράμματα επιχειρήσεων κι εφόσον «βγάλουμε από τους ισολογισμούς μεγάλη μάζα κόκκινων δανείων θα είμαστε σε καλύτερη θέση να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία», ανέφεραν.

Αναφορά έγινε και στις «πράσινες» επενδύσεις και την χρηματοδότησή τους, για τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο.

– Πρώτη κατοικία: Οι δύο πλευρές συζήτησαν και για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και συμφώνησαν ότι οι δανειολήπτες πρέπει να ενημερωθούν πιο σωστά για τα οφέλη του και να αρθούν και τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια. Οι τραπεζίτες ζήτησαν να δοθούν κίνητρα στους δικηγόρους έτσι ώστε να οδηγούν τους πελάτες τους στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Κι αυτό διότι ακόμη και σήμερα, λένε οι τραπεζίτες, τους σπρώχνουν στα δικαστήρια.

– Χρεώσεις: Οι τραπεζίτες δεσμεύθηκαν ότι θα δουν με ιδιαίτερη ζέση τις χρεώσεις για περιοχές (νησιά κ.λπ.) που έχουν μόνο ένα ΑΤΜ και δεσμεύθηκαν να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα.

Σχετικα αρθρα

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Ξανά στο ταμπλό σήμερα η Πειραιώς με τιμή 4,785 ευρώ

admin

Β.Ψάλτης: «Η Alpha Bank έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα

admin

Επίθεση Σταϊκούρα σε ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες – Τι είπε για τρ.Πειραιώς

admin

«Ομοβροντία» αναβαθμίσεων για τη μετοχή της Alpha Bank – Ανεβάζει τον πήχυ και η J.P.Morgan Cazenove

admin

Πηγές ΤΧΣ: Προέχει το δημόσιο συμφέρον για την συμμετοχή στην ΑΜΚ της Πειραιώς

admin

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Απαντήσεις για την ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη

admin

Τράπεζες: Νέες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 17 δισ. ευρώ

admin

Τρ.Πειραιώς:Εξηγήσεις για την ΑΜΚ στην ΕΚ

admin