Image default
Οικονομία

Η Δανία έδωσε την άδεια για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2

Η Δανία έδωσε σήμερα την άδεια για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 με αποτέλεσμα να αρθεί το τελευταίο εμπόδιο στο οποίο είχε προσκρούσει το ρωσικό έργο κατασκευής του αγωγού, το οποίο είχε διχάσει την κοινή γνώμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η άδεια αυτή ήταν η τελευταία για να συνεχισθεί η κατασκευή του μήκους 1.230 χιλιομέτρων αγωγού που ξεκινάει από την Ρωσία για να καταλήξει στην Γερμανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και μερικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι σκανδιναβικές και οι χώρες της Βαλτικής είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το ότι η κατασκευή του αγωγού της οποίας ηγείται η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom, θα αυξήσει της εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι ο αγωγός μπορεί να καταστήσει την Γερμανία «όμηρο της Ρωσίας».

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο αγωγός Nord Srteam-2 θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του τρέχοντος έτους, όταν δηλαδή θα έληγε η συμφωνία για την διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, που είναι η πιο σημαντική διαδρομή εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Μόσχα και το Κίεβο να καταλήξουν σε νέα συμφωνία για την διέλευση του φυσικού αερίου πριν τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά υπάρχουν μια σειρά εμπόδια και πολιτικές διαμάχες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, όπως οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και η δικαστικές διαμάχες μεταξύ της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom και της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz.

Η Γερμανία έχει επίσης δηλώσει ότι ο Nord Stream θα ξεκινήσει εάν η Gazprom συνεχίσει επίσης την διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Εκπρόσωπος του ομίλου του αγωγού Nord Stream-2 στον οποίο συμμετέχουν οι γερμανικές εταιρείες Uniper και Wintershall DEA, η ολλανδοβρετανική Shell, η αυστριακή OMV και η γαλλική Enfie, δήλωσε ότι θα εργασθούν για την ολοκλήρωση του έργου «στους επόμενους μήνες», χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Μέχρι στιγμής έχει κατασκευασθεί το 87% του αγωγού Nord Stream-2 αλλά η κυβέρνηση της Δανίας εξέταζε την έκθεση για την διέλευση του αγωγού μέσω των χωρικών της υδάτων από τον Απρίλιο του 2017.

Η Δανέζικη Υπηρεσία Ενέργειας (DEA) ανακοίνωσε ότι έδωσε την άδεια στην διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream 2 AG για την τοποθέτηση του αγωγού Nord Stream-2 στην όδευση νοτιοανατολικά της νήσου Μπορνχόλμ στην θάλασσα της Βαλτικής.

Η εταιρεία στην αίτηση που είχε υποβάλει τον Απρίλιο για να της δοθεί η άδεια να συνεχίσει την τοποθέτηση του αγωγού, πρότεινε δύο εναλλακτικές οδεύσεις νοτιοανατολικά της νήσου Μπορνχόλμ, μήκους 164 και 147 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Η κυβέρνηση της Δανίας ενέκρινε την συντομότερη εκ των δύο οδεύσεων, καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση της DEA είναι η πιο ασφαλής και ανταποκρίνεται στις οικολογικές προδιαγραφές.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είχε εκτιμήσει ότι για την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του αγωγού μέσω των χωρικών υδάτων της Δανίας θα χρειασθούν πέντε εβδομάδες αφότου δοθεί η άδεια από την κυβέρνηση της Δανίας.

Σχετικα αρθρα

Υπερπλεόνασμα 3 δισ. ευρώ στο εννιάμηνο του 2019

admin

Η Μεγάλη Βρετανία μπαίνει με… το μαχαίρι στα δόντια στις εμπορικές διαπραγματεύσεις του Brexit

admin

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει δέσμευση στο Eurogroup για το πλεόνασμα του 2021

admin

Επιστροφή φόρου: Μέσω e-mail τα δικαιολογητικά λέει η ΑΑΔΕ

admin

Χαστούκι από το Ελεγκτικό Συνέδριο : Προβλήματα συνταγματικότητας στο νέο Ασφαλιστικό

admin

Επιστραπτέα επιστροφή : Ποιοι και πώς θα τη λάβουν

admin

Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου από 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου

admin

Δισεκατομμυριούχοι: Οι κερδισμένοι και χαμένοι της χρονιάς

admin

Η Ελλάδα παίρνει δάνειο από την ΕΤΕπ για αντιπλημμυρικά έργα

admin

Ψάχνουν οικόπεδα στα νότια προάστια λόγω της επένδυσης στο Ελληνικό

admin

Καταστράφηκαν 771 «μαϊμού» προϊόντα Apple που κατασχέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας

admin

Handelsblatt: Πάμε Μύκονο, όχι Μαγιόρκα

admin

Μείωση φόρων αντί για λεφτά στο χέρι το μέρισμα του φετινού προϋπολογισμού

admin

Nestlé Ελλάς: Πιο κοντά σε έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με ήπια πτώση

admin

Πρόβλεψη – σοκ: Κρίση χρέους σε πολλές χώρες λόγω κοροναϊού

admin

«Έβρεξε» πρόστιμα για παρεμπόριο σε Θεσπρωτία και Γρεβενά

admin

Moody’s για τράπεζα Πειραιώς: Η έκδοση των τίτλων Tier 2 είναι θετική για το αξιόχρεό της

admin