Image default
Οικονομία

Κόκκινα δάνεια : Πώς θα ελέγχουν οι τράπεζες τους κακοπληρωτές

Πρόσβαση στα δεδομένα του Taxis και των ασφαλιστικών ταμείων πρόκειται να έχουν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να «τσιμπήσουν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια.

Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών θα ενταθούν καθώς οι τράπεζες εντάσσουν πλέον σε αυτή την κατηγορία όχι μόνο αυτούς που έχουν χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία και θα μπορούσαν ρευστοποιώντας τα να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και όσους αρνούνται να ρυθμίσουν το δάνειό τους, κάνοντας κατάχρηση της ασυλίας που έχουν εξασφαλίσει μέσω του νόμου Κατσέλη.

Η κατηγορία αυτή δεν είναι αμελητέα και, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, είναι περίπου οι μισοί αυτών που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία με βάση τα οποία περίπου το 45% των αποφάσεων που εκδίδονται από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας είναι υπέρ των τραπεζών, απορρίπτοντας το αίτημα προστασίας που υποβάλλουν οι δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στους βασικότερους λόγους απόρριψης είναι:

– Η περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη, η οποία με βάση την απόφαση του δικαστηρίου επιτρέπει την αποπληρωμή του δανείου.

– Το γεγονός ότι ο οφειλέτης έχει εμπορική ιδιότητα και δεν είχε δικαίωμα ένταξης στον νόμο.

–  Η προσωπική ευθύνη για την υπερχρέωση του οφειλέτη, καταλογίζοντας δυνητικό δόλο σε όσους υπερχρεώθηκαν.

Τα κόκκινα δάνεια και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Από την 1η Νοεμβρίου μπαίνουν στο «στόχαστρο» 100.000 δανειολήπτες προκειμένου να καταγραφούν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.

Όσοι αποδειχθεί ότι κάνουν κατάχρηση της ευνοϊκής ρύθμισης για την πρώτη κατοικία, τα σπίτια τους θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό μέσα σε 60 μέρες.

Πέραν του ΑΦΜ, όπως αναφέρει η Realnews, που θα «φορτώνουν» οι τράπεζες στο εσωτερικό σύστημα ελέγχου θα διασταυρώνουν την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη για να δουν τυχόν αλλαγές, αλλά και αν η εφορία έχει στο μεσοδιάστημα κινήσει διαδικασίες ελέγχου για φοροδιαφυγή και απόκρυψη εισοδημάτων ή έχει στοιχεία ότι ο δανειολήπτης μετέφερε καταθέσεις στο εξωτερικό.

Επίσης, θα ελέγχονται μεταξύ άλλων οι καταθέσεις στο εξωτερικό, ενώ στην περίπτωση που αποδειχθεί από το ΑΦΜ ότι ο δανειολήπτης κάνει κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων του παλαιού νόµου Κατσέλη, τότε η τράπεζα, µε τα νέα στοιχεία, έχει το δικαίωµα να προσφύγει άµεσα στη Δικαιοσύνη και να ζητήσει από τον δικαστή την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Εφόσον αποδειχθεί ότι ο δανειολήπτης δρα καταχρηστικά επί σειρά ετών κι αποφασιστεί η άρση της προστασίας τότε, µε βάση τις αλλαγές που έχουν γίνει στο θεσµικό πλαίσιο της ενεργητικότερης διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, έχουν τη δυνατότητα να εκκινήσουν άµεσα τη διαδικασία του πλειστηριασµού της πρώτης κατοικίας και να την υλοποιήσουν σε χρονικό διάστηµα 2 µηνών.

Η άµεση εκκίνηση της διαδικασίας του πλειστηριασµού αναµένεται να λειτουργήσει επί της ουσίας εκβιαστικά, ούτως ώστε όποιος από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές θέλει να σώσει την πρώτη κατοικία του να σπεύσει στην τράπεζα για να ρυθµίσει το στεγαστικό του δάνειο.

Σχετικα αρθρα

ΕΝΦΙΑ 2019: Ποιοι κέρδισαν τη μεγαλύτερη έκπτωση

admin

Τα μυστικά των 120 δόσεων, ποιοι είναι οι κερδισμένοι

admin

To «μαγικό» Job Center της Αθήνας που βρίσκει δουλειά σε όσους έχουν χάσει τα πάντα

admin

Επίδομα γέννας : 2.000 ευρώ για το 90% των οικογενειών

admin

Εθνική Τράπεζα: Αυτές είναι οι αναπροσαρμογές στις προμήθειες

admin

Τίτλοι τέλους και για τη γερμανική Thomas Cook

admin

Κόκκινα δάνεια: Στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής», ψηφίζεται την Πέμπτη

admin

Υπουργός Οικονομικών Βρετανίας για Brexit: Σε σωστή προσέγγιση η συμφωνία

admin

Ισχυρές πτωτικές τάσεις στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Εγγραφο Βρούτση αποδεικνύει ότι δεν επανυπολογίστηκαν 223.000 συντάξεις

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων

admin

Σχέδιο «Ηρακλής» : Προ των πυλών το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

admin

Η Επιτροπή Οικονομικών της Ευρωβουλής ενέκρινε τον διορισμό της Λαγκάρντ ως προέδρου της ΕΚΤ

admin

Ιόνιο: Άλλα 31 επενδυτικά σχέδια σε δράση του ΕΣΠΑ για νέες τουριστικές ΜμΕ

admin

ΟΠΑΠ : Το ειδικό καθεστώς για το διαδικτυακό στοίχημα

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Μητσοτάκης από τη Σαγκάη: «Να γίνει ο Πειραιάς το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου»

admin

ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο

admin