Image default
Οικονομία

Κόκκινα δάνεια : Πώς θα ελέγχουν οι τράπεζες τους κακοπληρωτές

Πρόσβαση στα δεδομένα του Taxis και των ασφαλιστικών ταμείων πρόκειται να έχουν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να «τσιμπήσουν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια.

Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών θα ενταθούν καθώς οι τράπεζες εντάσσουν πλέον σε αυτή την κατηγορία όχι μόνο αυτούς που έχουν χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία και θα μπορούσαν ρευστοποιώντας τα να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και όσους αρνούνται να ρυθμίσουν το δάνειό τους, κάνοντας κατάχρηση της ασυλίας που έχουν εξασφαλίσει μέσω του νόμου Κατσέλη.

Η κατηγορία αυτή δεν είναι αμελητέα και, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, είναι περίπου οι μισοί αυτών που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία με βάση τα οποία περίπου το 45% των αποφάσεων που εκδίδονται από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας είναι υπέρ των τραπεζών, απορρίπτοντας το αίτημα προστασίας που υποβάλλουν οι δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στους βασικότερους λόγους απόρριψης είναι:

– Η περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη, η οποία με βάση την απόφαση του δικαστηρίου επιτρέπει την αποπληρωμή του δανείου.

– Το γεγονός ότι ο οφειλέτης έχει εμπορική ιδιότητα και δεν είχε δικαίωμα ένταξης στον νόμο.

–  Η προσωπική ευθύνη για την υπερχρέωση του οφειλέτη, καταλογίζοντας δυνητικό δόλο σε όσους υπερχρεώθηκαν.

Τα κόκκινα δάνεια και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Από την 1η Νοεμβρίου μπαίνουν στο «στόχαστρο» 100.000 δανειολήπτες προκειμένου να καταγραφούν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.

Όσοι αποδειχθεί ότι κάνουν κατάχρηση της ευνοϊκής ρύθμισης για την πρώτη κατοικία, τα σπίτια τους θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό μέσα σε 60 μέρες.

Πέραν του ΑΦΜ, όπως αναφέρει η Realnews, που θα «φορτώνουν» οι τράπεζες στο εσωτερικό σύστημα ελέγχου θα διασταυρώνουν την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη για να δουν τυχόν αλλαγές, αλλά και αν η εφορία έχει στο μεσοδιάστημα κινήσει διαδικασίες ελέγχου για φοροδιαφυγή και απόκρυψη εισοδημάτων ή έχει στοιχεία ότι ο δανειολήπτης μετέφερε καταθέσεις στο εξωτερικό.

Επίσης, θα ελέγχονται μεταξύ άλλων οι καταθέσεις στο εξωτερικό, ενώ στην περίπτωση που αποδειχθεί από το ΑΦΜ ότι ο δανειολήπτης κάνει κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων του παλαιού νόµου Κατσέλη, τότε η τράπεζα, µε τα νέα στοιχεία, έχει το δικαίωµα να προσφύγει άµεσα στη Δικαιοσύνη και να ζητήσει από τον δικαστή την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Εφόσον αποδειχθεί ότι ο δανειολήπτης δρα καταχρηστικά επί σειρά ετών κι αποφασιστεί η άρση της προστασίας τότε, µε βάση τις αλλαγές που έχουν γίνει στο θεσµικό πλαίσιο της ενεργητικότερης διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, έχουν τη δυνατότητα να εκκινήσουν άµεσα τη διαδικασία του πλειστηριασµού της πρώτης κατοικίας και να την υλοποιήσουν σε χρονικό διάστηµα 2 µηνών.

Η άµεση εκκίνηση της διαδικασίας του πλειστηριασµού αναµένεται να λειτουργήσει επί της ουσίας εκβιαστικά, ούτως ώστε όποιος από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές θέλει να σώσει την πρώτη κατοικία του να σπεύσει στην τράπεζα για να ρυθµίσει το στεγαστικό του δάνειο.

Σχετικα αρθρα

Βουλιάζει τις αγορές η νέα διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας – Βουτιά άνω του 4% για το ΧΑ

admin

Τράπεζα της Ελλάδος : Αύξηση των καταθέσεων τον Δεκέμβριο

admin

Airbnb : «Φρένο» στις ενοικιάσεις σπιτιών για πάρτι

admin

Moody’s: Ανησυχητικά υψηλές οι πιθανότητες παγκόσμιας ύφεσης

admin

Γερμανικός Τύπος: Ο Μητσοτάκης στρώνει κόκκινο χαλί στους επενδυτές

admin

Μάρμαρο, ο «λευκός χρυσός» της Ελλάδας

admin

Τουρισμός 3 μηνών για φέτος – Τι θα γίνει με ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

admin

Κοινωνικός Τουρισμός : Βήμα – βήμα η διαδικασία για τις αιτήσεις

admin

Ελληνικό : Επίσημα εγκαίνια για τις εργασίες στο Ελληνικό παρουσία Μητσοτάκη

admin

Γεωργιάδης: Γιγαντιαίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ευέλικτη αγορά εργασίας

admin

Πάγια ρύθμιση : Ανοίγει η πλατφόρμα για τις οφειλές

admin

Ο κορονοϊός ταράζει τις διεθνείς αγορές – Βουτιά στις μετοχές

admin

Mastercard: Πειρατεία προσωπικών δεδομένων 90.000 πελατών της

admin

Κοροναϊός : Αλλάζουν όλα στις πληρωμές για ενοίκια

admin

Κοροναϊός : Οδηγός για εργαζόμενους: Ποιοι και πώς θα λάβουν τα 800 ευρώ

admin

Ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ: Τι φόρο ακινήτων θα πληρώσουμε το 2020

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης : Πώς θα κινηθεί η τιμή του – Τα «μπόνους» για το επίδομα

admin

Συντάξεις : Ανοίγει ο δρόμος για τα αναδρομικά, δημοσιοποιήθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ

admin