Image default
BLOOMBERG

Ιστορικό υψηλό πάνω από τα 1.800 δολάρια για το παλλάδιο

Tο παλλάδιο κινείται κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ, έχοντας φτάσει τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς οι αυστηρότεροι κανόνες για την ποιότητα του αέρα αυξάνουν τη ζήτηση για το μέταλλο που χρησιμοποιείται στις συσκευές ελέγχου ρύπων των οχημάτων, με τις τιμές να έχουν ενισχυθεί σε ποσοστό πάνω από 40% φέτος.

H τιμή spot για το παλλάδιο ήταν σταθερή στα 1.800,09 δολάρια ανά ουγγιά στις 10:22 π.μ. στη Σιγκαπούρη, μετά το υψηλότερο σημείο της Δευτέρας στα 1.810,20. Το μέταλλο, που εξορύσσεται στη Νότια Αφρική και τη Ρωσία, έχει σημειώσει άνοδο κατά τα τελευταία έξι συνεχόμενα τρίμηνα.

Αν και οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν υποχωρήσει, οι αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί νόμοι στην Ευρώπη και την Κίνα αυξάνουν την κατανάλωση, σύμφωνα με την Australia & New Zealand Banking Group. Η παραγωγή αναμένεται να συνεχίσει να υστερεί έναντι της χρήσης μέχρι το 2020, δήλωσε η αναλύτρια του - Intelligence, Eily Ong Σημείωση. Οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται πιο κοντά σε προς μια εμπορική συμφωνία συνέβαλαν επίσης στην άνοδο των τιμών τη Δευτέρα.

«Αυτή η στενότητα στην αγορά του παλλάδιου εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο οδηγό», δήλωσε ο Ryan McKay, αναλυτής βασικών προϊόντων στην TD Securities, από το Τορόντο. «Υπάρχει επίσης το καλύτερο κλίμα στο σύμπλεγμα των βιομηχανικών μετάλλων. Αυτό βοηθά επίσης».

Η παραγωγή ορυκτών μετάλλων της οικογένειας της πλατίνας στη Νότια Αφρική συρρικνώθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και 18 μήνες τον Αύγουστο, ενώ η ανάπτυξη στη Ρωσία παρέμεινε ασταθής τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Οι διακοπές ρεύματος στη Νότια Αφρική συνέβαλαν στην επιδείνωση των προοπτικών εφοδιασμού.

Υπάρχει ανησυχία ότι η υψηλή τιμή του παλλάδιου θα μπορούσε να οδηγήσει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να βρουν υλικά με χαμηλότερο κόστος, αλλά μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει αυτό. Η πλατίνα, ένα φθηνότερο αδελφό μέταλλο που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε οχήματα ντίζελ, αναφέρεται συχνά ως πιθανή εναλλακτική λύση, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι απαιτούνται τεχνολογικές εξελίξεις προτού να μπορέσει να πιάσει τις επιδόσεις καταλυτικών μετατροπέων με βάση το παλλάδιο, σύμφωνα με την Johnson Matthey Plc, που παράγει τις συσκευές.

Σε άλλα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός προς άμεση παράδοση μεταβλήθηκε ελάχιστα στα 1.492,30 δολάρια ανά ουγγιά, αφού είχε υποχωρήσει κατά 0,8% τη Δευτέρα, καθώς η αισιοδοξία για τις προοπτικές μίας εμπορικής συμφωνίας συνέβαλε στην ώθηση των αμερικανικών μετοχών σε επίπεδα-ρεκόρ. Το ασήμι και η πλατίνα υποχώρησαν.

- Ιστορικό υψηλό πάνω από τα 1.800 δολάρια για το παλλάδιο --.

Σχετικα αρθρα

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης ξοδεύει 1 δισ. δολάρια για ένα πολυκατάστημα

admin

Σε κίνδυνο η παγκόσμια συμφωνία πετρελαίου λόγω Μεξικού

admin

Πώς οι δισεκατομμυριούχοι πίσω από τη Lego έχασαν 150 εκατ. δολάρια σε μία μέρα

admin

Μεγαλώνει η «φούσκα» στην αγορά ακινήτων της Ευρωζώνης. Η πόλη που βρίσκεται στο «κόκκινο»

admin

«Σπάει ταμεία» για δεύτερη εβδομάδα η ταινία Joker

admin

Burberry: Ο κοροναϊός πλήττει δραματικά τις πωλήσεις του ομίλου στην Κίνα

admin

Συνεχίζεται το ράλι του χρυσού που έχει «ανοσία» στον κοροναϊό

admin

Η Μεσόγειος είναι ξανά μία θάλασσα πολιτικών αναταραχών

admin

Για στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη ετοιμάζεται η ΕΕ

admin

Μήνας ρεκόρ ο Μάρτιος για το μάκρο hedge fund της Brevan Howard Asset Management

admin

Το νέο μέτωπο στη μάχη της Ευρώπης με το ξέπλυμα χρήματος

admin

Μπορεί η Σουηδία να κέρδισε το στοίχημα της πανδημίας;

admin

Πετρέλαιο: Νέα υποχώρηση υπό τον φόβο αναζωπύρωσης της πανδημίας

admin

Η πραγματική απειλή του Ερντογάν προς την ΕΕ είναι στα σύνορα με τη Συρία, όχι με την Ελλάδα

admin

Κούρσα ανόδου για χρυσό και ασήμι πυροδοτούν οι φόβοι για νέο κύμα πανδημίας

admin

Moody’s: H Ελλάδα βαδίζει προς τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση της ευρωζώνης το 2020

admin

Πλήγμα διαρκείας για εισαγωγές-εξαγωγές τροφίμων τα προβλήματα στα λιμάνια που προκαλεί η πανδημία – Γιατί μένουν άδεια τα ράφια

admin

Το κόστος μίας παγκόσμιας πανδημίας μπορεί να ανέλθει σε 1 τρισ. δολάρια. Τα τρομακτικά σενάρια

admin