Image default
Αγορές

Αρνητικές κινήσεις στις ευρωαγορές με το επίκεντρο στο εμπόριο

Σε αρνητικό έδαφος γυρίζουν οι ευρωαγορές το μεσημέρι της Πέμπτης, με το επίκεντρο στα νέα εμπόδια που μπαίνουν στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Στο επίκεντρο και η μείωση των επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα για τρίτη φορά φέτος, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,4%, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει οριακά. Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται 0,2% χαμηλότερα, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 0,3% υψηλότερα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει σταθεροποιητικές κινήσεις.

Αμφιβολίες για το αν θα φτάσουν σε μακροπρόθεσμη εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον εκφράζουν Κινέζοι αξιωματούχοι, ακόμη και αν οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην υπογραφή της «πρώτης φάσης» ενός ντιλ.

Όπως μεταδίδει το -, σε ιδιωτικές συνομιλίες που είχαν με επισκέπτες στο Πεκίνο και άλλους συνομιλητές τις τελευταίες εβδομάδες, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα υποχωρήσουν στα πιο ακανθώδη ζητήματα, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος.

Εξακολουθούν επίσης να ανησυχούν για την παρορμητική φύση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να κάνει πίσω ακόμη και από την περιορισμένη συμφωνία που και οι δύο πλευρές λένε ότι θέλουν να υπογράψουν τις επόμενες εβδομάδες.

Μείωσε τα επιτόκια η Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε όπως αναμενόταν την Τετάρτη τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5% με 1,75%. Πρόκειται για την τρίτη μείωση επιτοκίων το 2019.

Ωστόσο, η Fed εξάλειψε από το ανακοινωθέν τη φράση ότι «θα δράσει κατάλληλα» για να διατηρήσει την επέκταση της αμερικανικής οικονομίας. Πρόκειται για φράση η οποία είχε θεωρηθεί σημάδι μελλοντικών μειώσεων επιτοκίων. 

Αντίθετα, η κεντρική τράπεζα αναφέρει τώρα ότι θα «παρακολουθεί τον αντίκτυπο των εισερχόμενων πληροφοριών για το οικονομικό outlook καθώς αξιολογεί το κατάλληλο μονοπάτι» για τα επιτόκια, μια φράση που θεωρείται λιγότερο αποφασιστική. 

Εταιρικές κινήσεις και αποτελέσματα

Η Fiat Chrysler και η PSA, ιδιοκτήτρια της Peugeot, ανακοίνωσαν σήμερα πως ενώνουν τις δυνάμεις τους, μέσω ανταλλαγής μετοχών 50-50, με στόχο τη δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως, μεταδίδει το -.

Τα διοικητικά συμβούλια των δυο ομίλων έχουν δώσει εντολή στις αντίστοιχες ομάδες τους να οριστικοποιήσουν τις συζητήσεις και να καταλήξουν σε ένα δεσμευτικό μνημόνιο κατανόησης τις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση η δυο εταιρείες.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου δημοσίευσε η εταιρεία-γίγαντας στην αγορά του πετρελαίου, Shell, με τις πιέσεις να προέρχονται από τις πιο αδύναμες τιμές Ενέργειας και τις ανησυχίες για την πιο ήπια παγκόσμια ζήτηση.

Τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα $4,767 δισ. από $5,624 δισ. το ίδιο τρίμηνο πέρυσι και από $3,462 δισ. το δεύτερο τρίμηνο φέτος. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα φτάσουν τα 6,468 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Κατά 56% υποχώρησαν τα λειτουργικά κέρδη της Samsung τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ηταν ωστόσο 18% υψηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς και ανώτερα από το guidance της τεχνολογικής εταιρείας.

Τα λειτουργικά κέρδη ήταν 7,78 τρισ. γουόν Κορέας (6,7 δισ. δολάρια) από 17,57 τρισ. γουόν το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν 6,29 τρισ. γουόν από 13,15 τρισ. έναν χρόνο πριν.

Καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε η BNP Paribas, υποδηλώνοντας ότι το σχέδιο περικοπής κόστους είναι σε πορεία για να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Η τράπεζα δημοσίευσε καθαρά κέρδη 1,9 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 1,7 δισ. Τα συνολικά έσοδα έφτασαν στα 10,9 δισ. ευρώ από 10,4 δισ. που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σχετικα αρθρα

Θετικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Νευρικότητα και απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Ράλι στις ασιατικές αγορές

admin

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Θετικά πρόσημα στην Ασία με το βλέμμα στο εμπόριο

admin

Πέρασαν σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές

admin

Οι εντάσεις στο Χονγκ Κονγκ πιέζουν τις ασιατικές αγορές

admin

Ενισχύονται τα ομόλογα της ευρωζώνης με το βλέμμα στη Μ. Ανατολή

admin

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές

admin

Περιορίζουν τα αρχικά τους κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Σε νέο χαμηλό ρεκόρ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

admin

Wall Street:Οριακά ανοδικά ο Dow Jones, ισχυρά κέρδη ο Nasdaq

admin

Πτώση 1,5% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

admin

Επέστρεψε στα ρεκόρ η Wall Street

admin

Οι αγοραστές επικράτησαν στο φινάλε της συνεδρίασης των ευρωαγορών

admin

«Βυθίζεται» η Wall Street λόγω του αργού πετρελαίου

admin

Σε αρνητικό έδαφος οι ασιατικές αγορές

admin

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street

admin