Image default
Ευρώπη Πρώτο Θέμα

Brexit: Ο Τζόνσον, το blame game…

Το «Brexit πάση θυσία στις 31 Οκτωβρίου» τελείωσε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν επί της αρχής να δώσουν μία ακόμη αναβολή έως τις 31 Ιανουαρίου, όπερ σημαίνει ότι την Πέμπτη η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει του χρονοδιαγράμματος. Η αναβολή είναι ξανά ευέλικτη – «flextension», κατά τον ορισμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Θεωρητικά, η Βρετανία διατηρεί το δικαίωμα να ανοίξει νωρίτερα από τη νέα διορία την πόρτα της Ένωσης, εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο καταλήξει με ποιους όρους θα το κάνει. Πρακτικά όμως, η νέα αναβολή είναι μία μεγάλη προσωπική ήττα για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Και με αυτήν θα πρέπει να πορευτεί προς τις πρόωρες κάλπες που δίχως συγκλονιστικού απροόπτου θα στηθούν εντός του Δεκεμβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανέβηκε στον πρωθυπουργικό θώκο με το σύνθημα «Brexit με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου». Από τις 24 Ιουλίου, οπότε διαδέχτηκε την Τερέζα Μέι επανέλαβε το σύνθημά του δεκάδες φορές – έως ότου τουλάχιστον άρχισαν ξανά οι επίσημες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την έξοδο της χώρας. Στην προσπάθειά του μάλιστα να τηρήσει τη δέσμευσή του, ζήτησε από τη βασίλισσα την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου, η οποία ωστόσο κρίθηκε παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Για τα μάτια των Βρετανών ψηφοφόρων, ο Τζόνσον έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μην αναβληθεί ξανά η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. Αναγκάστηκε ακόμη και σε περαιτέρω υποχωρήσεις για τα ιρλανδικά σύνορα, προκειμένου να αφαιρεθεί από την αρχική συμφωνία το λεγόμενο backstop. Παραταύτα, βάσει του Νόμου Μπεν, ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει τρίμηνη αναβολή. Αισθάνεται το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί για την αθέτηση της βασικής υπόσχεσης που τον έφερε στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ;

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει καμία ευθύνη. Και αφού ο στόχος της νέας συμφωνίας με την Ε.Ε. επετεύχθη – οπότε το blame game με τις Βρυξέλλες δεν έχει πια νόημα – ο Βρετανός πρωθυπουργός ετοιμάζεται να παίξει το ίδιο παιχνίδι με το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Ο πρωθυπουργός δεν έχει δει ακόμη την απάντηση της Ε.Ε. στο αίτημα για αναβολή του Brexit και θα απαντήσει μόλις μελετήσει τις λεπτομέρειες. Η άποψή του δεν έχει αλλάξει: το κοινοβούλιο δεν έπρεπε να βάλει τη Βρετανία σε αυτή τη θέση. Έπρεπε να αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον, ο οποίος επισκέθηκε σήμερα το Έσεξ για την υπόθεση με τους 39 νεκρούς στο φορτηγό.

Για τον Βρετανό πρωθυπουργό, οι πρόωρες εκλογές είναι ρίσκο, αλλά και μονόδρομος. Μία μερίδα ψηφοφόρων που πείστηκαν από το Brexit στις 31 Οκτωβρίου πιθανότατα θα θελήσει να τον τιμωρήσει στις κάλπες. Είναι αδύνατον ωστόσο να συνεχίσει στη θέση που βρίσκεται χωρίς λαϊκή εντολή. Ο ίδιος θα προτείνει αργότερα στο κοινοβούλιο εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει μέχρι στιγμής ότι θα στηρίξει νέες εκλογές, εφόσον δεν απομακρυνθεί τελείως ο κίνδυνος του no deal. Η βασικότερη ανησυχία που εκφράζει το κόμμα της αντιπολίτευσης είναι ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις νέες εκλογές δεν θα έχει αναλάβει καθήκοντα έως τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε ο χρόνος που μένει για να επικυρωθεί μία νέα συμφωνία θα είναι πολύ λίγος.

Σχετικα αρθρα

Κροατία: Συμφωνία HBOR και ΕΤΕπ για πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης

admin

Γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκλίνεται στην Κίνα

admin

Τα χρέη έχουν πνίξει τα νοικοκυριά – Πώς να προστατευτείτε από τις κατασχέσεις

admin

Ερντογάν – Τραμπ: μια δύσκολη σχέση

admin

Bloomberg: Τι θα κάνει η Ελλάδα τα χρήματα που θα βγάλει από τις αγορές

admin

Μία εναλλακτική λύση για τα σφάλματα του συστήματος

admin

Χαμηλότερη ήταν η διείσδυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας το 2014

admin

Επιστροφή στην ανάπτυξη για την αγορά ακινήτων μετά από μία δεκαετία κρίσης

admin

Το «πλάνο» Χαρδούβελη για την επόμενη ημέρα

admin

Μάριο Ντράγκι: Το τελευταίο μήνυμα για Ελλάδα και Ευρωζώνη

admin

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να είναι πια ο «χωροφύλακας του πλανήτη»

admin

ΟΛΟ το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι προβλέπει

admin

Σεισμικά κύματα από την Ρώμη στην Ευρώπη!

admin

Γερμανικός Τύπος: Έκτακτο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την Κομισιόν

admin

Δωρεάν εισιτήρια μετρό, αν ανακυκλώσεις στη Ρώμη

admin

ΔΕΕ: Αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο οι μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος στην Πολωνία

admin

Η μονόπλευρη «ειδική» σχέση της Βρετανίας με την Αμερική

admin

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι ιστορική, αν κρατήσει

admin