Image default
Διεθνή

Μπαρνιέ: Ανάλογη των δεσμεύσεων που θα αναλάβει, η πρόσβαση του Λονδίνου στην αγορά της ΕΕ μετά το Brexit

Η πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά το Brexit, στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης «θα είναι ανάλογη με τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν ως προς την εφαρμογή ισότιμων κανόνων του παιγνιδιού», προειδοποιεί ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro.
«Η συμφωνία την οποία είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, είναι μηδέν δασμοί, μηδέν ποσοστώσεις, μηδέν ντάμπινγκ. Η πρόσβαση στις αγορές μας θα είναι ανάλογη με τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν ως προς την εφαρμογή ισότιμων κανόνων. Και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τηρήσει ισότιμους κανόνες παιγνιδιού».
«Η συμφωνία που θα μας συνδέει με την χώρα αυτήν δεν μπορεί να είναι ίδια με τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με τρίτες χώρες», όπως ο Καναδάς ή η Ιαπωνία, υπενθύμισε , δεδομένης της «ιδιαίτερης εγγύτητας» και της «οικονομικής αλληλεξάρτησης» που έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση με το Λονδίνο.
«Το θέμα είναι το ακόλουθο: το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να απομακρυνθεί ή όχι από το ρυθμιστικό μας μοντέλο, στην οικοδόμηση του οποίου συνέβαλε μαζί μας κατά την διάρκεια των σαράντα πέντε ετών;», αναρωτιέται τονίζοντας ότι «το Λονδίνο δηλώνει πως δεν θέλει να οπισθοχωρήσει ως προς τα κοινωνικά και τα περιβαλλοντικά δικαιώματα».
«Ο,τι και να γίνει, το θέμα της τήρησης των ισότιμων κανόνων του παιγνιδιού είναι επίσης προς το συμφέρον των Βρετανών. Εάν θέλουμε, όχι μόνο να συντάξουμε μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, αλλά στην συνέχεια να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των 27, πρέπει να έχουμε μία λειτουργική και ισορροπημένη συμφωνία. Εάν η συμφωνία απορριφθεί από το ένα ή το άλλο κοινοβούλιο, θα επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησης», προειδοποιεί ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής δηλώνει ότι «δεν μπορεί» να απαντήσει «σήμερα» στην ερώτηση για την χρονική διάρκεια που θα πάρει η διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης, έπειτα από το Brexit, που θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου.
Η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπει μεταβατική περίοδο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, κατά την διάρκεια της οποίας οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να επωφελούνται από αυτούς. Θα καταβάλλουν τη χρηματική τους συνεισφορά, αλλά χωρίς να συμμετέχουν στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρίς να συμμετέχουν στην λήψη των αποφάσεων.
Η μετάβαση έχει ως στόχο να αποφευχθεί η ρήξη και να δοθεί χρόνος για την διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης. Η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί μία μόνο φορά και έπειτα από κοινή συμφωνία μέχρι το τέλος του 2022 το αργότερον.
«Σε αυτήν την διαπραγμάτευση θα ορίσουμε προτεραιότητες, κυρίως το εμπόριο και τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί κατά δύο χρόνια το πολύ. Εάν αυτό γίνει, θα υπάρχει μία περίοδος οικονομικής διαπραγμάτευσης για την αναλογική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά», προειδοποιεί ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Η πόλη που… «δεν υπάρχει» δίνει ένα εκατ. ευρώ σε όποιον το αποδείξει!

admin

Σκοτ Μόρισον : Θα παραμείνουν στο Ιρακ οι Αυστραλοί στρατιώτες

admin

Ιταλία : Το πλοίο Sea-Watch ξαναρχίζει τη διάσωση προσφύγων

admin

Εκτεθειμένη η κυπριακή κυβέρνηση για τα «χρυσά» διαβατήρια

admin

Τέξας: Ο 36χρονος που σκότωσε επτά είχε απολυθεί λίγες ώρες νωρίτερα

admin

Ο Ερντογάν θέλει να ιδρύσει τουρκικά σχολεία στη Γερμανία

admin

Συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν – Ροχανί για Συρία

admin

Black Friday: Απεργούν οι εργαζόμενοι της Amazon στη Γερμανία

admin

Ελισάβετ: Εντελώς απογοητευμένη από Χάρι – «Κάνει σαν έφηβος»

admin

Ρεπουμπλικανός βουλευτής διερωτάται αν θα υπήρχε το ανθρώπινο γένος χωρίς… βιασμούς και αιμομιξίες!

admin

Χάος στο Χονγκ Κονγκ: Διαδηλωτές πυρπόλησαν την είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής

admin

Τραμπ για Σουλεϊμανί: Ήταν κάθαρμα και «έπρεπε να είχε εξοντωθεί πριν από 20 χρόνια»

admin

Έρχεται σπάνια Χριστουγεννιάτικη έκλειψη ηλίου 

admin

ΗΠΑ: Αύριο Τετάρτη ψηφίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή Τραμπ σε δίκη

admin

Γκάφα ολκής στις ΗΠΑ: Εμπορικός εταίρος της χώρας η πατρίδα του Μαύρου Πάνθηρα;

admin

Λιβύη: Ο Ερντογάν «ξεχνά» τις παραβιάσεις του και ζητά τερματισμό ξένων παρεμβάσεων

admin

Brexit: Συστάσεις στον Τζόνσον να μην παρακάμψει το νόμο του κοινοβουλίου

admin

Άσαντ : Δεν έχουμε επαρκείς αποδείξεις από τους Αμερικάνους πως ο Μπαγκντάντι είναι νεκρός

admin