Image default
Ευρώπη Πρώτο Θέμα

Brexit: Ο Τζόνσον, το blame game…

Το «Brexit πάση θυσία στις 31 Οκτωβρίου» τελείωσε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν επί της αρχής να δώσουν μία ακόμη αναβολή έως τις 31 Ιανουαρίου, όπερ σημαίνει ότι την Πέμπτη η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει του χρονοδιαγράμματος. Η αναβολή είναι ξανά ευέλικτη – «flextension», κατά τον ορισμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Θεωρητικά, η Βρετανία διατηρεί το δικαίωμα να ανοίξει νωρίτερα από τη νέα διορία την πόρτα της Ένωσης, εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο καταλήξει με ποιους όρους θα το κάνει. Πρακτικά όμως, η νέα αναβολή είναι μία μεγάλη προσωπική ήττα για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Και με αυτήν θα πρέπει να πορευτεί προς τις πρόωρες κάλπες που δίχως συγκλονιστικού απροόπτου θα στηθούν εντός του Δεκεμβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανέβηκε στον πρωθυπουργικό θώκο με το σύνθημα «Brexit με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου». Από τις 24 Ιουλίου, οπότε διαδέχτηκε την Τερέζα Μέι επανέλαβε το σύνθημά του δεκάδες φορές – έως ότου τουλάχιστον άρχισαν ξανά οι επίσημες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την έξοδο της χώρας. Στην προσπάθειά του μάλιστα να τηρήσει τη δέσμευσή του, ζήτησε από τη βασίλισσα την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου, η οποία ωστόσο κρίθηκε παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Για τα μάτια των Βρετανών ψηφοφόρων, ο Τζόνσον έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μην αναβληθεί ξανά η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. Αναγκάστηκε ακόμη και σε περαιτέρω υποχωρήσεις για τα ιρλανδικά σύνορα, προκειμένου να αφαιρεθεί από την αρχική συμφωνία το λεγόμενο backstop. Παραταύτα, βάσει του Νόμου Μπεν, ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει τρίμηνη αναβολή. Αισθάνεται το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί για την αθέτηση της βασικής υπόσχεσης που τον έφερε στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ;

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει καμία ευθύνη. Και αφού ο στόχος της νέας συμφωνίας με την Ε.Ε. επετεύχθη – οπότε το blame game με τις Βρυξέλλες δεν έχει πια νόημα – ο Βρετανός πρωθυπουργός ετοιμάζεται να παίξει το ίδιο παιχνίδι με το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Ο πρωθυπουργός δεν έχει δει ακόμη την απάντηση της Ε.Ε. στο αίτημα για αναβολή του Brexit και θα απαντήσει μόλις μελετήσει τις λεπτομέρειες. Η άποψή του δεν έχει αλλάξει: το κοινοβούλιο δεν έπρεπε να βάλει τη Βρετανία σε αυτή τη θέση. Έπρεπε να αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον, ο οποίος επισκέθηκε σήμερα το Έσεξ για την υπόθεση με τους 39 νεκρούς στο φορτηγό.

Για τον Βρετανό πρωθυπουργό, οι πρόωρες εκλογές είναι ρίσκο, αλλά και μονόδρομος. Μία μερίδα ψηφοφόρων που πείστηκαν από το Brexit στις 31 Οκτωβρίου πιθανότατα θα θελήσει να τον τιμωρήσει στις κάλπες. Είναι αδύνατον ωστόσο να συνεχίσει στη θέση που βρίσκεται χωρίς λαϊκή εντολή. Ο ίδιος θα προτείνει αργότερα στο κοινοβούλιο εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει μέχρι στιγμής ότι θα στηρίξει νέες εκλογές, εφόσον δεν απομακρυνθεί τελείως ο κίνδυνος του no deal. Η βασικότερη ανησυχία που εκφράζει το κόμμα της αντιπολίτευσης είναι ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις νέες εκλογές δεν θα έχει αναλάβει καθήκοντα έως τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε ο χρόνος που μένει για να επικυρωθεί μία νέα συμφωνία θα είναι πολύ λίγος.

Σχετικα αρθρα

Αγωνία για την προσφυγική συμφωνία ΕE-Toυρκίας

admin

Μέτρα τώρα ή παράταση του μνημονίου!

admin

Ο κόσμος δεν μπορεί να βγει από ύφεση ξοδεύοντας…

admin

Brexit: Χωρίς τέλος το βρετανικό σήριαλ, ο Τζόνσον επιμένει

admin

Τα 35 μνημονιακά προαπαιτούμενα που απομένουν εως το 2022

admin

Bloomberg: Πώς θα επιβληθούν τα capital controls στην Ελλάδα

admin

Η Ελλάδα κατηγορεί το ΔΝΤ για την καθυστέρηση της αξιολόγησης

admin

Trump: Το ευρώ είναι 22% φτηνότερο από το δολάριο!

admin

Ο Σουλτς, τα ψαροχώρια και το δράμα των προγνωστικών

admin

Όλο και πιο πιθανό το να μην πραγματοποιηθεί ποτέ το Brexit

admin

Η ΕΕ ενέκρινε 225 εκ. ευρώ για το Λαμία-Ξυνιάδα του Ε65

admin

Έτοιμοι για… πάρτι οι λαθρέμποροι καυσίμων!

admin

Οι συνομιλίες συνασπισμού της Γερμανίας μπαίνουν στην τελική ευθεία

admin

Ράλι στο ΧΑ – Στο +18% η Πειραιώς

admin

SZ: Ερντογάν, ο αναγκαίος απρόβλεπτος εταίρος

admin

Γιατί χρειαζόμαστε μια νέα ελληνική κρίση

admin

Οι εκλογές με τα μάτια των ξένων

admin

Άγριος πετρελαϊκός πόλεμος στον Πούτιν!

admin