Image default
Πρώτο Θέμα

Το παζλ των βρετανικών εκλογών

Με 438 έναντι 20 ψήφων πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση της κυβέρνησης για διενέργεια πρόωρων εκλογών την 12η Δεκεμβρίου. Είναι οι πρώτες που γίνονται στη μέση του χειμώνα μετά το 1923.

Με τις εκλογές το επικοινωνιακό επιτελείο της Downing Street ευελπιστεί να δώσει νέα κινητικότητα στην πολιτική και το Κοινοβούλιο το οποίο θεωρεί ότι έχει μπει σε λιμνάζοντα ύδατα από την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον. Βασίζονται σε δημοσκοπήσεις οι οποίες φέρουν το συντηρητικό κόμμα να προηγείται των Εργατικών, κατά μέσο όρο με 10 μονάδες. Ωστόσο η Τερέζα Μέι όταν αποφάσιζε τις ολέθριες για την κυβέρνηση της εκλογές του 2017, προηγείτο κατά 25 μονάδες. Το αποτέλεσμα την καταδίκασε να εκλιπαρεί για τη στήριξη του DUP, ένα τραυματικό σοκ που ποτέ δεν ξεπέρασε.

Έγκριτοι αναλυτές επισημαίνουν πως ο μέσος όρος των έως τώρα δημοσκοπήσεων για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είναι 36%, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2017 η κ. Μέι συγκέντρωνε πάνω από το 45%. Προκειμένου να περάσει την ημερομηνία των εκλογών από τους βουλευτές ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε να αγνοήσει την προτροπή του αρχισυμβούλου του Ντόμινικ Κάμινγκς να θέσει, ως κεντρικό προεκλογικό σύνθημα, το ” Λαός εναντίον Κοινοβουλίου”. Δεν είναι σαφές τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση μη πλειοψηφίας και με ποιούς θα επιζητήσει συμμαχίες. Θεωρείται απίθανο να στραφεί προς το Κόμμα Μπρέξιτ του Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο θα επιχειρήσει στις επόμενες έξι εβδομάδες να διαγράψει από τον πολιτικό χάρτη, όπως έγινε και με το UKIP.

Διχασμένοι οι Εργατικοί

Οι Εργατικοί, διχασμένοι, με το πλέον αντιδημοφιλή ηγέτη στην ιστορία τους, σέρνονται σε αυτές τις εκλογές προκειμένου να κρατήσουν τα προσχήματα. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν υποσχέθηκε το πρόγραμμά του να είναι ό,τι πιο ριζοσπαστικό έχει υπάρξει στη βρετανική πολιτική, με μαζικές εθνικοποιήσεις και υπερφορολόγηση εισοδημάτων πλέον των 80.000 στερλινών ετησίως. Με τις πλέον αρνητικές προοπτικές, το ερώτημα είναι αν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα τερματίσει την ολέθρια θητεία του στη ηγεσία των Εργατικών και σηματοδοτήσει την αποχώρηση του από την πολιτική.

Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν την δική τους ατζέντα. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, σε άνοδο, στοχεύουν σε έδρες των Εργατικών όπου επικράτησε το remain ενώ το SNP της Σκωτίας βλέπει σε αυτές τις εκλογές την ευκαιρία να πάρει όσο περισσότερες, επιπλέον, έδρες είναι δυνατόν από τις 11 των συντηρητικών.

Ο νόμος για πρόωρες εκλογές συζητείται από σήμερα στη Βουλή των Λόρδων. Το αποτέλεσμα αναμένεται την Παρασκευή και η προεκλογική εκστρατεία, εκτός απροόπτου, ξεκινά την Τρίτη, με το κλείσιμο του Κοινοβουλίου.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο- Deutsche Welle

Σχετικα αρθρα

Ικανοποίηση και συγχαρητήρια από την Ευρώπη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

admin

Handelsblatt: Στην Ελλάδα φοβούνται το επιχειρείν

admin

Tα αρνητικά επιτόκια του Trump βλάπτουν τις τράπεζες της Ευρώπης

admin

Το Χ.Α., οι τράπεζες και οι ξένοι

admin

Θα είναι η Ιταλία η επόμενη χώρα που θα φύγει από την Ε.Ε μετά την Βρετανία;

admin

Κυβέρνηση Brexit παρουσιάζει ο Μπόρις Τζόνσον

admin

Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου πιθανότατα θα χρειαστεί δεκαετίες και όχι χρόνια

admin

Handelsblatt: Πειραιάς, το νέο Αμβούργο;

admin

Ο ακήρυκτος πόλεμος τραπεζιτών-τρόικας

admin

«Τσουνάμι» χρεοκοπιών απειλεί τον πλανήτη-Τον χορό άνοιξε η Αργεντινή

admin

Ποιους αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

admin

Ο μπαμπούλας του αποπληθωρισμού

admin

Bloomberg: «Βουνό» τα προβλήματα για την Ελλάδα το 2019

admin

Πώς μας επηρεάζουν οι αμερικανικές εκλογές

admin

Νέα κατάρρευση της Τουρκικής λίρας

admin

Ένας νέος δρόμος για τον οικονομικό φιλελευθερισμό

admin

Bloomberg: Η ΕΚΤ έτοιμη να ρίξει κι άλλα πυρομαχικά στη μάχη για την ανάκαμψη

admin

Handelsblatt: Ο Τσίπρας πετυχαίνει πλεονάσματα, αλλά το έλλειμμα εμπιστοσύνης παραμένει

admin