Image default
Τράπεζες

Crash test στα φοιτητικά δάνεια

Δεν δίνουν όλες οι τράπεζες δάνεια σπουδών ή μάλλον, δεν είναι το ….καλύτερό τους! Για κάποιες είναι εκτός φιλοσοφίας, παρά το ότι επί της ουσίας είναι μια υποκατηγορία καταναλωτικής πίστης. Ο δανεισμός για λόγους σπουδών, είναι μια μικρή αγορά μεν, υπαρκτή δε.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το ποσοστό χορηγήσεων των φοιτητικών προσωπικών δανείων κυμαίνεται μεταξύ 1,1% – 1,8% επί του συνόλου των χορηγήσεων καταναλωτικών δανείων. Κατά μέσο όρο, τα φοιτητικά δάνεια αιτούνται για ποσά της τάξεως των 8.000 ευρώ, με την αγορά να προσφέρει έως και 40.000 ευρώ.

Παρούσες στο χώρο, η Εθνική Τράπεζα με τη δανειακή, αλλά και καταθετική σειρά «Σπουδάζω», η Τράπεζα Πειραιώς με τα Καταναλωτικά Δάνεια για Γνώσεις και Δεξιότητες, καθώς και την πιστωτική κάρτα University Visa, η Alpha Bank με τη σειρά Καταναλωτικών Δανείων Εκπαιδευτικών Αναγκών και η Eurobank, με το συνολικό πακέτο Youth Project.

Ειδική υπηρεσία φοιτητικού δανείου, κάρτας αλλά και ευέλικτης μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό παρέχει η HSBC με την υπηρεσία U start, αλλά αυτά αφορούν μόνο φοιτητές που θα σπουδάσουν στη Μ. Βρετανία.

Τα χαρακτηριστικά των παραπάνω δανείων είναι σχεδιασμένα στην ίδια λογική, της εξυπηρέτησης των αναγκών που μπορεί να έχει ένας φοιτητής ενόψει των σπουδών του (για πτυχίο, μεταπτυχιακό, ΙΕΚ, απόκτηση δεξιοτήτων κ.ά.), αλλά υπάρχουν επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Για παράδειγμα, το επιτόκιο μπορεί να είναι κυμαινόμενο ή σταθερό, η διάρκεια δανείου μπορεί να φτάνει έως τους 120 μήνες, προβλέπεται άτοκη περίοδος χάριτος και το προς διάθεση ποσό μπορεί να φτάνει τις 40.000 ευρώ μάξιμουμ.

Αναλυτικότερα, η Αlpha Bank στη σειρά Καταναλωτικών Δανείων Εκπαιδευτικών Αναγκών, προσφέρει τη δυνατότητα σταθερής δόσης. Το επιτόκιο είναι 9,75% σταθερό (επιπλέον εισφοράς Ν 128) και το Συνολικό Ετήσιο Επιτόκιο (ΣΕΠΕ) για ένα δάνειο 5.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής 60 μήνες, ανέρχεται σε 12,62% (180 ευρώ έξοδα διαχείρισης αίτησης). Το συνολικό ύψος δανείου μπορεί να φτάσει τα 30.000 ευρώ, με ελάχιστο τα 1.500 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής τα 8 έτη. Παράλληλα, προβλέπεται προαιρετικό ασφαλιστικό πρόγραμμα με ασφαλιστικές καλύψεις για την ομαλή αποπληρωμή των δόσεων σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων.

Η σειρά Καταναλωτικών Δανείων για Γνώσεις και Δεξιότητες της Τράπεζας Πειραιώς, χρηματοδοτεί ποσό έως 40.000 ευρώ, με κυμαινόμενο επιτόκιο 11,85% και διάρκεια αποπληρωμής έως 120 μήνες. Υπάρχει δυνατότητα περίοδος χάριτος για 2 ή 4 χρόνια με καταβολή μόνο τόκων και η χρηματοδότηση γίνεται με ή χωρίς δικαιολογητικά φοίτησης. Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει επίσης την πιστωτική κάρτα University Visa, η οποία απευθύνεται σε φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα και παρέχει έκπτωση σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Η συνδρομή είναι δωρεάν για τον πρώτο χρόνο και το επιτόκιο είναι 2% κατ΄ελάχιστο (μηνιαία καταβολή επί του υπολοίπου). Το ετήσιο επιτόκιο της κάρτας είναι 15,95% και αυτό της μεταφοράς υπολοίπου από άλλη κάρτα είναι 9%. Η κάρτα, που είναι τεχνολογίας chip & PIN, παρέχει και δωρεάν ασφαλιστικές καλύψεις.

Η Εθνική Τράπεζα δραστηριοποιείται μέσα από το Προνομιακό Πακέτο Σπουδών «Σπουδάζω» το οποίο παρέχει το πλεονέκτημα ενός Τρεχούμενου Λογαριασμού, ενός Λογαριασμού Υπερανάληψης (overdarft) και ενός προσωπικού δανείου. Στον Σπουδάζω overdaft το επιτόκιο είναι 10,50%, πλέον εισφοράς 0,60%. Μεταξύ άλλων, παρέχεται δωρεάν αυτόματη πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφελείας, ενοικίου, διδάκτρων κ.α. μέσω πάγιας εντολής, μηνιαίο statement κίνησης λογαριασμού, 24ωρη ενημέρωση κ.ά. Με τη δανειακή σειρά «Σπουδάζω» καλύπτονται οι προσωπικές ανάγκες διάρκειας σπουδών, χωρίς δικαιολογητικά αγοράς ειδών. Αρκεί οι δανειολήπτες να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, φοιτητές και σπουδαστές ανεξαρτήτως ηλικίας και γονείς αυτών, αλλά και οι κάτοχοι του καταθετικού λογαριασμού Σπουδάζω. Το επιτόκιο στα προσωπικά φοιτητικά αυτά δάνεια είναι 9,54% κυμαινόμενο, πλέον εισφοράς 0,60% . Υπάρχει δυνατότητα έντοκης περίοδος χάριτος 12 μηνών, με μηνιαία καταβολή μόνο τόκων. Η εξόφληση μπορεί να γίνει από 18 – 48 μήνες για ποσό έως 3.000 ευρώ και από 18-84 μήνες για ποσά από 3.001- 25.000 ευρώ. Ελάχιστο ποσό δανείου τα 1.500 ευρώ και μάξιμουμ τα 25.000 ευρώ.

