Image default
Οικονομία

«Δεν θα καταργηθεί το εφάπαξ και θα αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης»

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα καταργηθεί το εφάπαξ και ότι θα αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 4387/16, έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η οποία πραγματοποιήθηκε, μετά από αίτημα της.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έθεσε στον υπουργό Εργασίας όλα τα θέματα των δημοσίων υπαλλήλων που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου, με ιδιαίτερη έμφαση στα εργασιακά, το συνδικαλιστικό νόμο, το ασφαλιστικό, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), το μητρώο πραγματικών δικαιούχων, κά.

Όπως αναφέρει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, οι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Εργασίας συνοψίζονται στα εξής:

«- Υπεραμύνθηκε του “αναπτυξιακού” νόμου και των ρυθμίσεων που αυτός προβλέπει για τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Όπως δήλωσε, ο νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως όσον αφορά τα ηλεκτρονικά μητρώα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Θεωρεί δε ότι ο “αναπτυξιακός νόμος” είναι ωφέλιμος για τη χώρα. Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, διευκρίνισε ότι δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αποτελεί επιλογή του σωματείου. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του ως προς αυτό είναι συνεπείς, αφού το 2018 στη Βουλή είχαν ψηφίσει το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που καθιέρωνε το 50% 1 για την απαρτία των γενικών συνελεύσεων.

– Απαντώντας στο αίτημα της ΑΔΕΔΥ να μην ιδιωτικοποιηθεί η επικουρική ασφάλιση, όπως προεκλογικά έλεγε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και ο υφυπουργός Εργασίας στις συναντήσεις του με εκπροσώπους των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι καμία ιδιωτικοποίηση δεν θα γίνει και το σύστημα θα παραμείνει, ως έχει. Επιπλέον, σχολίασε ότι η ασφάλιση πρέπει να είναι δημόσια, καθολική και υποχρεωτική, προσθέτοντας ότι δεν θα καταργηθεί το εφάπαξ.

– Για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, απέφυγε να απαντήσει. Όμως, τόνισε ότι θα γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις -τέλος του έτους, αρχές του νέου- με τις οποίες το υπουργείο θα συμμορφώνεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα:

  • Θα αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 4387/16, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει από τώρα το πόσο.
  • Θα καταργηθεί το πλαφόν των 1.300 ευρώ για το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.
  • Θα επανανομοθετηθεί η επικουρική ασφάλιση, με βάση αναλογιστικές μελέτες και δεν θα υπάρξει καμία μείωση.

– Παράλληλα, ανέφερε ότι οι καταγεγραμμένες εκκρεμότητες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανέρχονται σε 1.058.000 και, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, δήλωσε ότι ενίσχυσε τη διεύθυνση συντάξεων του ΕΦΚΑ με 86 υπαλλήλους και θα ενισχύσει και το Γενικό Λογιστήριο με υπαλλήλους, άγνωστο πότε και με πόσους. Επίσης, σημείωσε ότι, από τον Ιούνιο του 2020, το 1/3 των νέων συντάξεων θα εκδίδονται ηλεκτρονικά. Στο αίτημά μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΦΚΑ και στα ασφαλιστικά ταμεία δεν έδωσε καμία απάντηση.

– Τέλος, για το μητρώο πραγματικών δικαιούχων, δεσμεύθηκε ότι θα επικοινωνήσει με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί παράταση, πέραν της 1ης Νοεμβρίου και θα ενημερώσει γι’ αυτό την ΑΔΕΔΥ».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ότι θα συνεδριάσει, τις αμέσως επόμενες ημέρες και, αφού εκτιμήσει τις απαντήσεις του υπουργού, θα αποφασίσει για την παραπέρα πορεία και δράση της.

Σχετικα αρθρα

Θετικές αποφάσεις αναμένει η κυβέρνηση από το Eurogroup

admin

Κοροναϊός : Δυσεύρετες οι κάμερες για υπολογιστή στην ελληνική αγορά

admin

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για παράταση του ελληνικού συστήματος τραπεζικών εγγυήσεων

admin

120 δόσεις : Κατασχέσεις σε όσους δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους

admin

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το ποσό

admin

Προς υπογραφή δύο δανειακές συμβάσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΕΤΕπ

admin

Κοροναϊός – ΗΠΑ : Συμφωνία στη Γερουσία για το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας – Προβλέπει δαπάνες 2 τρισ. δολαρίων

admin

«Η απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα της κυβέρνησης»

admin

e-ΕΦΚΑ: Τρίμηνη παράταση δικαιώματος σε παροχές, λόγω αναπηρίας

admin

Αποδείξεις : Ποιοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με επιπλέον φόρο 22%

admin

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 860 μονάδες η αγορά

admin

Απώλειες 3,33% αφήνει στο Χρηματιστήριο ο Ιούλιος

admin

Νέος άθλος του Ηρακλή : Κέρδη 2,59% κατέγραψε το Χρηματιστήριο

admin

Έρχονται «ραβασάκια» για ένα στα δύο ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο

admin

Χρηματιστήριο: Πτωτικές τάσεις στο Τόκιο

admin

Κοροναϊός : Από ποια καταστήματα ψώνισαν οι Έλληνες τον Απρίλιο

admin

Δύσκολη η επόμενη μέρα για τους καταστηματάρχες – Φοβούνται μόνιμο λουκέτο

admin

Σούπερ μάρκετ στη Ρόδο εξέδιδε πλαστές αποδείξεις -Εκρυβε συναλλαγές αξίας 360.000 ευρώ

admin