Image default
Πρώτο Θέμα

Σε αναμμένα κάρβουνα ο Zuckerberg για το libra

Το πρωί της Τετάρτης, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει ο διαδικτυακός όμιλος στην ανάπτυξη του libra, ενός κρυπτονομίσματος υποστηριζόμενο από ένα καλάθι σταθερών διεθνών περιουσιακών στοιχείων και σχεδιασμένο να μπορεί να δαπανηθεί οπουδήποτε στον κόσμο.

Η Ένωση του Libra, μια σύμπραξη εταιρειών που θα διαχειρίζονται το πρότζεκτ, αντιμετωπίζει σκληρό σκεπτικισμό και αβεβαιότητα από τις ρυθμιστικές αρχές για το νέο κρυπτονόμισμα. Μέχρι στιγμής, επτά από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της εν λόγω ένωσης αποσύρθηκαν από το εγχείρημα σε λιγότερο από έναν μήνα. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ονόματα όπως PayPal, Visa, Mastercard, Stripe, Mercado Pago, Booking Holdings και eBay. Έτσι, 21 εταιρείες παραμένουν και υποστηρίζουν την Ένωση του Libra, όπως οι Uber, Spotify και Vodafone. Επίσης, αν και ο Zuckerberg  έχει υποσχεθεί να συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές, απομένει πολύς δρόμος προκειμένου οι πολιτικοί να δώσουν το πράσινο φως για το λανσάρισμα του κρυπτονομίσματος.

Ο Zuckerberg εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής έτοιμος να παρέχει άμεση ενημέρωση και περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια του Facebook για το κρυπτονόμισμα. Ωστόσο, δεν εξήγησε με σαφήνεια αφενός πώς το Facebook αναμένει να επωφεληθεί από το libra και, αφετέρου, εάν το σχέδιο δεν αφορά τα χρήματα, γιατί έχει αναλάβει ενα τόσο πολύπλοκο πρότζεκτ.

Εκ του αποτελέσματος, δεν πείστηκαν όλοι από την κατάθεση του Zuckerberg. Ο γερουσιαστής της Καλιφόρνιας, Brad Sherman, άσκησε δριμεία κριτική κατά των κρυπτονομισμάτων, επειδή -σύμφωνα με την άποψή του- χρησιμοποιούνται από τους εγκληματίες, ενώ προειδοποίησε πως τέτοια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να απειλήσουν την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της επιτροπής, Maxine Waters, όπως φάνηκε από την εναρκτήρια τοποθέτησή της:

“Θα ήταν ωφέλιμο για όλους εάν το Facebook επικεντρωνόταν στην επίλυση των ήδη υπαρχόντων μειονεκτημάτων, ελλείψεων και αποτυχιών του, προτού αναλάβει την ανάπτυξη ενός κρυπτονομίσματος”.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων

Με το libra στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, το bitcoin κατέγραψε απώλειες την Τετάρτη. Η τιμή του έπεσε στα 7.307,39 δολάρια, τη χαμηλότερη από τις 18 Μαΐου. Σε αυτό το σημείο, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα διεθνώς έχει χάσει σχεδόν τη μισή του αξία από τον Ιούνιο, όταν η τιμή του είχε ανέλθει στα 14.000 δολάρια.

Ο Jeff Dorman, επικεφαλής αναλυτής της Arca, ανέφερε ότι ο αυστηρός ρυθμιστικός έλεγχος ώθησε τις πωλήσεις του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων λίγες ώρες μετά την κατάθεση του Zuckerberg.

Το bitcoin όμως επανέκαμψε την Παρασκευή, έφτασε για λίγο στα 10.000 δολάρια, αλλά λίγο αργότερα παρέμεινε λίγο πάνω από τα 9.000 δολάρια.

Ripple CEO: Το Facebook έχει έλλειμμα εμπιστοσύνης

Ο CEO του ripple, Brad Garlinghouse, δήλωσε στο FOX Business πως το έλλειμμα εμπιστοσύνης του Facebook αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη του libra. Ακόμη, έψεξε τον Zuckerberg, ο οποίος είπε στο Κογκρέσο πως με το libra θα επεκταθεί η οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ.

Την Τρίτη η ripple ανέφερε ότι ανοίγει ένα γραφείο στην Ουάσινγκτον, χάρη στο οποίο γίνεται η πρώτη εταιρεία κρυπτονομίσματος και blockchain με τμήμα αφιερωμένο στις σχέσεις/επικοινωνία με την κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές.

Επιχειρηματικότητα

Εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε η σύμπραξη μεγάλων λογιστικών εταιρειών με τις ConsenSys, Microsoft, με σκοπό τη δημιουργία ενός εργαλείου που θα βοηθά τους λογιστές και τα οικονομικά στελέχη επιχειρήσεων να αξιολογούν ψηφιακά τα περιουσιακά στοιχεία και την τεχνολογία blockchain.

Σχετικα αρθρα

Ο Έλληνας επιχειρηματίας που κατέκτησε την Αργεντινή

admin

Οι εκλογές με τα μάτια των ξένων

admin

Τρεις ήττες για την Τερέζα Μέι

admin

Το παιδί-θαύμα της λιτότητας φτάνει σε προ κρίσης επίπεδα

admin

Το Χ.Α, το κλείσιμο το short και τα νέα δεδομένα

admin

Ποιο είναι το καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα;

admin

«Απόβαση» ΟΤΕ στις διενθείς αγορές! – 2.5 Δισ. € με 1%!

admin

Τι κρύβεται πίσω από τα σχέδια της Αγγελα Μέρκελ για μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων»

admin

Οι παγκόσμιες μετοχές υποχωρούν καθώς οι εντάσεις των ΗΠΑ-Κίνας εξαπλώνονται και πάλι

admin

Αλλαγή του πολιτικού χάρτη στη Γερμανία από Σεπτέμβριο;

admin

Η Ιταλία είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης

admin

Eurogroup: Μπορούμε να αντέξουμε το σοκ του ιταλικού δημοψηφίσματος

admin

Hannoversche Allgemeine: Θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας

admin

Ναι, η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ

admin

Economist: 12 γεγονότα- τάσεις που θα σημαδέψουν το 2020

admin

Περισσότερες οι κερδοφόρες βιομηχανίες της Αττικής το 2013

admin

Το… βρήκε από τον Σαρκοζί, η Λεπέν

admin

Χ. Σταϊκούρας: Το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών ενισχύει τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας

admin