Image default
Διεθνή

Μπαρνιέ: Ανάλογη των δεσμεύσεων που θα αναλάβει, η πρόσβαση του Λονδίνου στην αγορά της ΕΕ μετά το Brexit

Η πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά το Brexit, στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης «θα είναι ανάλογη με τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν ως προς την εφαρμογή ισότιμων κανόνων του παιγνιδιού», προειδοποιεί ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro.
«Η συμφωνία την οποία είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, είναι μηδέν δασμοί, μηδέν ποσοστώσεις, μηδέν ντάμπινγκ. Η πρόσβαση στις αγορές μας θα είναι ανάλογη με τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν ως προς την εφαρμογή ισότιμων κανόνων. Και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τηρήσει ισότιμους κανόνες παιγνιδιού».
«Η συμφωνία που θα μας συνδέει με την χώρα αυτήν δεν μπορεί να είναι ίδια με τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με τρίτες χώρες», όπως ο Καναδάς ή η Ιαπωνία, υπενθύμισε , δεδομένης της «ιδιαίτερης εγγύτητας» και της «οικονομικής αλληλεξάρτησης» που έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση με το Λονδίνο.
«Το θέμα είναι το ακόλουθο: το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να απομακρυνθεί ή όχι από το ρυθμιστικό μας μοντέλο, στην οικοδόμηση του οποίου συνέβαλε μαζί μας κατά την διάρκεια των σαράντα πέντε ετών;», αναρωτιέται τονίζοντας ότι «το Λονδίνο δηλώνει πως δεν θέλει να οπισθοχωρήσει ως προς τα κοινωνικά και τα περιβαλλοντικά δικαιώματα».
«Ο,τι και να γίνει, το θέμα της τήρησης των ισότιμων κανόνων του παιγνιδιού είναι επίσης προς το συμφέρον των Βρετανών. Εάν θέλουμε, όχι μόνο να συντάξουμε μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, αλλά στην συνέχεια να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των 27, πρέπει να έχουμε μία λειτουργική και ισορροπημένη συμφωνία. Εάν η συμφωνία απορριφθεί από το ένα ή το άλλο κοινοβούλιο, θα επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησης», προειδοποιεί ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής δηλώνει ότι «δεν μπορεί» να απαντήσει «σήμερα» στην ερώτηση για την χρονική διάρκεια που θα πάρει η διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης, έπειτα από το Brexit, που θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου.
Η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπει μεταβατική περίοδο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, κατά την διάρκεια της οποίας οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να επωφελούνται από αυτούς. Θα καταβάλλουν τη χρηματική τους συνεισφορά, αλλά χωρίς να συμμετέχουν στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρίς να συμμετέχουν στην λήψη των αποφάσεων.
Η μετάβαση έχει ως στόχο να αποφευχθεί η ρήξη και να δοθεί χρόνος για την διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης. Η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί μία μόνο φορά και έπειτα από κοινή συμφωνία μέχρι το τέλος του 2022 το αργότερον.
«Σε αυτήν την διαπραγμάτευση θα ορίσουμε προτεραιότητες, κυρίως το εμπόριο και τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί κατά δύο χρόνια το πολύ. Εάν αυτό γίνει, θα υπάρχει μία περίοδος οικονομικής διαπραγμάτευσης για την αναλογική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά», προειδοποιεί ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Σχετικα αρθρα

Επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου: Για αναθεώρηση του καθεστώτος πρόωρης αποφυλάκισης δεσμεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον

admin

Φινλανδία: Πυροβολισμοί με τραυματίες σε εμπορικό κέντρο

admin

ΗΠΑ: Η Βουλή προχωρά τη διαδικασία για παραπομπή του Τραμπ

admin

Βρέθηκε νεκρός στην καταπακτή του συστήματος προσγείωσης αεροσκάφους

admin

Ακάρ: Η Τουρκία θα προστατεύσει τα «δικαιώματά της καθώς και των Τουρκοκυπρίων»

admin

Νέα Ζηλανδία: Ανακαλύφθηκαν απομεινάρια πιγκουίνου που είχε μέγεθος ανθρώπου

admin

ΗΠΑ για τζιχαντιστές: Δεν έχουν αποδράσει πολλοί από τη Συρία

admin

«Αντάρτης» και ο εγγονός του Τσόρτσιλ – Θα ψηφίσει κατά του Τζόνσον στην κρίσιμη ψηφοφορία

admin

Κίνα: Καταδικάστηκαν έξι πληρωμένοι δολοφόνοι για δολοφονία που δεν έκαναν ποτέ!

admin

Βαγδάτη : Χρήση πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας για τη διάλυση διαδηλώσεων

admin

Πήραν τα εσώρουχα του Μπαγκντάντι για να «τσεκάρουν» το DNA του

admin

ΗΠΑ: Γυναίκα κινδυνεύει με φυλάκιση επειδή κυκλοφορούσε γυμνόστηθη στο… σπίτι της!

admin

Brexit: «Πραξικόπημα» κατά του Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζουν οι «Remainers»

admin

Κούρδοι μαχητές : Νεκρός ο εκπρόσωπος Τύπου του ISIS

admin

Συρία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί άμαχοι από έκρηξη κοντά στα τουρκικά σύνορα

admin

Διπλωματικό επεισόδιο : Δημόσια συγγνώμη ζητά η Σερβία από την Αλβανία

admin

Ολλανδία : Συναγερμός στο αεροδρόμιο από λάθος του πιλότου

admin

Συναγερμός στο Λονδίνο – Πυροβολισμοί στη London Bridge

admin