Image default
Επιχειρήσεις

ΑΧΑ: Καθοριστικός ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής

Με την κλιματική αλλαγή να έχει μετονομαστεί επισήμως σε κλιματική κρίση και τις καθημερινές προεκτάσεις της να επηρεάζουν ξεκάθαρα το παρόν και το μέλλον της ζωής μας, η τεχνογνωσία του ασφαλιστικού τομέα γίνεται ολοένα και πιο αναγκαία για τη διαχείριση φυσικών φαινομένων που εξελίσσονται με ασύμμετρους για τον άνθρωπο ρυθμούς.

Αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για άμεση και στοχευμένη δράση η ΑΧΑ συστρατεύτηκε με την παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της ραγδαίας κατάστασης, της οποίας ηγείται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΧΑ Ελλάδας, κ. Ερρίκος Μοάτσος, στο 3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που διεξήχθη στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η διαχείριση αυτού του «χωρίς σύνορα» φαινομένου μπορεί να συντονιστεί μέσα από 4 βασικούς άξονες:

 Την ενημέρωση για τους κινδύνους και την αξία της πρόληψης,

 Τη χρηματοδότηση και τη στήριξη της ακαδημαϊκής έρευνας,

 Τη χρηματοδότηση των οικονομικών επιπτώσεων,

 Τη στήριξη των επενδύσεων σε φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.

«Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε φυσικά φαινόμενα που εκδηλώνονται σε μικρότερη χρονική συχνότητα αλλά με βίαιο τρόπο ως προς τις συνέπειες που επιφέρουν. Για τον λόγο αυτό, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καλούμαστε να στηρίξουμε την ενημέρωση των πολιτών και να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν αυτούς τους κινδύνους, καθώς και να αντιληφθούν πώς μπορούμε να επηρεάσουμε την εμφάνισή τους». «Η πρόληψη στοιχίζει λιγότερο από την αποκατάσταση», παρότι η επένδυση που απαιτεί δεν είναι προφανής σε ένα πρώτο στάδιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοάτσος.

Η πολυπλοκότητα του φαινομένου απαιτεί, παράλληλα, ενδυνάμωση της ακαδημαϊκής γνώσης και η χρηματοδότηση ερευνών που σχετίζονται με αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Μέσα από το Ταμείο Ερευνών της η ΑΧΑ έχει επενδύσει συνολικά κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ, σε διάστημα 10 ετών, έχοντας δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και στην ανθεκτικότητα των πόλεων για την καλύτερη δυνατή προστασία των πολιτών.

Μιλώντας, επίσης, για τη χρηματοδότηση των οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο Επικεφαλής της «ΑΧΑ Ασφαλιστική» τόνισε ότι «παρατηρείται ένα μεγάλο protection gap, καθώς – σύμφωνα με μελέτη της Munich Re- το ετήσιο κόστος ανήλθε στα 330 δις € το 2017 και μόνο το 40% είναι ασφαλισμένο, ενώ στην Ελλάδα μόνο το 15% των κατοικιών παρουσιάζονται ασφαλισμένες». Στο σημείο αυτό ο Ερρίκος Μοάτσος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανάγκη διαχείρισης αυτού του κενού προστασίας, το οποίο είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη την, ήδη, υψηλή σεισμική δραστηριότητά της, 50% του συνόλου της Ευρώπης – και την ασφάλιση, μόλις, του 15% των Ελληνικών κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ανέλαβε, πρόσφατα, την πρωτοβουλία σχεδιασμού ενός εθνικού συστήματος χρηματοδότησης φυσικών καταστροφών.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε, τέλος, στην ανάγκη αντικατάστασης ρυπογόνων μορφών ενέργειας, όπως ο ορυκτός άνθρακας και τα oil sands, από μορφές φιλικές προς το περιβάλλον, όπως έχουν οριστεί στο COP 21 και άλλες αντίστοιχες θεσμικές διασκέψεις παγκόσμιας εμβέλειας. Ηγέτιδες ασφαλιστικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η ΑΧΑ, – που είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές – αποσύρουν τις επενδύσεις τους από αντίστοιχες δραστηριότητες και θέτουν περιορισμούς, μέχρι και αποκλεισμό, από την ασφάλιση εγκαταστάσεων εξόρυξης ορυκτού άνθρακα.

Σχετικα αρθρα

Χρήστος Μεγάλου: Φιλόδοξοι στόχοι για χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα

admin

Ημερίδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό από την Ευρωπαϊκή Πίστη

admin

Δέσμευση Energean για μηδενικούς ρύπους ως το 2050

admin

CHRO ΟΤΕ: Διαμορφώνουμε εργασιακό περιβάλλον με σεβασμό στη διαφορετικότητα

admin

ΜΕΤΡΟ: Αύξηση τζίρου 6% το 2019

admin

Πρόταση μίσθωσης παραγωγικών εγκαταστάσεων της ΕΒΖ από την Innovation Brain

admin

Ιnfo Quest: Εκπαίδευση συνεργατών στις δικτυακές λύσεις της Cisco

admin

Intercontinental: Στις 17/12 η ΓΣ για την έκδοση ομολόγου έως €45 εκατ.

admin

Χατζηδακης: Θετική η έκθεση βιωσιμότητας του ορκωτού για τη ΔΕΗ

admin

O Όμιλος Κοπελούζου απέκτησε το 10% της Senfluga

admin

Υπόθεση Praxia: Στον πάγο το ενδιαφέρον της Duet

admin

Στην Andromeda ο έλεγχος της Περσεύς

admin

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική:  Βράβευση στο διαγωνισμό Mobile Excellence Awards

admin

Ζάκυνθος: Η επένδυση του εμίρη, οι πιέσεις Αδ. Γεωργιάδη και ο δήμαρχος

admin

ΕΤΕ: Βεβαίωση κανονιστικής συμμόρφωσης από την TUV Austria

admin

Βραβείο καλύτερης ασφαλιστικής 2020 για την Εθνική Ασφαλιστική

admin

ΔΕΔΔΗΕ: Τετραπλή πιστοποίηση για την ασφάλεια Εγκαταστάσεων, Εργασίας και Διαχείρισης Πληροφοριών

admin

Νέες δραστηριότητες και προϊόντα για την Audiovisual

admin