Image default
Πολιτική

Αποστάσεις Τσίπρα-Γεροβασίλη για τη «χούντα» του Ραγκούση και τη «φρουρά» του Πολάκη

Ενδείξεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει την κοινοβουλευτική τάξη από την επιστολή Τσίπρα σε Τασούλα και από όσα είπε η Όλγα Γεροβασίλη για «προσωπικές απόψεις» Πολάκη

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με την οποία εκφράζει την διαφωνία του για την απόφαση της προανακριτικής για τη Novartis να εξαιρέσει τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη και ζητά παρέμβαση του προέδρου για την «αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης».
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει στην επιστολή του να χρησιμοποιήσει τους ακραίους χαρακτηρισμούς των βουλευτών του περι «χουντο-επιτροπής» και «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» αλλά μιλά για «βάναυση στέρηση των κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων».
Περάν αυτού, η μερική αλλαγή διάθεσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και η αναζήτηση διεξόδου από το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει προκύπτει και από την γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Ολγα Γεροβασίλη η οποία σε συνομιλία της με κοινοβουλευτικούς συντάκτες πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Πολάκη και εκτίμησε ότι μια «μέση λύση» θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο για την συνέχιση της λειτουργίας της προανακριτικής.
Συγκεκριμένα στο ερώτημα αν οι δηλώσεις του κ. Πολάκη ότι θα αποχωρήσει μόνο με την συνδρομή της φρουράς από την προανακριτική αποτελούν και επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Γεροβασίλη απάντησε ότι είναι «προσωπική του άποψη» και πως η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται θεσμικά. Στο πλαίσιο των θεσμικών ενεργειών απεστάλη η επιστολή Τσίπρα και το κόμμα περιμένει την απάντηση του κ. Τασούλα για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.
Επίσης, στην ερώτηση αν το αδιέξοδο αίρεται μόνο με την ακύρωση της χθεσινής απόφασης για την εξαίρεση των δύο βουλευτών, είπε «δεν είναι μόνο αυτή η λύση. Θα μπορούσε να είναι μια ενδιάμεση» σημειώνοντας ότι μια νέα γνωμοδότηση από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του επισημαίνει ότι «Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19 ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός» και ως εκ τούτου υποστηρίζει ότι « Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της είναι, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής».
Παράλληλα αναφέρει ότι «Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής. Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησης της. Μετά απ’ αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε ο Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση «εξαίρεσης»» ενώ επισημαίνει ότι η απόφαση εξαίρεσης των δύο βουλευτών δημιουργεί «ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας».

Σχετικα αρθρα

ΠΡΑΤΤΩ: Η Ελλάδα και η κοινωνία να ασκήσουν όλα τα δικαιώματά τους

admin

Γεωργιάδης: «Μπαζούκα» ρευστότητας για να κινητοποιηθούν επενδύσεις

admin

Politico για Βελόπουλο: Ο πωλητής telemarketing έγινε το κακό παιδί της ακροδεξιάς

admin

ΚΚΕ: Από τα λαϊκά στρώματα το μεγαλύτερο κομμάτι των φορολογικών εσόδων

admin

Live: Η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

admin

Γεωργιάδης: Από σήμερα το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα αλλάζει

admin

Διεγράφη από τη ΝΔ στέλεχος που επικροτούσε τον εμπρησμό σχολείου μεταναστών στη Λέσβο

admin

Παυλόπουλος στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.: «Το ζητούμενο είναι η ασφάλεια στην Αθήνα»

admin

Πατούλης: Προτεραιότητα μας η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής

admin

Ελληντουρκικά: Η Γαλλία στο «παιχνίδι» υπέρ της Ελλάδας

admin

Ο Τσαβούσογλου απειλεί την Κύπρο: Αποδεχθείτε τη συνδιαχείριση φυσικού αερίου πριν είναι αργά

admin

ΗΠΑ για Εβρο: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους νόμους της στα σύνορα της

admin

Προκαλεί ξανά ο Ακάρ: Ελάτε να μοιραστούμε Αιγαίο και Μεσόγειο

admin

Γιατί θα βρίσκεται από το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα αύριο στο Μαξίμου ο Μητσοτάκης

admin

Αναστασιάδης: Δεν πάμε σε διαπραγμάτευσεις όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις 

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Στην κορυφή της ατζέντας οι αμερικανικές επενδύσεις

admin

Πόθεν έσχες: 9 + 1 ιστορίες με πολλά ή… λίγα μηδενικά

admin

Βορίδης: Οι Έλληνες παραγωγοί να παραμείνουν στον αγροδιατροφικό και αλιευτικό χώρο

admin