Image default
Οικονομία

Για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2017 η τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό επιτόκιο

Η Τράπεζα της Ρωσίας για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2017 μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στο 6,5% σε συνθήκες ταχείας επιβράδυνσης του πληθωρισμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση, του το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Ρωσίας.

Η Τράπεζα της Ρωσίας διαπιστώνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ότι «η επιβράδυνση του πληθωρισμού συντελείται με γρηγορότερους ρυθμούς, από αυτούς που προβλέπονταν» «οι πληθωριστικές τάσεις συνεχίζουν να μειώνονται» και «οι ρυθμοί ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας παραμένουν συγκρατημένοι».

Στην ελάφρυνση των χρηματοπιστωτικών όρων συνέβαλλε μεταξύ άλλων και η αλλαγή που παρατηρήθηκε όσον αφορά στις προσδοκίες που είχαν για την πορεία του βασικού επιτοκίου, οι συμμετέχοντες στην χρηματοοικονομική αγορά, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ρωσίας. Η οικονομική εφημερίδα Vedomosti επισημαίνει ότι η Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε για τέταρτη φορά το βασικό επιτόκιο από τις αρχές του έτους, αλλά για πρώτη φορά τόσο αισθητά, καθώς τις τρεις προηγούμενες φορές το βασικό επιτόκιο μειώνονταν κατά 25 μονάδες βάσης. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων από το - αναλυτών, γράφει η εφημερίδα, πίστευαν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κάνει την ίδια μείωση, ενώ μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων προέβλεψε ότι η μείωση θα γίνει κατά 50 μονάδες βάσης.

Η διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα, είχε μιλήσει για μια αποφασιστική μείωση του βασικού επιτοκίου στα μέσα Οκτωβρίου. Αλλά ένα τέτοιο σαφές σήμα στην αγορά, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Rosbank η Κεντρική Τράπεζα είχε να δώσει από τα τέλη του 2017.

Η εφημερίδα Vedomosti επισημαίνει ότι την Κεντρική Τράπεζα ώθησαν στην απόφαση της αυτή μερικοί δείκτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Αρχής, ο ετήσιος πληθωρισμός στις 21 Οκτωβρίου ανήρχετο στο 3,8%, ποσοστό χαμηλότερο από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας που ήταν το 4%. Από την στιγμή της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, παρά την μείωση κατά 5% της τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ισοτιμία του ρουβλίου ενισχύθηκε περίπου κατά 3%. Επίσης παραμονές της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, η Κεντρική τράπεζα έδωσε στην δημοσιότητα στοιχεία για τις πληθωριστικές προσδοκίες, οι οποίες τον Οκτώβριο παρουσίασαν μείωση από το 8,9% στο 8,6% , και μια τέτοια εκτίμηση είχε παρατηρηθεί τον Μάιο του 2018.

Η Κεντρική Τράπεζα δεν αποκλείει μια ακόμη μείωση του βασικού επιτοκίου έως το τέλος του έτους στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 13 Δεκεμβρίου. Η απόφαση όμως και αυτή την φορά θα εξαρτηθεί από την δυναμική του πληθωρισμού, τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και των κινδύνων που απορρέουν από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες.

Σχετικα αρθρα

Ακίνητα : Ποιοι γλιτώνουν τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις

admin

Λιβύη : Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία δεν γνώριζε για τη συμφωνία του Ερντογάν

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο «άναψε πράσινο» στην Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ

admin

Διεθνής αναγνώριση για την εταιρεία ΒΙΚΟΣ

admin

Πενταψήφια νούμερα : Έρχεται νέο αυστηρό πλαίσιο

admin

Σίτι: Θα χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας μετά το Brexit

admin

Ο όμιλος του κοιτάσματος αερίου «Λεβιάθαν» αναζητεί εταίρους για να επεκταθεί

admin

Επέστρεψαν οι κινέζικες… ανησυχίες και έπληξαν τη Wall Street

admin

Φορολογικό νομοσχέδιο: Έξι ανατροπές στα ακίνητα, βαριές καμπάνες έως 100.000 ευρώ για Airbnb

admin

Γερμανικός Τύπος: Ο Μητσοτάκης στρώνει κόκκινο χαλί στους επενδυτές

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Ανοδικά το γ΄ τρίμηνο οι δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες

admin

Υπουργός Οικονομικών Βρετανίας για Brexit: Σε σωστή προσέγγιση η συμφωνία

admin

Πρώτη κατοικία : Φρένο στον «χαρτοπόλεμο» δικαιολογητικών για την προστασία της

admin

Γεωργιάδης: Ασχολούμαστε με επενδύσεις σοβαρών επιχειρηματιών

admin

Manpower: Μία στις δύο θέσεις παραγωγής θα αλλάξει την επόμενη πενταετία

admin

Βρούτσης: Το νέο ασφαλιστικό έχει βιωσιμότητα ως το 2070

admin

Το 93% των συναλλαγών μέσω κινητών το 2019 ήταν κακόβουλες

admin

ΕΛΣΤΑΤ : Στο 16,8% η ανεργία τον Σεπτέμβριο

admin