Image default
Οικονομία

Ομόλογα : Νέο ρεκόρ μετά την αναβάθμιση από S&P και το «πράσινο φως» από ESM

Συνεχίζονται τα καλά νέα για τα ομόλογα που οφείλονται τόσο στην αναβάθμιση από την Standard & Poor’s όσο και στην έγκριση από τον ESM της πρόωρης αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

Οι δύο καλές ειδήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα παραμένει σε θετική τροχιά και υλοποιείται ο σχεδιασμός για σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα.

Επίσης, την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον καναδικό οίκο DBRS (ο οποίος λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ για την ένταξη στο QE) και ενώ διατηρεί σταθερό outlook, ενδεχόμενη αναβάθμιση θα δώσει νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Η DBRS είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα τον περασμένο Μάιο ενώ πρόσφατα έχει αναφερθεί με πολύ θετικά λόγια στις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης.

Τα ομόλογα και τα εύσημα

Στις συναλλαγές της Δευτέρας η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 1,2%, με το 5ετές στο 0,45%.

Το spread περιορίστηκε έως τις 154 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού και στις 10 μονάδες βάσης έναντι του ιταλικού 10ετούς.

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομόλογου βρέθηκε σε επίπεδα που τελευταία φορά είχε καταγράψει στις 18 Νοεμβρίου 2009.

Η επενδυτική διάθεση τροφοδοτήθηκε από την αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.

Στο καλό κλίμα συνέβαλε και η σχεδόν ολοκλήρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ, μετά την αποδοχή του αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών από τον ESM και το EFSF.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετική κίνηση για τις αγορές τη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι θα ωφελήσει τόσο την Ελλάδα όσο και τον ESM.

Σύμφωνα με τον ESM, η πρόωρη αποπληρωμή θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και κατά τουλάχιστον 1,1% του ΑΕΠ φέτος.

Βελτιώνεται, κατ’ επέκταση, ακόμη περισσότερο η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές κάτι που αναμένεται να λάβουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης το προσεχές διάστημα.

Ψήφος εμπιστοσύνης από την S&P

Την Παρασκευή η S&P έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική αλλά ταυτόχρονα έθεσε αυστηρές προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή έκρηξη της ελληνικής οικονομίας.

Η αναβάθμιση, όπως αναμενόταν, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και στην ελληνική οικονομία.

Η S&P τοποθετεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,5% το 2020 και στο 2,7% το 2021, επισημαίνοντας παράλληλα ότι βασικός καταλύτης για ακόμη υψηλότερους ρυθμούς θα είναι η συνολική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) καθώς και η άρση των εμποδίων για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως η ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης και οι πολύπλοκες πτωχευτικές διαδικασίες.

Διατηρεί μάλιστα θετική την προοπτική (outlook), κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει και νέα αναβάθμιση μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Σχετικα αρθρα

ΕΦΚΑ: 145 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το 2020

admin

Ακίνητα : Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ με παραδείγματα

admin

Κοροναϊός : Ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο μηδέν, βλέπει για φέτος η ΤτΕ

admin

Γεωργιάδης: Θέλουμε να γίνουμε η πιο φιλική χώρα στις επιχειρήσεις

admin

ESM: Δεν απαιτεί αποπληρωμή από την Κύπρο μετά την αίτηση για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

admin

Bloomberg : Το σχέδιο «Ηρακλής» θα βοηθήσει τις τράπεζες

admin

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Ποιοι εξαιρούνται από το 30% του εισοδήματος

admin

Τζιτζικώστας: Πέντε προτάσεις για το νέο ΕΣΠΑ

admin

Ο Ντράγκι παρέδωσε τη σκυτάλη στη Λαγκάρντ

admin

Βρούτσης στο MEGA: Δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις

admin

Βιομηχανική παραγωγή: Πτώση 2,1% τον Ιούλιο

admin

ΟΑΕΔ: Παράταση στην αυτόματη ανανέωση δελτίων ανεργίας λόγω κοροναϊού

admin

Alpha Bank: Ανάρπαστο το ομόλογο Tier II-Στο 4,25% το επιτόκιο

admin

Αναπτυξιακός : Μέχρι 28 Φεβρουαρίου η υποβολή επενδυτικών σχεδίων

admin

Μέτρα για τη θωράκιση της οικονομίας από τον κορονοϊό παίρνουν οι G7

admin

«Πυρετός» κορωνοϊού στη Γουόλ Στριτ -Νέα «βουτιά», οι επενδυτές φοβούνται πανδημία

admin

Ανάσα για ΠΑΕ και ΚΑΕ: Μειώνεται από το 45% στο 22% η φορολογία των συμβολαίων

admin

Ομόλογο: «Βουτιά» στις αποδόσεις του 10ετους

admin