Image default
Οικονομία

Πώς είδε ο γερμανικός Τύπος την απόφαση του ESM για την Ελλάδα

«Την ημέρα του «όχι» οι Έλληνες περίμεναν φέτος ένα ‘ναι’», γράφει η Handelsblatt αναφερόμενη στο «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε τροχιά ανόδου βλέπει τη χώρα η FAZ. 

«[…] Με την πρόωρη αποπληρωμή η χώρα εξοικονομεί επιτοκιακά κόστη περίπου 33 εκατομμυρίων ευρώ. Σημαντικότερο είναι όμως το μήνυμα προς τις χρηματαγορές: με την εξόφληση η Ελλάδα δρομολογεί μια στροφή στο ζήτημα του χρέους. Για πρώτη φορά από την απαρχή της κρίσης αναμένεται να υπάρξει φέτος οργανική μείωση (καθαρή και όχι τεχνικής φύσης μείωση) του ποσοστού του κρατικού χρέους».

Μακρύς ακόμη ο δρόμος εξόδου από τα χρέη

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «[…] στο πλαίσιο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ ο μηχανισμός σταθερότητας ESM και ο προκάτοχός του EFSF έχουν -ως οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας- το δικαίωμα να ζητήσουν από την Αθήνα να επιστρέψει αναλογικό τμήμα και των δικών τους δανείων που κυμαίνονται στα 52,2 δις ευρώ. Με το λεγόμενο waiver […] ο μηχανισμός σταθερότητας παραιτείται από τέτοιες αξιώσεις. Την πρόωρη εξόφληση έπρεπε να εγκρίνει και η γερμανική Βουλή, το οποίο έκανε ήδη στις 7 Οκτωβρίου».

Σύμφωνα ωστόσο με την ΗΒ, «ο δρόμος εξόδου της Ελλάδας από τον βούρκο του χρέους είναι μακρύς και επαχθής. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Κομισιόν το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ θα υποχωρήσει μόλις το 2050 κάτω από το φράγμα του 100%. Οι Έλληνες θα επωμίζονται πολύ καιρό ακόμη την επιστροφή των δανείων συνολικού ύψους 289 δις ευρώ που έλαβε η Αθήνα μεταξύ 2010 και 2018. Η εξόφληση έχει ορίζοντα μισού αιώνα. Οι τελευταίες δόσεις θα καταβληθούν το 2070».

Κλίμα αισιοδοξίας στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα στο κατώφλι ανοδικής τροχιάς» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στη διαφαινόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη επιδεινώνεται το οικονομικό κλίμα, οι Έλληνες είναι αισιόδοξοι. Μετά από πολυετή ύφεση η νέα, φιλικά διακείμενη προς την οικονομία κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται με συνέπεια ώστε να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση. Γι΄ αυτό και η Ελλάδα παρουσιάζει ένα αισθητά καλύτερο οικονομικό κλίμα».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «[…] μια σειρά ειδήσεων από το χώρο της οικονομίας στηρίζουν τις ελπίδες για ανοδική τροχιά. Ο νέος πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για να αναπληρώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα μέρος των απωλειών που υπέστησαν τα εισοδήματα των πολιτών και που τα τελευταία χρόνια ξεπέρασαν το 25%. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Μαγγίνας κάνει λόγο για έναν συνδυασμό παραγόντων: ‘Η Ελλάδα επωφελείται από τις μεγάλες μακροοικονομικές διορθώσεις των περασμένων ετών, από την δυναμική βελτίωση του οικονομικού κλίματος που επέφερε η εκλογή μιας φιλικής προς τις αγορές κυβέρνησης με σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και από την νέα επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ που θα διαρκέσει τουλάχιστον δυο χρόνια ακόμη».

Ωστόσο, σύμφωνα με την FAZ, «[…] το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν αντικατοπτρίζει με ιδανικό τρόπο τις εξελίξεις αυτές. Διότι είναι μικρό, διαθέτει περιορισμένη ρευστότητα και βάλλεται από τα σκάνδαλα του παρελθόντος όπως την παραποίηση ισολογισμών στην άλλοτε επιχείρηση πρότυπο Folli Follie. Σύμφωνα με τον Μαγγίνα, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του χρηματιστηρίου συνιστά από μόνο του σημαντικό μεταρρυθμιστικό στόχο για τη νέα κυβέρνηση». Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, παρά το γενικότερο θετικό κλίμα υπάρχουν επιβαρυντικοί για την οικονομία παράγοντες -όπως η μη λειτουργική δημόσια διοίκηση και οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης- τους οποίους η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που οδηγούν τους ειδικούς εν τέλει σε πιο νηφάλιες εκτιμήσεις. Κυριότεροι είναι η επαπειλούμενη ύφεση στην Ευρωζώνη αλλά και τυχόν κωλυσιεργία στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. 

Σχετικα αρθρα

Ρέτσος – Βασιλείου στο Φόρουμ των Δελφών: O Τουρισμός στην μετά-Covid εποχή

admin

Σε ιστορικά χαμηλό το 10ετές ελληνικό ομόλογο – Στο 1,31%

admin

Γερμανική επίδειξη ισχύος απέναντι στην ΕΚΤ;

admin

Ο Τραμπ συνδέει τη στάση της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ με τη συμφωνία για το εμπόριο

admin

ΟΠΕΚΑ : Ποια επιδόματα καταβάλλονται την Παρασκευή

admin

Βρετανία: Η Thomas Cook κήρυξε πτώχευση

admin

Koμισιόν: Με όρους η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Χατζηθεοδοσίου: Χρειάζονται μέτρα στήριξης για όλες τις επιχειρήσεις λόγω κορονοϊού

admin

Σύσταση κλιμακίων για εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης

admin

Το Brexit έστειλε 100 εταιρείες από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ολλανδία

admin

Bρετανία: Πόσο έχει κοστίσει έως τώρα η προετοιμασία του Brexit;

admin

Αιφνίδια μείωση επιτοκίων και στη Νορβηγία

admin

ΟΠΕΚΑ : Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά : Τα 10 κλειδιά για γλιτώσετε πρόστιμα και επιβαρύνσεις

admin

Εξαγγελίες για φορολογικές ανάσες στα νοικοκυριά

admin

Ασφαλιστικό : Τι θα αλλάξει με τις εισφορές μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

admin

Εκνευρισμός στην ΕΕ για Ερντογάν: Χρησιμοποιεί τους μετανάστες σε θανάσιμο πολιτικό παιχνίδι

admin

Βρούτσης: Κανονικά το δώρο Πάσχα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν

admin