Image default
Ευρώπη

Η Βουλγαρία αποβάλλει ρώσο διπλωμάτη για λόγους κατασκοπείας

Ένας Ρώσος πολίτης, ο οποίος εργαζόταν ως Πρώτος Γραμματέας στη Ρωσική Πρεσβεία στη Σόφια, συνέλεγε πληροφορίες που είχαν χαρακτηριστεί ως κρατικά μυστικά από τον Σεπτέμβριο του 2018 με σκοπό να τις αποκαλύψει σε ξένη χώρα, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας.

«Έχει διαπιστωθεί ότι, από το Σεπτέμβριο του 2018, πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει πραγματοποιήσει δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών, πραγματοποιώντας τακτικές συνωμοτικές συναντήσεις με Βούλγαρους πολίτες, μεταξύ των οποίων και δημόσιοι υπάλληλοι υψηλού επιπέδου, οι οποίοι είχαν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες για τη Βουλγαρία, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», δήλωσε η εισαγγελία σε δήλωση της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας δήλωσε ότι ο Ρώσος διπλωμάτης είχε ήδη φύγει από τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, «ο διπλωματικός ακόλουθος δεν υπόκειται στην ποινική δικαιοδοσία του κράτους υποδοχής». Γι ‘αυτό, μολονότι υπάρχουν λόγοι για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του διπλωμάτη για λόγους κατασκοπείας, προστατεύεται λόγω της ασυλίας του.

Η Βουλγαρία, σε αντίθεση με άλλα 14 κράτη μέλη της ΕΕ, δεν απέκλεισε τους Ρώσους διπλωμάτες σε αντίδραση για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Σάλισμπερι της Αγγλίας. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, δύο Ρώσοι υπήκοοι που συνδέονται με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών χρησιμοποίησαν έναν αντιπρόσωπο του Novichok. Αλλά μόλις τον περασμένο μήνα, στο Νικολάι Μαλινόφ, επιχειρηματία που ηγείται μιας φιλο-ρωσικής ΜΚΟ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες στη Σόφια για κατασκοπεία και ξέπλυμα χρημάτων για ρωσικές οργανώσεις.

Οι βούλγαροι εισαγγελείς απαγόρευσαν επίσης στο βετεράνο ρώσο υπάλληλο της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών, Leonid Reshetnikov να εισέλθει στη Βουλγαρία για δέκα χρόνια. Ο Reshetnikov είναι ο Γενικός Υπολοχαγός της Ρωσικής Υπηρεσίας Ξένων Πληροφοριών και ο πρώην επικεφαλής του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Ο Krassen Nikolov από τη EURACTIV.bg σχολίασε: «Η κίνηση της Σόφιας είναι μάλλον έκπληξη εκ πρώτης όψεως και ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου ξεκινούν τεράστια ενεργειακά έργα όπως ο τουρκικός αγωγός και το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπέλενε». Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι οι εξελίξεις έλαβαν χώρα μετά την επίσκεψη του γενικού εισαγγελέα της Βουλγαρίας, Σότιρ Τσατσαρόφ και του αναμενόμενου διαδόχου του, Ιβάν Γκέσεφ στις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ρωσία επιθυμεί να συμμετάσχει στην κατασκευή του δεύτερου βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού στη Μπέλενε. Ο Λαβρόφ δήλωσε στη βουλγάρα ομόλογό του, Ekaterina Zaharieva, ότι η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom σκόπευε να συμμετάσχει στις διαδικασίες επιλογής κατασκευαστή.

Τον Ιούλιο του 2018, η Ελλάδα αποφάσισε επίσης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο σε δύο άλλους υπό την υποψία ότι προσπάθησαν να υπονομεύσουν συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας. Η Μόσχα είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν πίσω από την κίνηση και σε απάντηση απέκλεισε δύο Ελληνες διπλωμάτες.

Ερωτηθείς για την υπόθεση, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε αρχικά δηλώσει στη EURACTIV.com ότι επρόκειτο για ένα «διμερές ζήτημα» και ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δεν θα επέμβει. Ερωτηθείς από τη EURACTIV σχετικά με το πώς η Κομισιόν είναι σε θέση να διατηρήσει την απόστασή της στην περίπτωση που ένα κράτος μέλος της ΕΕ δέχεται απειλές από τρίτη χώρα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι η ρωσική ανάμειξη στις ελληνικές εγχώριες υποθέσεις ήταν «απαράδεκτη».

(Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος | EURACTIV.com)

Σχετικα αρθρα

Ευρωζώνης: Επιβεβαιώνεται η πτώση ΑΕΠ και απασχόλησης στο β’ τρίμηνο

admin

Der Spiegel: Οι μεγάλες προκλήσεις της νέας χρονιάς

admin

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά τη διεύρυνση στα Βαλκάνια

admin

Κομισιόν: Πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

admin

Η αποψίλωση της Αμαζονίας σχεδόν διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο

admin

Τουσκ για G7: Δεν βρίσκουμε κοινή γλώσσα

admin

Νέες εντάξεις στον Β’ κύκλο του «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ»

admin

Ανυπόγραφο έστειλε το αίτημα για παράταση του Brexit ο Τζόνσον

admin

Καϊλή σε EURACTIV: Η καινοτομία των startups στην ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη

admin

Τελευταία ευκαιρία της Πολωνικής υποψηφιότητας για την Επιτροπή

admin

Ο Πλαταμώνας περνά σε νέα εποχή – μέσω ΕΣΠΑ έργο για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών

admin

Η Κομισιόν προσφέρει επιπλέον 23,8 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών συνόρων

admin

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

admin

Μείωση επιτοκίου και νέο QE αποφάσισε η ΕΚΤ

admin

Brexit: Το Παρίσι προειδοποιεί το Λονδίνο ότι η «μάχη» τώρα αρχίζει

admin

Λίβανος-Υεμένη: O σεχταρισμός οδηγεί στη διαφθορά

admin

Ψηφοφορία με στρατηγική από τους Remainers θα μπορούσε να στερήσει από τους Τόρις τη νίκη

admin

Η ΕΚΤ αντίθετη στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας»

admin