Για τη Eurobank , ένα φοιτητικό δάνειο είναι μέρος της φιλοσοφίας Youth Project, που διευκολύνει τους νέους, εν προκειμένω τους φοιτητές ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ιδιωτικών σχολών να ικανοποιήσουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. Προϋπόθεση να είναι άνω των 18 ετών, ενώ εγγυητής μπορεί να είναι και ο γονιός. Οι δόσεις είναι τοκοχρεωλυτικές κάθε μήνα, προβλέπεται πρόωρη εξόφληση δανείου και ασφάλιση ζωής έως 3.000 ευρώ.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται ανάλογα με διάφορες παραμέτρους. Αν δηλαδή ο υποψήφιος δανειολήπτης είναι ήδη πελάτης της Τράπεζας, με καταθετικούς λογαριασμούς άνω των 3.000 ευρώ και έχει ακίνητο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει προσημείωση), το επιτόκιο μπορεί να είναι εξαιρετικά χαμηλό, της τάξεως του 9,20%. Σε μέσα επίπεδα, το επιτόκιο κινείται στο 11,50%, αλλά μπορεί να γίνει και 12,50%. Το ανώτατο πλαφόν χρηματοδότησης είναι τα 30.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής, οι 84 μήνες 9 7 έτη). Η τιμολόγηση του φοιτητικού Youth Project δανείου μπορεί να εξασφαλίσει 35% λιγότερα έξοδα και 2% χαμηλότερο επιτόκιο, από ένα κλασσικό καταναλωτικό της ίδιας της Τράπεζας.

Οι δανειολήπτες του φοιτητικού δανείου της Eurobank μπορούν να έχουν προπληρωμένη, χρεωστική αλλά και πιστωτική κάρτα (Student Eurobank Visa), με πρόγραμμα επιβράβευσης. Παράλληλα, μπορούν να εξασφαλίσουν προνομιακές αποδόσεις σε καταθετικούς λογαριασμούς (στιν 18 Plus αλλά και τον Live) με επιτόκια που φτάνουν το 0,75%.

Για φοιτητές που έχουν κλείσει τα 18 και έχουν ήδη γίνει δεκτοί από βρετανικό Πανεπιστήμιο στο Ην Βασίλειο (απαιτούνται σχετικά δικαιολογητικά), η HSBC διαθέτει τον φοιτητικό λογαριασμό u start που μεταξύ άλλων, δίνει στους γονείς των φοιτητών τη δυνατότητα αποστολής χρημάτων στην Αγγλία εύκολα και γρήγορα.

Η υπηρεσία u start αφορά χρεωστική κάρτα, πιστωτική κάρτα, καταναλωτικό – φοιτητικό δάνειο, on line banking, υπηρεσία phone home (δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις για άμεση αντικατάσταση κάρτας, ή Pin ή για επείγουσα ανάληψη μετρητών), τηλεφωνική εξυπηρέτηση με προσωπικό συνεργάτη, 3μηνο statement. Η χρεωστική κάρτα γίνεται αποδεκτή όχι μόνο στο Ην Βασίλειο, αλλά και στην Ελλάδα και σε 160 χώρες.

Σχετικα αρθρα

Πληρωμές εγγυήσεων προς τις τράπεζες ετοιμάζει το δημόσιο

admin

Alpha Bank: Αναπροσαρμόζει τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων

admin

DBRS: «Ο Ηρακλής είναι έτοιμος να σηκώσει στους ώμους του την Ελλάδα»

admin

Attica Bank: Ποια έκτακτα έσοδα έσωσαν την κερδοφορία

admin

Μόλις 36 ρυθμίσεις πρώτης κατοικίας σε 22 εβδομάδες

admin

Πόσο φθηνές είναι σήμερα οι τραπεζικές μετοχές

admin

Τράπεζες: Το μεγάλο στοίχημα των 31 δισ. ευρώ

admin

Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες από την IBG

admin

Eurobank Equities: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Σε μαζική υποβάθμιση των προοπτικών για τις ιταλικές τράπεζες προχωρά η Moody’s

admin

Σολτς: Πρέπει να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης

admin

Τράπεζες: Ο έλεγχος της Επ. Ανταγωνισμού και το παρασκήνιο

admin

Bild: Ο κόμης… Ντράγκουλας ρουφάει το αίμα των καταθέσεών μας

admin

Πειραιώς: Παραιτήθηκε από μέλος Δ.Σ. ο Γ. Γεωργακόπουλος

admin

Saunders (ΒοΕ): Πιθανή μείωση επιτοκίων εάν επιμείνει η αβεβαιότητα του Brexit

admin

Goldman Sachs: Δεν αναμένει αύξηση εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ

admin

Κορμάς (Πειραιώς): Χρειάζονται μεγάλες εταιρείες για το Ελληνικό

admin

Πώς θα κινηθεί η Intrum με τα NPΕs της Πειραιώς

admin