Image default
Οικονομία

Φορολογικό : Ποιες αλλαγές έρχονται και ποιοι επηρεάζονται

Μια σειρά αλλαγών φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα αφορούν τόσο μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα όσο και επιχειρήσεις, καθώς και μέτρα που αφορούν στην οικοδομική δραστηριότητα.

Ενώ ο σχεδιασμός για την κατάθεση του φορολογικού ανέφερε ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές Νοεμβρίου, όπως όλα δείχνουν και εκτός απροόπτου θα πάμε μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων θα επηρεαστούν από το νέο φορολογικό.

Το κόστος των συνολικών φορολογικών παρεμβάσεων ου περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που απεστάλη στις Βρυξέλλες αλλά και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου, ανέρχεται σε 1,2 δισ. και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί το πακέτο αυτό να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Το 2020 θα εφαρμοστεί νέα κλίμακα φορολογίας, τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Αναφορικά με το φόρο εισοδήματος σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα περιλαμβάνει τόσο την μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα του 2019 των επιχειρήσεων από το 28 στο 24%.

Αναλυτικότερα:

– Φορολογική κλίμακα: Εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 9%. Οι επόμενες 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%.

Ο φορολογικός συντελεστής που σήμερα είναι 29% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα μειωθεί στο 28%.

Ο επόμενος συντελεστής για εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα μειωθεί από 37% που είναι σήμερα στο 36%, ενώ για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήμερα στο 44%.

– Αφορολόγητο όριο: Το αφορολόγητο όριο για τον άγαμο διατηρείται στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στις 8.636 ευρώ.

Για τις οικογένειες με ένα παιδί θα φθάσει τις 9.000 ευρώ (από 8.863 σήμερα), αν και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την αύξησή του κατά 1.000 ευρώ.

Για τις οικογένειες με δύο παιδιά στις 10.000 ευρώ (από 9.090), με τρία στις 11.000€ (από 9.545 ευρώ) και 12.000€ για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά.

– Επιχειρήσεις: Μειώνεται από εφέτος (κέρδη που πραγματοποιούνται το 2019 και φορολογούνται το 2020) ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% ενώ το 2020 ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20%.

Επίσης, ο φόρος στα μερίσματα, που θα διανεμηθεί το 2020 (για τη χρήση του 2019), θα μειωθεί στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Επίσης θα μειωθεί κατά πέντε μονάδες η προκαταβολή.

Ώθηση στα ακίνητα δίνει το φορολογικό

Το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα που αφορούν την οικοδομική δραστηριότητα αναστολή του ΦΠΑ για μια τριετία για όλες τις οικοδομές που έχουν χτιστεί με άδεια από την 1η Ιανουαρίου του 2006 και μετά.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης θα τονώσει την αγορά ακινήτων, τις τράπεζες που θα ξαναρχίσουν να δίνουν στεγαστικά δάνεια, διάφορα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής και, κυρίως, το ενδιαφέρον των επενδυτών για καινούργια ακίνητα.

Στα μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου περιλαμβάνεται το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων για ακόμη τρία χρόνια.

επίσης, περιλαμβάνεται και η καθιέρωση έκπτωσης φόρου ίσης με το 40% της δαπάνης για όλες τις εργασίες αναβάθμισης κτηρίων.

Το μέτρο αφορά την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες που καταβάλλει κάποιος για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ακινήτου του. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά μόνο παροχή υπηρεσιών και όχι υλικά.

Δηλαδή θα αφαιρούνται (το 40%) οι δαπάνες σε ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κλπ, εφόσον αυτοί έχουν πληρωθεί με ebanking ή με πλαστικό χρήμα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης πληρώσει σε τέτοιου είδους δαπάνες, ποσό ύψους 2.000 ευρώ, ο τελικός φόρος θα μειωθεί κατά 40%, δηλαδή κατά 800 ευρώ

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη: Πώς η πανδημία έριξε φως στις ανισότητες

admin

Παρεμπόριο: Πρόστιμα ύψους 28.800 ευρώ -Καταστράφηκαν χιλιάδες είδη

admin

Έγινε η φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

admin

Οι 9 κλάδοι που θα προβάλλει η Ελλάδα στην παγκόσμια έκθεση EXPO DUBAI 2020

admin

Κοροναϊός : Εκτελωνιστές συνωστίζονται επί ώρες στο τελωνείο Πειραιά

admin

Θα αποφύγουν οι μεγάλες οικονομίες την απότομη προσγείωση το 2020;

admin

Έρχεται μόνιμο μέρισμα για 2,5 εκ.συνταξιούχους – Το σχέδιο της κυβέρνησης

admin

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά: Επιστολή στο Μητσοτάκη για στήριξη των ΜμΕ

admin

Αχτσιόγλου: Η ΝΔ αναβιώνει σκληρές μνημονιακές πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων

admin

Στους 30.000 οι γονείς που θα μπορούν να πάρουν φέτος σύνταξη

admin

Υπεγράφησαν 26,5 εκατ. ευρώ για μελέτες έργων στην Κρήτη [βίντεο]

admin

Eurogroup: Στο τραπέζι η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

admin

Μικρότερο ψαλίδι στις συντάξεις για όσους εργάζονται

admin

Αντίστροφη μέτρηση για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους Δήμους

admin

Κοροναϊός : Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται το έκτακτο «Δώρο Πάσχα» – Όλη η διαδικασία

admin

Λαγκάρντ : Είμαστε έτοιμοι και για νέα παρέμβαση – Αναπόφευκτη η ύφεση

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τα δέκα SΟS στη δήλωση για τις διορθώσεις

admin

Σταϊκούρας για κοινωνικό μέρισμα 2019: Η εφαρμογή για την καταβολή του θα ανοίξει λογικά στις 17 Δεκεμβρίου

admin