Image default
Πρώτο Θέμα

Οργή Άγκυρας έναντι ΗΠΑ για το “Αρμενικό”

“Άνευ αξίας” χαρακτηρίζει το ψήφισμα του Κογκρέσου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας μάλιστα ότι “η κατηγορία της γενοκτονίας είναι η μεγαλύτερη προσβολή του λαού μας”. Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Άγκυρα, την Τετάρτη, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: “Απευθύνομαι στην αμερικανική κοινή γνώμη και στον υπόλοιπο κόσμο- αυτή η απόφαση είναι άνευ αξίας, δεν την αναγνωρίζουμε”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Κοινοβούλιο της Τουρκίας “θα απαντήσει” στο ψήφισμα του Κογκρέσου.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας μέσω Twitter την απόφαση των Αμερικανών βουλευτών, έκανε λόγο για “απαρχαιωμένο ψήφισμα”, το οποίο αποτελεί “εκδίκηση” για την τουρκική προέλαση στη Συρία. Ήδη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης- όχι μόνο για το χθεσινό ψήφισμα του Κογκρέσου, αλλά και για την έγκριση νομοσχεδίου που προβλέπει την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Αρμενία: “Υπηρετεί την αλήθεια και την ιστορική δικαιοσύνη”

Ενθουσιώδεις αντιδράσεις προκάλεσε το ψήφισμα του Κογκρέσου στην Αρμενία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ήταν “ένα σημαντικό βήμα που υπηρετεί την αλήθεια και την ιστορική δικαιοσύνη”, ενώ το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών ευχαρίστησε τους Αμερικανούς βουλευτές για την “προσήλωσή τους στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη, τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και τις οικουμενικές αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

“Σκοτεινό κεφάλαιο του πολέμου”

Σε ανάλυσή του το Γερμανικό Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KNA) κάνει λόγο για “ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου”. Όπως επισημαίνει, οι Αρμένιοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία “ήταν μία αυτόνομη κοινότητα με περιορισμένα δικαιώματα. Οι επιτυχίες τους στη γεωργία, την οικοτεχνία και το τραπεζικό σύστημα προκάλεσαν φθόνο. Για πολλούς Τούρκους οι Χριστιανοί, οι οποίοι προστατεύονταν από τη Δύση, ήταν υπαίτιοι για την παρακμή της Αυτοκρατορίας. Οι πρώτες διώξεις είχαν αρχίσει στα τέλη του 19ου αιώνα. Μόνο οι σφαγές της περιόδου 1894-1896 άφησαν πίσω τους 50.000 έως 300.000 νεκρούς. Όταν στην περίοδο 1909-1912 άρχισαν και οι βαλκανικοί λαοί να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους από τους Τούρκους ή να προσαρτώνται από τις μεγάλες δυνάμεις, η κατάσταση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο: οι Νεότουρκοι, που ανήλθαν στην εξουσία το 1908, είχαν ως στόχο μία ομοιογενή Αυτοκρατορία, η οποία θα βασίζεται μόνο στην τουρκική γλώσσα και στο Ισλάμ”.

Περισσότερες από είκοσι χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει τη “γενοκτονία” των Αρμενίων- μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιταλία. Το 1985 ο όρος “γενοκτονία των Αρμενίων” εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ. Για την “πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα” έκανε λόγο και ο Πάπας Φραγκίσκος. Το 2016 το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμά του, καταδίκασε τη γενοκτονία, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας.

Σχετικα αρθρα

Οι έξι υποψήφιοι διάδοχοι του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ

admin

Τα πράγματα δε θα βελτιωθούν για την Ελλάδα το 2016

admin

Παγκόσμια οικονομική κρίση προ των πυλών…

admin

Reuters: O κορωνοϊός οδήγησε ήδη σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία

admin

Η καταστροφή στην Καταλονία μπορεί ακόμη να αποφευχθεί

admin

Μήπως να αφήσουμε τον Joker και να πιάσουμε τον J.Walker ;

admin

Είναι το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα άφθαρτο;

admin

Αυξημένες ζημιές, αλλά και βελτίωση επιχειρηματικής λειτουργίας, οι βιομηχανίες το 2013

admin

CNBC:Η συμφωνία, καθρέφτης για το πώς αντιμετωπίζονται τα λιγότερο τυχερά κράτη

admin

Οι αγορές ομολόγων έχουν δίκιο να ανησυχούν για το ιταλικό δημοψήφισμα

admin

Αντιμετωπίζοντας τον δημοσιονομικό μπαμπούλα

admin

Alpha Bank: Ενισχύεται η αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα εν μέσω διεθνών αβεβαιοτήτων

admin

Το φθινόπωρο το ραντεβού του ΣΥΡΙZΑ με το τελικό ξεκαθάρισμα

admin

Ένα κομματικό σύστημα σε συνεχή μετάλλαξη

admin

Οι αφίξεις των μεταναστών πέφτουν κατακόρυφα μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία

admin

Οι αγορές πλησίασαν σε ιστορικά υψηλά αυτή την εβδομάδα – Θα συνεχίσουν την άνοδο;

admin

Η ΕΕ έχει πρόβλημα με το βρώμικο χρήμα

admin

Δυναμική είσοδος της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού

admin