Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Σε επενδυτική βαθμίδα αναβάθμισε τον ΟΤΕ η S&P

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕΟΤΕ -0,29% προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s. Ο όμιλος κατατάσσεται πλέον σε επενδυτική βαθμίδα «BBB-», χάρη, όπως αναφέρεται στην υποστήριξη από την ισχυρή λειτουργική επίδοση της εταιρείας, ιδιαίτερα στην δραστηριότητα της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και την επαρκή ρευστότητα.

Ο οίκος σημειώνει την κυρίαρχη θέση του OΤE  στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και το μέτριο χρέος. Βλέπουμε πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση, εάν η εκτίμησή μας για τους κινδύνους της Ελλάδας ως χώρας, η οποία αντανακλά εν μέρει την άρση των capital controls στην ελληνική αγορά την 1η Σεπτεμβρίου 2019, μετριαστεί. Σε ό,τι αφορά ειδικά τον όμιλο επισημαίνεται ότι η πρόσφατη επιτυχημένη αναχρηματοδότηση των senior unsecured τίτλων ύψους 500 εκατ. ευρώ, με κουπόνι σε χαμηλό ιστορικό (0,875%), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Deutsche Telekom (ύψους 100 εκατ. ευρώ), ενισχύουν τη ρευστότητά του.

«Η έκδοση θα βελτιώσει την ικανότητα του ΟΤE να αντιμετωπίσει τις επικείμενες λήξεις ομολόγων (€770 εκατ. μέχρι το τέλος του 2020) και να τις αναχρηματοδοτήσει με καλύτερους όρους», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Η εκτίμησή μας για την πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤE υποστηρίζεται από τις κορυφαίες θέσεις του στην αγορά υπηρεσιών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, γράφει η S&P. Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε την αξιολόγηση του OΤE κατά μία βαθμίδα, εάν αυξήσουμε την αξιολόγησή μας για την Ελλάδα, επισημαίνει.

Η πρόσφατη επιτυχημένη αναχρηματοδότηση κύρων μη εγγυημένων ομολόγων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ σε χαμηλότοκο κουπόνι (0,875%), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Deutsche Telekom (DT’s) ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύει τη ρευστότητα του οργανισμού.

Αυτό θα πρέπει επίσης να βελτιώσει την ικανότητα του ΟΤΕ να αντιμετωπίσει τις επικείμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (770 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2020) και να τις αναχρηματοδοτήσει με καλύτερους όρους.

Ο S&P πιστεύει επίσης ότι ο συνολικός ισολογισμός του ΟΤΕ (1,1 δισ. ευρώ σε μετρητά από το δεύτερο τρίμηνο του 2019) και η γενικά ανθεκτική παραγωγή FCF – που παρατηρήθηκε κατά την κρίση του χρέους το 2012 – θα προστατεύσει την εταιρεία σε ένα σενάριο αναταραχής.

Ως εκ τούτου, αξιολογεί τον ΟΤΕ τρεις βαθμίδες πάνω από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Η εκτίμησή του για το SACP του ΟΤΕ εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τις κορυφαίες θέσεις του στην αγορά υπηρεσιών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

Η εταιρεία είχε περίπου 50% έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και 49% μερίδιο αγοράς ευρυζωνικών συνδρομητών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της, έναντι 51% και 47% το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η αξιολόγηση του SACP υποστηρίζεται επίσης από τα σταθερά περιθώρια EBITDA ύψους περίπου 34% και τον συντηρητικό ισολογισμό με προσαρμοσμένο χρέος σε EBITDA περίπου 1,3 φορές.

Αναμένεται επίσης ότι ο ΟΤΕ να χαλαρώσει τη συντηρητική οικονομική του πολιτική όσον αφορά τα μερίσματα, τη ρευστότητα και τους στόχους μόχλευσης μεσοπρόθεσμα, εάν το μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον συνεχίσει να βελτιώνεται.

Η απόφαση του ΟΤΕ στις αρχές του 2018 να υιοθετήσει μια πολιτική αμοιβών μετόχων που να στοχεύει στην καταβολή ολόκληρου του FCF του ομίλου ήταν ένα πρώτο βήμα.

Η πολιτική οδήγησε τον ΟΤΕ να υπερδιπλασιάσει την πληρωμή μερίσματος για το 2017 έναντι του 2016 και επιπλέον να εισαγάγει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 94 εκατ. ευρώ για το 2018.

Η αξιολόγηση αντανακλά επίσης την άποψη του οίκου για την αυξανόμενη στρατηγική σημασία του ΟΤΕ για την DT και για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ως πανευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού φορέα.

Πιστεύει ότι η DT είναι απίθανο να πουλήσει τον ΟΤΕ βραχυπρόθεσμα και ενώ θα μπορούσε να επεκτείνει κάποια στήριξη εάν χρειαστεί, μεταξύ άλλων εξαιτίας του άγχους που σχετίζεται με μια κρατική κρίση.

Σχετικα αρθρα

Πως οι τράπεζες θα διαγράψουν 13 δισ. € κόκκινα δάνεια

admin

Κορωνοϊός: Τρία νέα κρούσματα στην Κύπρο -Κλείνουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

admin

Περιμένοντας τους τροϊκανούς….

admin

Απομυθοποιώντας το γερμανικό οικονομικό “θαύμα”

admin

Τι ζητά η αγορά εργασίας

admin

Η εφορία χτυπά την φοροδιαφυγή – Τα τρία ηλεκτρονικά όπλα που επιστρατεύει η ΑΑΔΕ

admin

ΣΕΒ: Προς τη λάθος κατεύθυνση οι φοροελαφρύνσεις σε χαμηλόμισθους και ελεύθερους επαγγελματίες

admin

Πότε διπλασιάζεται μια επένδυση και πόσο χρόνο θέλει για να τριπλασιαστεί

admin

Κριστίν Λαγκάρντ: 100 ημέρες επικεφαλής της ΕΚΤ

admin

«Επιχείρηση» προσέλκυσης πλούσιων φορολογούμενων από το εξωτερικό

admin

Airbus: Ο αεροπορικός κλάδος βιώνει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του

admin

Η επόμενη φάση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

admin

Ευρωπαϊκή κρίση χρέους: δεν είναι μόνο η Ελλάδα που πνίγεται στα χρέη

admin

Βρυξέλλες: Χωρίς συμφωνία ΕΕ-Τουρκία για το μεταναστευτικό -Εφυγε χωρίς δηλώσεις ο Ερντογάν

admin

Η άνοδος του ευρώ ασκεί πίεση στους εξαγωγείς

admin

Βρετανία : Παράταση έως τον Οκτώβριο στο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

admin

Χειμερινές εκπτώσεις : Αρχίζουν τη Δεύτερα – Τι να προσέξετε

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά : Σχεδόν 740.000 χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα

admin