Image default
Πολιτική

Υπόθεση Novartis: Οι εισαγγελείς ζητούν δικαστική συνδρομή από ΗΠΑ για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Άμεση ήταν η δικονομική παρέμβαση των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη στο ζήτημα της σκευωρίας της Novartis και ειδικά ως προς τους προστατευόμενους μάρτυρες που φέρονται ότι κατέθεσαν στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αναζητούν έγγραφα και άλλα στοιχεία από οποιαδήποτε υπηρεσία ή φορέα εντός ή εκτός Ελλάδος.
Κατ΄ αρχάς κατόπιν αιτήματος της Βουλής οι εισαγγελείς διαβιβάζουν σήμερα τα υπόλοιπα αντίγραφα της δικογραφίας για να συσχετιστούν στο φάκελο της προκαταρκτικής επιτροπής του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μεταξύ των εγγράφων περιλαμβάνεται και έγγραφο των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Το έγγραφο των δύο εισαγγελέων έχει την έννοια της δικαστικής συνδρομής και διαβιβάζεται μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.
Με το έγγραφό τους αυτό ζητούν να τους γνωστοποιήσουν όσο το δυνατό συντομότερα εάν για την υπόθεση της Novartis έχουν εξεταστεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες οι τρεις προστατευόμενοι στην Ελλάδα μάρτυρες εκ των οποίων ο ένας έπαψε να είναι σε καθεστώς προστασίας και σε καταφατική περίπτωση να αποσταλούν αντίγραφα των καταθέσεων τους, καθώς και να τους ενημερώσουν αν από τις καταθέσεις αυτές αποκόμισαν βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας χρηματικά οφέλη και ποια ή αν προσδοκούσαν βασικώς τέτοια οφέλη.
Επίσης, ζητούν να τους γνωρίσουν εάν έχουν εξεταστεί για την ίδια υπόθεση άλλοι μάρτυρες εκτός των ανωτέρω Ελλήνων και σε θετική περίπτωση να τους στείλουν αντίγραφα των καταθέσεων αυτών
Τέλος, ζητούν να τους ενημερώσουν για την πορεία των ερευνών τους και ειδικότερα εάν αυτή έχει περατωθεί και σε θετική περίπτωση ποιο είναι αποτέλεσμα της.
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν αποσκοπούν σε οικονομικό όφελος ή ανταλλάγματα, ενώ σύμφωνα με την νομοθεσία των ΗΠΑ, οι προστατευόμενοι έχουν οικονομικό όφελος το οποίο ανάγεται σε ποσοστό επί του οικονομικού προστίμου που θα επιβληθεί στην φαρμακοβιομηχανία, ενώ ποσοστό από αυτή την αμοιβή θα λάβει και ο δικηγόρος τους.
Να σημειωθεί ότι χθες προσήλθε στο γραφείο των δυο εισαγγελέων ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης, ο οποίος ήταν ο συνήγορος των 3 προστατευόμενων μαρτύρων οι οποίοι εμφανίζονται ως καλόγηροι με βενετσιάνικου τύπου μάσκες στα πρόσωπά τους να καταθέτουν FBI, κατά το ντοκιμαντέρ που προέβαλε με τον τίτλο «Η στρατηγική», η ιταλόφωνη κρατική τηλεόραση της Ελβετίας (RSI) για την υπόθεση της Novartis.,Αδωνις Γεργιάδης
Δύο ώρες περίπου διήρκεσε η κατάθεση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζάχαρη για την σκευωρία της Novartis.
Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε ως μάρτυρας στο πλαίσιο της έρευνας για τους χειρισμούς των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε εφ΄ όλης της ύλης, όπως είπε συνήγορος του Μιχάλης Δημητρακόπουλος και κατά την έξοδό του από τον εισαγγελικό γραφείο αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ είναι Εισαγγελία δεν είναι τηλεόραση».
Παράλληλα, σε δήλωσή του ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Γεωργιάδης προσήλθε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου Όχι ως μηνυτής, όχι ως διάδικος αλλά ως μάρτυρας στο πλαίσιο της έρευνας αυτής της δυσώδους υπόθεσης και ειδικά για όσα ανέφεραν οι εισαγγελείς Ιωάννης Αγγελής και Ελένη Ράικου, οι οποίοι κατήγγειλαν παρεμβάσεις στο έργο τους από πρώην αναπληρωτή υπουργό.
Υπενθυμίζεται ότι για τον κ. Γεωργιάδη η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έχει αποφανθεί ακόμη για την αρχειοθέτηση ή μη της δικογραφίας που τον αφορά σε σχέση με την Novartis, ενώ ο ίδιος έχει μιλήσει για «σκευωρία».

Σχετικα αρθρα

Δημοσκόπηση MRB: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας θέλουν οι πολίτες

admin

Βουλή: Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

admin

Φεστιβάλ Σπούτνικ: Το τρυφερό τετ α τετ με την Μπαζιάνα, η αγκαλιά με τον Φλαμπουράρη και η χαρά του Κουβέλη

admin

Μητσοτάκης στο Politico: Λάθος η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου

admin

Γεννηματά: Οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν έχουν όριο

admin

Πού και πότε θα… ξαναμιλήσει ο Κώστας Καραμανλής

admin

Η δολοφονία του Έλληνα πρωθυπουργού στα σκαλιά της Βουλής

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Το όραμα της ΝΔ για την Παιδεία συνοψίζεται στη συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης

admin

Στεφανής: Ούτε μία στο εκατομμύριο να έχουμε πυροβολήσει μετανάστη

admin

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μέρκελ για τη Λιβύη και την διάσκεψη του Βερολίνου

admin

Παυλόπουλος: Ελληνες και Ιρλανδοί μοιράζονται πολλά κοινά

admin

Μεταναστευτικό, Δένδιας: Οργανωμένη επιχείρηση, που ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την κυβέρνηση Ερντογάν

admin

Θεοδωρικάκος για Έβρο: Ενωμένοι να διασφαλίσουμε τα σύνορα της πατρίδας μας

admin

Κυβέρνηση: Τέλος εποχής με την άρση των capital control – Τι θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ

admin

Σκληρή κόντρα Χρυσοχοΐδη – Βούτση για την ΕΛΑΣ: «Να πάτε στις λαϊκές συνοικίες – Τίποτα δεν κάνατε»

admin

Μεταναστευτικό: Ο Δένδιας ενημερώνει την Τετάρτη τους εκπροσώπους των κομμάτων

admin

Στο Λονδίνο ο Δημήτρης Κουτσούμπας

admin

«Ανεξάρτητη και αξιόπιστη» έρευνα ζητά η Κομισιόν για τη συντριβή του Boeing στο Ιράν

admin