Image default
Οικονομία

Τραπεζικές χρεώσεις : Ποιες θα επαναξιολογηθούν

Μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν από την κυβέρνηση οι τράπεζες για τα χαράτσια στις τραπεζικές χρεώσεις που σχεδίαζαν να επιβάλλουν αποφάσισαν να επανεξετάσουν την τιμολογιακή πολιτική τους.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τις χρεώσεις αυτές άδικες, γεγονός που ανάγκασε τους τραπεζίτες να δεσμευθούν για επαναξιολόγηση της τιμολογιακής τους πολιτικής, στη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τις τράπεζες παράλληλα να μπουν δυναμικά στην ψηφιακή οικονομία προκειμένου να προσφέρουν καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες.

Οι τράπεζες διευρύνουν τις χρεώσεις και στις υπηρεσίες μέσω εναλλακτικών δικτύων και ψηφιακών καναλιών.

Διαβάστε επίσης: «Παράθυρο» να μην ισχύσουν οι νέες τραπεζικές χρεώσεις στις συναλλαγές

Αυτό, διότι τα έσοδά τους από άλλες εργασίες έχουν μειωθεί με προοπτική περαιτέρω συρρίκνωσης, καλούνται να μειώσουν με κάθε τρόπο το λειτουργικό κόστος και, παράλληλα, επενδύουν σταθερά μεγάλα ποσά για επενδύσεις στην τεχνολογία.

Οι τραπεζικές χρεώσεις

Τραπεζικές πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατάργηση να ξεκινήσει από χρεώσεις που έχουν επιβληθεί τελευταία στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως η επανέκδοση PIN και η ερώτηση υπολοίπου.

Επίσης, αναμένεται να καταργηθεί η επιβάρυνση των κατοίκων σε ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφορετικών τραπεζών

Από την άλλη οι τράπεζες, υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες που κοστίζουν ακριβά, όπως οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ όταν πρόκειται για πελάτες άλλων τραπεζών.

Που επιβάλλονται τραπεζικές χρεώσεις

Όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει από το καλοκαίρι και μετά, στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, από την τράπεζα που έχει εκδοθεί η κάρτα τους διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για στους Έλληνες.

Οι συναλλαγές σε ΑΤΜ της τράπεζας τους παραμένουν χωρίς προμήθεια.

Επίσης, τραπεζικές χρεώσεις επιβάλλονται πλέον και σε συναλλαγές, όπως για επανέκδοση χρεωστικών καρτών μέχρι και 5-6 ευρώ είτε αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη (απώλεια κάρτας), είτε όχι, όπως εάν η κάρτα εκλάπη ή απλώς έληξε, για αλλαγή/απεμπλοκή pin, με την νέα χρέωση να έχει ενσωματωθεί ήδη στους τιμοκαταλόγους κάποιων τραπεζών, οι μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού καθώς και οι πληρωμές εισφορών ΕΦΚΑ από κάποιες τράπεζες που κυμαίνονται μέχρι και 50 λεπτά.

Προμήθειες υπάρχουν και σε άλλες επίσης συναλλαγές μέσω ψηφιακών εναλλακτικών δικτύων που οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν στην τιμολογιακή τους πολιτική που είναι προσβάσιμη στην πελατεία τους.

Επίσης, ανάλογα με την τράπεζα οι πιστωτικές κάρτες επιβαρύνονται με ετήσια προμήθεια-συνδρομή που κυμαίνεται γύρω στα 30 ευρώ και παραπάνω, κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια.

Σχετικα αρθρα

Ντράγκι : Επίσκεψη στην Αθήνα – Με ποιους θα συναντηθεί

admin

Οι δύο πιθανές κινήσεις – απάντηση στο άλμα της τιμής του πετρελαίου

admin

Θεσμοί : Επιμένουν στο δημοσιονομικό κενό για το 2020, ζητούν plan B ως τις 15 Οκτωβρίου

admin

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Ποιες χρειάζεται να μαζέψετε για να γλιτώσετε φόρο

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης : Πρεμιέρα με φθηνότερη τιμή

admin

Γουίλμπουρ Ρος: Οι ΗΠΑ θέλουν μια «σωστή» εμπορική συμφωνία με την Κίνα

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης : Μειωμένες οι παραγγελίες από τα νοικοκυριά

admin

Τι σηματοδεί η απόφαση του ΣτΕ για επικουρικές, αναδρομικά και εισφορές

admin

Φορολοταρία Αυγούστου : Δείτε αν κερδίσατε 1000 ευρώ

admin

Πώς θα προσφέρετε την καλύτερη ξενοδοχειακή εμπειρία

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκίνημα με άνοδο

admin

Χρηματιστήριο: Πτωτικές τάσεις στο ξεκίνημα

admin

Μηταράκης: Η νέα επικουρική σύνταξη θα έχει τη λογική του ατομικού κουμπαρά

admin

Eurostat: Στο 0,9% αναμένεται ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

admin

Η Forthnet στο digital economy forum 2019 του ΣΕΠΕ

admin

Η Καμπύλη Αποδόσεων και η συνεχιζόμενη Μεγάλη Ύφεση

admin

Σταϊκούρας : Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα

admin

Νέα άνοδος του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο στις 107 μονάδες

admin